Ρεύμα: Οι τιμές μετά τις επιδοτήσεις – Παραδείγματα με το φθηνότερο & ακριβότερο προμηθευτή

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Ρεύμα: Οι τιμές μετά τις επιδοτήσεις – Παραδείγματα με το φθηνότερο & ακριβότερο προμηθευτή
Στα 12,24-31,4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για την 1η κλίμακα κατανάλωσης, μεταξύ 17,24-36,4 λεπτών για καταναλώσεις από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες και 22,24-41,4 λεπτά του ευρώ για μεγαλύτερες καταναλώσεις. Πόσο «κουρεύει» τις επιβαρύνσεις το bonus μείωσης 15% της ζήτησης.

Σε σημαντική αποκλιμάκωση των λιανικών τιμών ρεύματος τον Οκτώβριο όλων των προμηθευτών «μεταφράζονται» οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Έτσι, αν και οι τελικές επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές δεν φτάνουν σε κυριολεκτικά μηδενικές χρεώσεις, όπως συνέβη τον Σεπτέμβριο, στην περίπτωση των προμηθευτών με τις μικρότερες χρεώσεις, «επιστρέφουν» σε παραπλήσια επίπεδα με αυτά πριν από την ενεργειακή κρίση.

Την ίδια στιγμή, η προοδευτικά μειωμένη ενίσχυση για τις υψηλότερες καταναλώσεις, μέσω της κλιμακωτής επιδότησης, αποτελεί σημαντικό οικονομικό κίνητρο για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά. Ωστόσο, ακόμη κι αν ένας οικιακός καταναλωτής δεν μπορεί να περικόψει τόσο την κατανάλωσή του ώστε να «κατέβει» στην αμέσως χαμηλότερη κλίμακα, αν μειώσει τη ζήτηση κατά 15% σε σχέση με τα περσινά του επίπεδα και λάβει το bonus, τότε θα περιορίσει αισθητά τον λογαριασμό του.

Πώς προκύπτουν οι ενισχύσεις ανά κατανάλωση

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοινώθηκε χθες, η 1η κλίμακα φτάνει μέχρι τις 500 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, η 2η από 501 έως 1000 κιλοβατώρες και η 3η από καταναλώσεις πάνω από 1.001 κιλοβατώρες. Για την 1η κλίμακα, η επιδότηση ανέρχεται τον Οκτώβριο σε 43,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για τη 2η σε 38,6 λεπτά και για την 3η σε 33,6 λεπτά του ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανώτερες κλίμακες (και οι χαμηλότερες επιδοτήσεις) αφορούν τις υπερβάλλουσες καταναλώσεις. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αν έχει κανείς μηνιαία κατανάλωση 700 κιλοβατώρες, για τις πρώτες 500 θα λάβει ενίσχυση 43,6 λεπτά και για τις επόμενες 200 κιλοβατώρες 38,6 λεπτά. Αν έχει μηνιαία κατανάλωση 1.100 κιλοβατώρες, για τις πρώτες 500 θα λάβει ενίσχυση 43,6 λεπτά, για τις επόμενες 500 κιλοβατώρες 38,6 λεπτά, και για τις υπόλοιπες 100 η ενίσχυση θα είναι 33,6 λεπτά του ευρώ.

Ωστόσο, αν με την κατανάλωσή του υπάγεται στις δύο ανώτερες κλίμακες, το «δίχτυ προστασίας» θα αυξηθεί στην περίπτωση που λάβει το bonus της μείωσης κατά 15% της ζήτησής του σε σχέση με πέρυσι, με τις αντίστοιχες ενισχύσεις να αυξάνονται κατά 5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επομένως, στα δύο παραπάνω παραδείγματα, αν έχει κατανάλωση 700 κιλοβατώρες και λάβει το bonus, τότε για τις πρώτες 500 θα λάβει ενίσχυση 43,6 λεπτά, ενώ για τις επόμενες 200 κιλοβατώρες θα λάβει αυτή τη φορά επίσης 43,6 λεπτά (38,6+5 λεπτά).

Στην περίπτωση που έχει κατανάλωση 1.100 κιλοβατώρες και δικαιούται το bonus, τότε για τις πρώτες 500 θα λάβει ενίσχυση 43,6 λεπτά, για τις επόμενες 500 κιλοβατώρες και πάλι 43,6 λεπτά του ευρώ (38,6+5 λεπτά), ενώ για τις υπόλοιπες 100 κιλοβατώρες η ενίσχυση θα είναι 38,6 λεπτά του ευρώ (33,6+5 λεπτά).

Οι τιμές των εταιρειών

Οι ονομαστικές χρεώσεις που ανακοίνωσαν πριν από δύο 24ωρα όλοι οι προμηθευτές για τον Οκτώβριο ξεκινούν από 55,84 και φτάνουν μέχρι 75 λεπτά του ευρώ (συνυπολογίζοντας και τις εκπτώσεις συνέπειας που παρέχουν ορισμένες εταιρείες). Επομένως, τα νοικοκυριά με μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες (1η κλίμακα), με τη φθηνότερη εταιρεία θα πληρώσουν για κάθε κιλοβατώρα που θα «κάψουν» τον Οκτώβριο 12,24 λεπτά του ευρώ.

