Σκυλακάκης: Τις επενδυτικές χρηματοδοτήσεις τις αποφασίζουν οι τράπεζες με τα δικά τους κριτήρια

Newsroom
Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Τις επενδυτικές χρηματοδοτήσεις τις αποφασίζουν οι τράπεζες με τα δικά τους κριτήρια
«Η κυβέρνηση, όπως και σε όλη την Ευρώπη, δεν αποφασίζει ποια εταιρεία θα λάβει δανειοδότηση από τις τράπεζες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη.

«Η κυβέρνηση, όπως και σε όλη την Ευρώπη, δεν αποφασίζει ποια εταιρεία θα λάβει δανειοδότηση από τις τράπεζες», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη σχετικά με αίτημα χρηματοδότησης της «Ελληνικός Χρυσός».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα «εργαλείο» στο οποίο οι επενδύσεις προχωρούν χωρίς την δική της συμμετοχή, με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια που είναι ξεκάθαρα, προφανή και τα οποία είναι δημοσιευμένα. Τα κριτήρια αυτά, τα εξετάζουν και τα κρίνουν ανεξάρτητοι ορκωτοί ελεγκτές, με ομάδες περίπου των 20 ατόμων με πολύ υψηλά και εξειδικευμένα εχέγγυα. Οι δε τράπεζες λαμβάνουν τις αποφάσεις τους, με βάση τα δικά τους κριτήρια.

Ο κ. Σκυλακάκης, επισήμανε, ότι «δουλειά της κυβέρνησης, όπως και καμίας άλλης στην Ευρώπη, δεν είναι να αποφασίζει κατά πόσο μια επιχείρηση είναι τραπεζικά αξιόπιστη ή όχι. Οι συστημικές τράπεζες εποπτεύονται από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Συνεπώς, οι τράπεζες είναι εκείνες που οψέποτε θα αποφασίσουν με τα δικά τους κριτήρια, εάν θα προχωρήσουν σε μια τέτοια χρηματοδότηση επένδυσης της εταιρείας. Μέχρι τώρα, όμως, δεν έχω δει κάποιο σχετικό αίτημα της «Ελληνικός Χρυσός» να υπάρχει, όποτε όλη αυτή η συζήτηση είναι πρόωρη. Εάν υποβληθεί τέτοιο αίτημα που λέτε, είπε ο υπουργός στον βουλευτή, ο έλεγχος θα είναι τεχνοκρατικός και ουδέτερος. Όποιος παραβιάσει τα κριτήρια ή τις διαδικασίες θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της παραβίασης στην βάση όμως των πραγματικών δεδομένων και στοιχείων και όχι στην βάση πολιτικών ισχυρισμών.

Ο υπουργός, υπογράμμισε ότι το θέμα πιθανής δανειοδότησης θα κριθεί από τις τράπεζες που θα την δανείσουν, οι οποίες πρέπει να τηρήσουν όλους τους σχετικούς κανόνες και θα ελεγχθούν γι αυτό. Και το όποιο αίτημα θα κριθεί από τους ορκωτούς ελεγκτές.

Ειδικά, για τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε πως δεν προβλέπεται καμία παρέμβαση της Κυβέρνησης και αυτός είναι ένας βασικός όρος, για να πάρουμε αυτά τα δάνεια. Ακόμα, και να υπήρχε μια Κυβέρνηση που θα ήθελε να παρέμβει, πάλι δεν θα μπορούσε να το κάνει γιατί έτσι είναι το «εργαλείο» και θα παραβίαζε τη συμφωνία που έχουμε με την ΕΕ. Τα χρήματα έρχονται από την Ευρώπη, χορηγούνται με τραπεζικά κριτήρια, ελέγχονται με αυστηρότητα χωρίς παρέμβαση της Κυβέρνησης. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ελέγχουν τις τράπεζες και η κυβέρνηση ελέγχει όλους τους ελεγκτές Τα, δε, χρήματα, επιστρέφονται στο ελληνικό δημόσιο με τον αντίστοιχο τόκο.

Ο κ. Σκυλακάκης, ανέφερε πως η επιχείρηση μπορεί να θέλει να κάνει πράσινες επενδύσεις για να βοηθήσει την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής. Είναι δικαίωμά της να το ζητήσει αλλά το αίτημά της θα κριθεί όπως όλων αντικειμενικά χωρίς τη δική μας πολιτική επέμβαση. Η Κυβέρνηση έχει μόνο την ελεγκτική αρμοδιότητα που θα ασκηθεί με βάση το σύστημα έλεγχου στην περίπτωση που κάτι δεν θα πηγαίνει σωστά.

