Ξεκινούν από 3 Οκτωβρίου οι αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινούν από 3 Οκτωβρίου οι αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής
Την έναρξη από 3 Οκτωβρίου, της υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής που περιλαμβάνει την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης. Ως καταληκτική ημερομηνία του κύκλου υποβολών ορίζεται η 30 Δεκεμβρίου 2022.

Την έναρξη από 3 Οκτωβρίου, της υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής που περιλαμβάνει την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης. Ως καταληκτική ημερομηνία του κύκλου υποβολών ορίζεται η 30 Δεκεμβρίου 2022.

Σκοπός του καθεστώτος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η ενίσχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καθεστώτος ενίσχυσης είναι τα εξής:

Α. Για τον πρωτογενή τομέα, αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης δεν δύναται να υπερβεί τις 500.000€ σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 702/2014. Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται μπορεί να αφορούν σε ίδρυση νέας μονάδας, σε επέκταση υφιστάμενης μονάδας ή σε εκσυγχρονισμό.

Τα ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης για την υπαγωγή στο εν λόγω καθεστώς έχουν ως εξής:

· 75% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, σε επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους,

· 40% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, σε επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Αττικής,

· 50% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών, σε επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης, της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και στα ανώτατα όρια των ως άνω ποσοστών για κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Β. Για την μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν όλες οι επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο που υποβάλλεται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ορίζεται στα 3.000.000€ για όλα τα είδη ενισχύσεων. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο, που υποβάλλεται από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ορίζεται στα 3.000.000€ για τις ενισχύσεις της επιχορήγησης ή επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και στα 5.000.000€ για την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής.

Τα επενδυτικά σχέδια μπορεί να αφορούν σε ίδρυση νέας μονάδας, σε επέκταση υφιστάμενης μονάδας, σε εκσυγχρονισμό ή σε διαφοροποίηση σε νέα προϊόντα. Τα ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης είναι τα οριζόμενα στον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2021-2027.

Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης, της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Γ. Για επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται σε ενότητες και συνδυάζουν την πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση το συνολικό ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται στο ποσό των 3.500.000€ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ή των 3.500.000€ για τα κεφαλαιακά κίνητρα (επιχορήγηση ή και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ή επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης) ή των 5.500.000 ευρώ για τη φορολογική απαλλαγή, για τις μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (https://opsan.mindev.gov.gr) που υποστηρίζει όλο τον «κύκλο ζωής» των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου.

Για το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (https://ependyseis.mindev.gov.gr).

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε:

«Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούμε στην προκήρυξη και του 3ου καθεστώτος του Αναπτυξιακού Νόμου, που αφορά έναν από τους διαχρονικά νευραλγικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας, τον αγροδιατροφικό. Ένας τομέας με μεγάλο αποτύπωμα στην οικονομία και την απασχόληση στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος καθίσταται ακόμη πιο σημαντικός στη σημερινή συγκυρία όταν η εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας αναδεικνύεται σε επείγουσα προτεραιότητα για όλες τις χώρες. Πιστεύω ειλικρινά ότι ο αγροδιατροφικός τομέας έχει πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, γι’ αυτό και παρέχουμε ουσιαστικά κίνητρα στους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην κατεύθυνση αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητάς τους και, τελικά, της προστιθέμενης αξίας του τομέα».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε σχετικά:

«Συνεχίζουμε δυναμικά με την ενεργοποίηση του 3ου καθεστώτος ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου. Πρόκειται για ένα καθεστώς με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία καθώς συνδυάζει την πρωτογενή παραγωγή με τη μεταποιητική δραστηριότητα, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της αγροδιατροφής. Ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της γεωργικής παραγωγής, κρατώντας τους αγρότες στον τόπο τους και δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις στον ζωτικό αυτό κλάδο. Αναβαθμίζουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα των υψηλής ποιότητας ελληνικών προϊόντων και χτίζουμε μια νέα επιχειρηματική ταυτότητα στον κλάδο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παράταση έως 31/12 η αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων στη γουνοποιία

Γεωργιάδης: Αισιόδοξος για μεγάλη επενδυτική κίνηση από τη Γερμανία στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες

Γεωργιάδης: Τριπλό ρεκόρ το 2022 σε επενδύσεις, εξαγωγές και τουριστικές εισπράξεις