Αν πάλι είναι πελάτες της εταιρείας με την ακριβότερη χρέωση, θα πληρώσουν 31,4 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλοβατώρα. Όπως είναι φυσικό, για τις εταιρείες με τις ενδιάμεσες χρεώσεις, οι τιμές θα κινούνται μέσα στο εύρος των 12,24 και 31,4 λεπτών του ευρώ.

Όσα νοικοκυριά έχουν κατανάλωση πάνω από 501 κιλοβατώρες και μικρότερη από 1.000 κιλοβατώρες (δηλαδή στη 2η κλίμακα), τότε για το τμήμα αυτής της κατανάλωσης θα καταβάλουν για κάθε κιλοβατώρα 17,24 λεπτά αν ανήκουν στην εταιρεία με τη φθηνότερη χρέωση και 36,4 λεπτά του ευρώ αν είναι πελάτες της εταιρείας με την ακριβότερη χρέωση.

Η μείωση μέσω του bonus

Ωστόσο, αν λάβουν το bonus, τότε και για αυτό το τμήμα της κατανάλωσης θα λάβουν ενισχυμένη επιδότηση, σαν να είναι στην 1η κλίμακα. Επομένως, οι πελάτες της φθηνότερης εταιρείας θα πληρώσουν και για αυτό το τμήμα της κατανάλωσης 12,24 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αντίστοιχα, οι πελάτες της ακριβότερης εταιρείας με το bonus θα καταβάλουν 31,4 λεπτά του ευρώ.

Τέλος, για τα νοικοκυριά με μηνιαία κατανάλωση που φτάνει στην 3η κλίμακα, τότε για τις κιλοβατώρες που ξεπερνούν τις 1.000 κιλοβατώρες, θα καταβάλουν τιμή 22,24 λεπτά ευρώ αν είναι πελάτες του παρόχου με τη μικρότερη χρέωση για τον Οκτώβριο. Αν είναι πελάτες του παρόχου με την ακριβότερη χρέωση, θα πληρώσουν 41,4 λεπτά του ευρώ για κάθε κιλοβατώρα που θα κάψουν. Και πάλι, στην περίπτωση που οι καταναλωτές αυτοί δικαιούνται bonus, τότε οι τιμές τους για τη 2η και την 3η κλίμακα θα είναι μειωμένες, σαν να έχουν «κατέβει» στην αμέσως χαμηλότερη κλίμακα.

Οι λογαριασμοί για τη χαμηλότερη χρέωση

Τι σημαίνουν όμως οι παραπάνω τελικές τιμές (μέσω των επιδοτήσεων), σε συγκεκριμένα παραδείγματα μηνιαίων καταναλώσεων; Στην περίπτωση των πελατών της εταιρείας με τη μικρότερη ονομαστική χρέωση για τον Οκτώβριο (55,84 λεπτά του ευρώ ανά kWh), αν ένας καταναλωτής «κάψει» 500 κιλοβατώρες (μένοντας επομένως οριακά στην 1η κλίμακα), η επιβάρυνσή του για τον Οκτώβριο θα είναι 61,2 ευρώ.

Αν «κάψει» τον Οκτώβριο 700 κιλοβατώρες, τότε η επιβάρυνσή του θα είναι 95,68 ευρώ. Ωστόσο, στην περίπτωση που δικαιούται το bonus, ο λογαριασμός του θα είναι 85,68 ευρώ, δηλαδή 10 ευρώ χαμηλότερα.

Στην περίπτωση ενός πολύ ενεργοβόρου νοικοκυριού, με 1.100 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, τότε παρά τη χαμηλότερη ονομαστική χρέωση του παρόχου του, ο λογαριασμός του για τον Οκτώβριο θα είναι 169,64 ευρώ. Και πάλι όμως, στην περίπτωση που λάβει το bonus, ο λογαριασμός του θα «ξεφουσκώσει» κατά 30 ευρώ, καθώς θα «προσγειωθεί» στα 139,64 ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις με την υψηλότερη χρέωση

Όπως είναι φυσικό, τα παραπάνω νούμερα είναι αισθητά αυξημένα στην αντιδιαμετρική περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση των πελατών της εταιρείας που ανακοίνωσε την υψηλότερη χρέωση για τον Οκτώβριο (75 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αν ένας πελάτης της «κάψει» 500 κιλοβατώρες (μένοντας επομένως οριακά στην 1η κλίμακα), η επιβάρυνσή του για τον Οκτώβριο θα είναι 157 ευρώ.

Αν καταναλώσει τον Οκτώβριο 700 κιλοβατώρες, τότε η επιβάρυνσή του θα είναι 229,8 ευρώ. Ωστόσο, στην περίπτωση που δικαιούται το bonus, ο λογαριασμός του θα είναι 219,8 ευρώ, δηλαδή και πάλι 10 ευρώ χαμηλότερα.

