ΠΟΕ: Η μεγάλη εξασθένηση του παγκόσμιου εμπορίου για το 2023 «δείχνει» προς ύφεση

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΟΕ: Η μεγάλη εξασθένηση του παγκόσμιου εμπορίου για το 2023 «δείχνει» προς ύφεση
Η επιβράδυνση της οικονομίας μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη εάν οι κεντρικές τράπεζες προχωρήσουν σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής.

Για σημαντική κάμψη στην ανάπτυξη του παγκοσμίου εμπορίου το 2023 κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία αλλά και για αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Σε σχετική έκθεση του ΠΟΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Οργανισμός αναφέρει πως με την αύξηση των τιμών ενέργειας και την άνοδο των βασικών επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα υποχωρήσει η ζήτηση προϊόντων από τα νοικοκυριά, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές παγκοσμίως να αναμένεται να αυξηθούν κατά 1% το 2023, έναντι 3,4% που ανέμενε ο ΠΟΕ σε προηγούμενη εκτίμηση του.

Μια κάμψη στις ροές του παγκοσμίου εμπορίου από την μειωμένη ζήτηση θα μπορούσε να ρίξει τον πληθωρισμό, μέσω του ξεμπλοκαρίσματος των εφοδιαστικών αλυσίδων και τη μείωση του κόστους μεταφοράς. Ωστόσο, θα μπορούσε να αυξήσει το ενδεχόμενο για ύφεση των οικονομιών.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Η επικεφαλής του ΠΟΕ, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, δήλωσε «η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με μια πολλαπλή κρίση. Η εικόνα για το 2023 έχει επιδεινωθεί σημαντικά».

Παράλληλα, ο ΠΟΕ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη του παγκοσμίου ΑΕΠ το επόμενο έτος, στο 2,3% από 3,3% προηγουμένως, υπογραμμίζοντας πως η επιβράδυνση της οικονομίας μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη εάν οι κεντρικές τράπεζες προχωρήσουν σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής.

Ακόμα, ο ΠΟΕ τονίζει πως οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν διατροφική ανασφάλεια και απειλές από την πορεία του δημοσίου χρέους τους.

Για το 2022, ο Οργανισμός αναμένει πως το παγκόσμιο εμπόριο θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 3,5% έναντι 3% στην προηγούμενη εκτίμηση, αλλά μακριά από την ετήσια ανάπτυξη 9,7% που είχε σημειώσει το 2021.

Σημειώνεται πως οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΠΟΕ έρχονται αφότου τα στοιχεία της S&P Global έδειξαν πως η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έφτασε χαμηλό 20 μηνών για τον Σεπτέμβριο, ενισχύοντας τις ανησυχίες για ύφεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΟΕ για ενεργειακή κρίση: Ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για την Ευρώπη

Γερμανία: Συρρίκνωση στο εμπορικό πλεόνασμα τον Αύγουστο, μόλις 1,6% η αύξηση των εξαγωγών

gazzetta
gazzetta reader insider insider