Αναφορικά με το ερώτημα του βουλευτή για τα φορολογικά έσοδα από την Ελληνικός Χρυσός, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως σύμφωνα με το Ν.4174/2013 άρθρο 17, προβλέπεται το απόρρητο των φορολογικών στοιχείων και η διαφύλαξή τους. Η πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία επιτρέπεται αυστηρά σε ορισμένες περιπτώσεις και απαγορεύεται η δημοσιοποίησή τους. Και οι Νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης ανέφερε ότι υπάρχει ανακοίνωση της Ελληνικός Χρυσός για αίτηση προς έγκριση στην Επιτροπή Χρηματοδότησης για επένδυση 680 εκατ. ευρώ στις Σκουριές. Αυτές είναι οι εμβληματικές επενδύσεις, όλες με ζεστό δημόσιο χρήμα τελικά. Πρόκειται για δάνεια που θα αποπληρωθούν από το ελληνικό δημόσιο αλλά τα διαχειρίζονται κάποιοι άλλοι, οι τράπεζες. Τόνισε πως τα κριτήρια, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συμβάλουν στην πράσινη ανάπτυξη, να πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια, δηλαδή να έχουν υγιούς ισολογισμούς, καινοτομίας, θέσεις απασχόλησης κ.λ.π. Εδώ όμως έχουμε μια εταιρεία, που έχει συσσωρευτικές ζημιές μέχρι τουλάχιστον το 2020, περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ, με χρέη πάνω από ένα δισ. ευρώ. Προσπαθώ, είπε, να δω πως η Ελληνικός Χρυσός συμβάλλει στην πράσινη οικονομία, όταν έχουμε καταδίκες και καταγγελίες για ρύπανση . Όταν αντί για τις 3.000 νέες θέσεις που είχε δεσμευτεί έχει προσχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων. Όταν ο δήμος, έχει προβεί σε καταγγελία για αθέτηση δεσμεύσεων που η εταιρεία έχει αναλάβει.

Ο βουλευτής, τόνισε πως η Ελληνική Χρυσός, δεν είναι μια απλή επένδυση αλλά η ΝΔ προεκλογικά την είχε χαρακτηρίσει μια από τις τρεις εμβληματικές επενδύσεις της χώρας που θα τις προωθούσε με κάθε τρόπο. Συνεπώς, δεν είναι εύκολο η Κυβέρνηση να μας πείσει ότι δεν ασχολείται με αυτήν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σχέδιο Κομισιόν για δυναμικό πλαφόν στην τιμή αερίου στα €180 η μεγαβατώρα - Ορόσημο ο Οκτώβριος 

Ρεύμα: «Ξεμπλέκει το κουβάρι» με τις επιδοτήσεις 1,25 εκατ. μικρών επιχειρήσεων

Όλες οι ειδήσεις

21:34

ΗΠΑ: Δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία να κάνει επιθέσεις εκτός των συνόρων της

21:24

Αλβανία: Ο Ράμα ζήτησε συγγνώμη από τον Μητσοτάκη για τα περί «εξαπάτησης της ΕΕ από την Ελλάδα»

21:09

Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Προτεραιότητα η ανάπτυξη δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού

21:00

Μικρά κέρδη για τον χρυσό, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed 

20:56

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Τύπο

20:51

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην επέτειο δολοφονίας του Γρηγορόπουλου

20:47

Ολοταχώς προς μία από τις χειρότερες χρονιές εδώ και τρεις 10ετίες η παγκόσμια οικονομία

20:40

Apple: Αλλαγές στις τιμολογήσεις του App Store - Εύρος από 29 σεντ έως 10.000 δολάρια

20:27

EBRD: Σε χαμηλό ρεκόρ από την κρίση του 2008–09 τα ΜΕΔ στις χώρες της Αναδυόμενης Ευρώπης – Πιθανή η αύξησή τους

20:26

Γεωργιάδης: Η χώρα μας θα επιτύχει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και το 2023

20:10

Η Morgan Stanley απολύει το 2% του προσωπικού της 

20:07

Η Κομισιόν κατηγορεί για καρτέλ στα κρατικά ομόλογα την Deutsche Bank και τη Rabobank

20:00

Ωρολογιακή βόμβα 80 τρισ. δολαρίων χρέους, που κανείς δεν ξέρει πού είναι «θαμμένη»

19:54

Νέο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε στο Ιράν

19:49

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο

19:43

Πετρέλαιο: Το brent κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο

19:41

Βόρεια Μακεδονία: Αίτημα για την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης-Σκοπίων

19:34

Δήμας: Τα τελευταία 3 χρόνια η χώρα γύρισε σελίδα σε όλα τα επίπεδα και αποτελεί επενδυτικό προορισμό

19:28

Τσίπρας: Ο Πάτσης είναι η αντίληψη της ΝΔ για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

19:20

H BuzzFeed απολύει το 12% των υπαλλήλων της - Η οικονομική επιδείνωση θα συνεχιστεί το 2023

19:19

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Σε εξέλιξη η πορεία στο κέντρο της Αθήνας για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία

19:13

Βουλή: Υπερψήφιστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο φορολογικών και τελωνειακών ρυθμίσεων - Το μήνυμα Βεσυρόπουλου

19:03

FT: Η Amazon συμφώνησε με την Κομισιόν για τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές

18:58

Ο Μακρόν καθησυχάζει τους Γάλλους για τα πιθανά black outs

18:51

Απώλειες στις ευρωαγορές καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών

18:44

Αισιοδοξία για την ενεργειακή κρίση: «Η Ευρώπη θα τα καταφέρει τον φετινό χειμώνα και το 2023»

18:35

Ουκρανία: Τα συναλλαγματικά αποθέματα έφτασαν στα προ του πολέμου επίπεδα

18:24

ΣτΕ: Απόφαση για 4 αθλητές - Γιατί δεν θα λάβουν οικονομική επιβράβευση

18:17

Ερντογάν: Ξεχάστε το γονάτισμα, η Τουρκία ανορθώνεται - «Τεχνητές» οι κρίσεις σε Μεσόγειο και Αιγαίο

18:16

Γερμανία: Στα μέσα Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για την αγορά F-35, ύψους 10 δισ. ευρώ