Προειδοποίηση BoE: Πιέσεις αντίστοιχες με αυτές του 2008 για τα βρετανικά νοικοκυριά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προειδοποίηση BoE: Πιέσεις αντίστοιχες με αυτές του 2008 για τα βρετανικά νοικοκυριά
Προειδοποιεί η ΒοΕ ότι οι πιέσεις για ορισμένα νοικοκυριά θα είναι αντίστοιχες με αυτές του 2008.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έχει προειδοποιήσει ότι ορισμένα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και πιέσεις στην αποπληρωμή του χρέους, όμοιες με εκείνες πριν από την οικονομική κρίση του 2008, εάν οι οικονομικές συνθήκες δεν βελτιωθούν.

«Θα είναι δύσκολο για ορισμένα νοικοκυριά να διαχειριστούν τις αναμενόμενες αυξήσεις στο κόστος των βασικών αγαθών, παράλληλα με τα υψηλότερα επιτόκια», υπογράμμισε η επιτροπή χρηματοπιστωτικής πολιτικής στην τριμηνιαία έκθεση της ΒοΕ για την χρηματοοικονομική πολιτική όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Εν συνόλω, τα νοικοκυριά βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ό,τι πριν από το 2008 όμως εάν το κόστος χρηματοδότησης των στεγαστικών δανείων εξακολουθήσει να σκαρφαλώνει, ορισμένα μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με πιέσεις και για άλλα κόστη, τα οποία είναι παρόμοια με το διάστημα πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση, σημειώνει η ΒοΕ. Το υψηλότερο κόστος και η χαμηλότερη ζήτηση θα επιβαρύνουν τα κέρδη πολλών επιχειρήσεων, ειδικά εκείνων που έχουν μεγάλο άνοιγμα στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων.

Οι ξένοι επενδυτές επίσης μπορούν να επιλέξουν να αποφύγουν τα assets του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πτώση τις τιμές και σε αυστηρότερους όρους πίστωσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προειδοποίησε η ΒοΕ.

Το κόστος των στεγαστικών δανείων της Βρετανίας συνέχισε να αυξάνεται αυτή την εβδομάδα, αφού ο μίνι προϋπολογισμός του περασμένου μήνα συντάραξε την αγορά και προκάλεσε μερική κατάρρευση στις πωλήσεις κατοικιών. Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι θα υποχωρήσουν το επόμενο έτος, καθώς το κόστος αποπληρωμής ενός στεγαστικού δανείου δεν είναι φθηνότερο από το ενοίκιο, σύμφωνα με την UBS.

Φωτογραφία: ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Σε χαμηλό 2 εβδομάδων η στερλίνα, μετά από τα «μεικτά» σήματα της BoE

Βρετανία: Η κυβέρνηση της Λιζ Τρας θα απέχει από μειώσεις των δημοσίων δαπανών

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Προς νέα αναστολή ο φόρος υπεραξίας 15%

gazzetta
gazzetta reader insider insider