Στην περίπτωση ενός πολύ ενεργοβόρου νοικοκυριού, με 1.100 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης, τότε με την υψηλότερη ονομαστική χρέωση που ανακοίνωσε ο πάροχός του, ο λογαριασμός του για τον Οκτώβριο θα είναι 380,4 ευρώ. Στην περίπτωση πάντως που λάβει το bonus, ο λογαριασμός του θα μειωθεί κατά 30 ευρώ, καθώς θα «προσγειωθεί» στα 350,4 ευρώ.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το bonus θα υπολογίζεται σε 4μηνιαία βάση, με την καταμέτρηση της ένδειξης των μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ, και θα αποδίδεται αναδρομικά. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμη υπάρχουν πολλά ερωτηματικά αναφορικά με το πώς θα εφαρμοφθεί αυτή η έξτρα επιδότηση, όπως πχ τι θα συμβεί στην περίπτωση που κάποιος έχει ξεκινήσει να συγκατοικεί από πέρυσι και κατά συνέπεια έχει αυξηθεί η κατανάλωσή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Real Estate: Οι επενδύσεις 3 δισ. ευρώ, το Χρηματιστήριο, το timing και η γεωπολιτική συγκυρία

Ακόμα μια ισραηλινή αλυσίδα μπαίνει στη ελληνική ξενοδοχειακή αγορά

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα έτοιμη για ενδεχόμενη διακοπή του ρωσικού αερίου

Όλες οι ειδήσεις

19:36

Reuters: Οι παγκόσμιοι επενδυτές «γλύφουν τις πληγές τους» και προετοιμάζονται για περισσότερο χάος

19:12

Όλυμπος: Νεκρός ο 40χρονος ορειβάτης που έπεσε από τη θέση «Λούκι»

18:55

ΗΠΑ: Η πλειονότητα των Δημοκρατικών δεν θέλει τον Μπάιντεν υποψήφιο στις εκλογές του 2024

18:38

DW: Πρώτο κόμμα η αποχή στην Ιταλία;

18:22

Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ δεσμεύεται ότι θα καταργήσει τις φοροελαφρύνσεις στους πλούσιους που ανακοίνωσε η Λιζ Τρας

18:04

Τρας: Καλεί τον κόσμο να "μην ακούει" τις απειλές της Ρωσίας και να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία

18:00

Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης

17:39

Ρωσία: Οι αρχές υπόσχονται να διορθώσουν τα "λάθη" αφού επιστράτευσαν ηλικιωμένους, ασθενείς και... μαίες

17:24

ΗΑΕ: Τα Εμιράτα θα εφοδιάσουν τη Γερμανία με LNG και ντίζελ

17:00

Focus σε μόλις 10 επαγγέλματα κάνουν οι 15χρονοι μαθητές - Η λίστα με τις προτιμήσεις τους

16:48

Γεωργιάδης: Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα

16:41

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Μαραθώνα

16:37

Meteo: Πιθανότητα ασθενών βροχών αύριο στα βορειοδυτικά τη Δευτέρα

16:30

Πολωνία: Ακυρώθηκαν οι συναυλίες του Ρότζερ Γουότερς λόγω δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

16:20

Ιράν: Το ΥΠΕΞ κάλεσε για "εξηγήσεις" τους πρεσβευτές της Βρετανίας και της Νορβηγίας

16:11

Ουκρανία: Νέες επιθέσεις στην Οδησσό με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής

16:03

Όλυμπος: Σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης δύο τραυματιών

15:58

Μπερλουσκόνι: Θα είμαι ο σκηνοθέτης της επόμενης κυβέρνησης

15:44

Ρωσία: Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ζαπορίζια

15:31

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, έως τις 30 Σεπτεμβρίου

15:19

Ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας - Τι σηματοδοτούν τα εγκαίνια του IGB

15:13

Θεσσαλονίκη: Επιτακτική ανάγκη ο ψηφιακός γραμματισμός των νέων, τονίστηκε σε διημερίδα του προγράμματος CommuniTIES

15:07

Καλαφάτης: Παρά την ενεργειακή κρίση, προχωράμε για μια σύγχρονη Θεσσαλονίκη

15:03

Ουκρανία: Η φιλορωσική διοίκηση της Χερσώνας κατηγορεί τον ουκρανικό στρατό για βομβαρδισμό ξενοδοχείου

15:01

Ηράκλειο: Εξιχνιάστηκαν έξι κλοπές-διαρρήξεις

14:57

Iταλία: Αγωνία για το αποτέλεσμα των εκλογών - Μετά τα μεσάνυχτα τα πρώτα Exit Polls

14:48

Επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από κολοσσούς στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας

14:34

Κεντρικές Τράπεζες: Ταχύτερες και μεγαλύτερες οι αυξήσεις των επιτοκίων διεθνώς

14:25

Βρετανία: Τι μέλλει γενέσθαι για τη Γηραιά Αλβιώνα

14:21

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις