Ιταλικά spreads: Άμεσες, αλλά ελεγχόμενες, οι αντιδράσεις στη νίκη Μελόνι - Τι «θέλουν» να δουν οι αγορές

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλικά spreads: Άμεσες, αλλά ελεγχόμενες, οι αντιδράσεις στη νίκη Μελόνι - Τι «θέλουν» να δουν οι αγορές
Σημαία της Ιταλίας με χαρτονόμισμα ευρώ
Οι αγορές θα αναμένουν πράξεις, προτού κινηθούν προς την μία ή την… άλλη κατεύθυνση, βάζοντας πιθανόν την Ιταλία, και την Ευρώπη, σε μπελάδες.

Άμεσες, αλλά προς το παρόν ελεγχόμενες, αντιδράσεις προκάλεσε η εκλογική νίκη της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, με τις αγορές να αυξάνουν τις πιέσεις στο ιταλικό χρέος, στέλνοντας την απόδοση των 10ετών ομολόγων στο 4,46%, μια αύξηση της τάξης των 13 μονάδων βάσης, προτού υποχωρήσει ελαφρά στο 4,40%.

Αντίστοιχη ανοδική ώθηση κατά 8 μονάδες βάσης ασκήθηκε και στα ελληνικά 10ετή ομόλογα των οποίων η απόδοση σκαρφάλωσε στο 4,63%, προτού περιοριστεί στο 4,58%.

Επί του παρόντος, με τα ιταλικά spread να κυμαίνονται στα επίπεδα του 2,34% σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, δηλαδή εντός των 200 με 250 μονάδων βάσης που αναλυτές επισημαίνουν ως ένα «ασφαλές» εύρος, υπάρχει μία απόσταση από τα επίπεδα των 3,5%-4%, που θα σήμανε και την ενεργοποίηση του νέου «εργαλείου», TPI, από πλευράς ΕΚΤ.

Ενός εργαλείου, που, σημειωτέων, δημιουργήθηκε για την αποφυγή του κατακερματισμού της ευρωπαϊκής αγοράς χρέους και αντίστοιχων πιέσεων στα κρατικά ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών-μελών, όπως είναι πρώτα και κύρια η Ιταλία.

Ωστόσο, είναι δεδομένο πως οι αγορές θα τηρήσουν μια στάση αναμονής, με το βλέμμα στραμμένο στην κυρία Μελόνι: Οι πιέσεις στο ιταλικό χρέος –με ό,τι συνεπάγεται για το συνολικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα- θα ενταθούν, ή θα υποχωρήσουν, στο βαθμό που η νικήτρια των ιταλικών εκλογών, με το πρόγραμμα της, συνεχίσει στα ίδια βήματα (ή απομακρυνθεί από αυτά) που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, η οποία και έχαιρε της εμπιστοσύνης θεσμών και αγορών.

Ακόμα και αν τις τελευταίες εβδομάδες, η κυρία Μελόνι φρόντισε να προβεί σε κάποια σχόλια που υποδείκνυαν μια πιο μετριοπαθή στάση για τα δημοσιονομικά της Ιταλίας ή της σχέσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι δεδομένο πως οι αγορές θα αναμένουν πράξεις, προτού κινηθούν προς την μία ή την… άλλη κατεύθυνση, βάζοντας πιθανόν την Ιταλία, και την Ευρώπη, σε μπελάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπορεί η Μελόνι να κάνει το Ευρώ να... ακολουθήσει τη Στερλίνα; 

Ιταλία: Επικράτηση της ακροδεξιάς συμμαχίας στις εκλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider