Παγκόσμια Τράπεζα: Η φτώχεια στην Ουκρανία έχει δεκαπλασιαστεί λόγω του πολέμου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκόσμια Τράπεζα: Η φτώχεια στην Ουκρανία έχει δεκαπλασιαστεί λόγω του πολέμου
Η Παγκόσμια Τράπεζα λέει ότι η φτώχεια στην Ουκρανία έχει δεκαπλασιαστεί λόγω του πολέμου.

Οι ρωσικές επιθέσεις σε αστικές υποδομές πόλεων της Ουκρανίας που βρίσκονται μακριά από τις πρώτες γραμμές του πολέμου, θα περιπλέξουν τη δεινή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, στην οποία έχει ήδη δεκαπλασιάσει η φτώχεια φέτος, όπως προειδοποίησε ανώτατος αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας το Σάββατο.

Ο Αρούπ Μπάνερτζι, περιφερειακός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε ότι η ταχεία αποκατάσταση της ισχύος της Ουκρανίας μετά τις μεγάλης κλίμακας ρωσικές επιθέσεις αυτής της εβδομάδας σε ενεργειακές εγκαταστάσεις αντανακλά την αποτελεσματικότητα της χώρας, εν καιρώ πολέμου, αλλά η αλλαγή τακτικής της Μόσχας έχει αυξήσει τους κινδύνους.

Ο Μπανέρτζι είπε ότι η Ουκρανία έχει ήδη ελαχιστοποιήσει τα δημοσιονομικά της σχέδια, με τα περιορισμένα κεφάλαια να προορίζονται για τη χρηματοδότηση μισθών και συντάξεων, στρατιωτικών δαπανών και εξυπηρέτησης του εσωτερικού χρέους.

«Εάν συνεχιστεί αυτό, οι προοπτικές θα είναι πολύ, πολύ πιο δύσκολες», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters. «Καθώς ο χειμώνας αρχίζει πραγματικά να δαγκώνει... σίγουρα μέχρι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, και αν τα σπίτια δεν επισκευαστούν... μπορεί να υπάρξει ένα άλλο εσωτερικό κύμα μετανάστευσης, εκτοπισμένων ατόμων» επεσήμανε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε αυτή την εβδομάδα πως το Κίεβο χρειάστηκε περίπου 55 δισ. δολάρια: τα 38 δισ. δολ. για την κάλυψη του εκτιμώμενου δημοσιονομικού ελλείμματος του επόμενου έτους και άλλα 17 δισ. δολ. για την έναρξη της ανοικοδόμησης ζωτικής σημασίας υποδομών, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, κατοικιών και ενεργειακών εγκαταστάσεω

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι οι διεθνείς εταίροι της Ουκρανίας έχουν ήδη δεσμεύσει 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και δάνεια για την Ουκρανία το 2022, αλλά οι χρηματοδοτικές ανάγκες της θα παραμείνουν «πολύ μεγάλες» το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Τα πλαφόν συγκρατούν τις πληθωριστικές πιέσεις μόνο βραχυπρόθεσμα

Κνοτ (ΕΚΤ): Συρρίκνωση του ισολογισμού όταν φτάσουμε ένα ουδέτερο επιτόκιο

Goldman Sachs: Μειώνει τις προοπτικές αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider