Κίνα: Η ταχύτερη αύξηση πληθωρισμού των τελευταίων 2 ετών τον Σεπτέμβριο λόγω τιμών χοιρινού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Η ταχύτερη αύξηση πληθωρισμού των τελευταίων 2 ετών τον Σεπτέμβριο λόγω τιμών χοιρινού
Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Κίνα το Σεπτέμβριο, καταγράφοντας άνοδο 2,8%, σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές του χοιρινού κρέατος. Η άνοδος είχε προεξοφληθεί και ήταν εντός των εκτιμήσεων. 

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Κίνα το Σεπτέμβριο, καταγράφοντας άνοδο 2,8%, σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές του χοιρινού κρέατος. Η άνοδος είχε προεξοφληθεί και ήταν εντός των εκτιμήσεων, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της χώρας από τον Απρίλιο του 2020, οπότε και είχε καταγραφεί αύξηση 3,3%. Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει το γεγονός πως ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή – εξαιρουμένων δηλαδή των τιμών για τρόφιμα και ενέργεια - για τον Σεπτέμβριο εμφάνισε μεν άνοδο, αλλά με τον πιο αργό ρυθμό που έχει σημειωθεί από τον Μάρτιο του 2021.

Οδηγός στην άνοδο των τιμών στάθηκε η συνεχής αύξηση των τιμών στο χοιρινό κρέας στην Κίνα, που σε ετήσια βάση έχουν «ανέβει» κατά 36%. Το χοιρινό κρέας αποτελεί βασικό είδος κατανάλωσης στη χώρα και σημείο αναφοράς στη διατροφή των Κινέζων, εξού και φέρει ειδική στάθμιση από τη στατιστική αρχή της Κίνας. Τέλος σημειώνεται πως ο δείκτης τιμών παραγωγού της Κίνας κατέγραψε ήπια άνοδο 0,9% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τον πλέον αργό ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2021.

Ο πληθωρισμός της Κίνας έχει κινηθεί σε σχετικά υποτονικούς ρυθμούς συγκριτικά με την εκτίναξη των τιμών που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα ανέφερε πως αν μη τι άλλο, η Κίνα κινδυνεύει με αποπληθωρισμό, καθώς η ζήτηση καταρρέει κάτω από το βάρος της εγχώριας αγοράς ακινήτων, αλλά και της στρατηγικής για μηδενική ανοχή περιστατικών Covid που βρίσκεται σε ισχύ από το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Στο δεύτερο μισό του 2023 η έξοδος της Κίνας από πολιτική μηδενικού Covid

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανακαταλήφθηκαν πάνω από 600 κοινότητες τον τελευταίο μήνα, λέει το Κίεβο

Ανακαλύφθηκε βάριο σε δυο εξωπλανήτες -Πιθανώς να βρέχει... σίδερο!

gazzetta
gazzetta reader insider insider