Bloomberg: «Αγώνας δρόμου» στην ΕΕ για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αργό μετά την επιστράτευση από Πούτιν

Newsroom
Μοιράσου το
Bloomberg: «Αγώνας δρόμου» στην ΕΕ για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αργό μετά την επιστράτευση από Πούτιν
Εκπρόσωποι από τα κράτη μέλη θα συναντηθούν με την Επιτροπή το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τις νέες κυρώσεις, οι οποίες εκτός από το πλαφόν στο πετρέλαιο θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε άτομα και κλάδους όπως η τεχνολογία και τα είδη πολυτελείας.

«Αγώνα δρόμου» διεξάγουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να προλάβουν να συνάψουν πολιτική συμφωνία εντός εβδομάδων για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση έλαβε ώθηση μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για «μερική επιστράτευση» σε μια κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και πιθανότατα θα συμπεριληφθεί ως μέρος ενός νέου πακέτου κυρώσεων που θα προτείνει η Κομισιόν, σύμφωνα με πηγές του Βloomberg. Ένα πλαφόν στις τιμές θα ευθυγραμμίσει την ΕΕ με την προσπάθεια των ΗΠΑ να κρατήσουν το κόστος του αργού στα ύψη και να πλήξουν τα έσοδα της Μόσχας.

Ωστόσο, παρά τη νέα προσπάθεια της Κομισιόν, το σχέδιο αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια και το θετικό αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. Οι αποφάσεις για κυρώσεις απαιτούν ομοφωνία και είναι ιδιαίτερα περίπλοκες σε αυτήν την κατάσταση, επειδή κάθε μέλος της ΕΕ έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες.

Εκπρόσωποι από τα κράτη μέλη θα συναντηθούν με την Επιτροπή το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τις νέες κυρώσεις, οι οποίες εκτός από το πλαφόν στο πετρέλαιο θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε άτομα και κλάδους όπως η τεχνολογία και τα είδη πολυτελείας.

G7

Πολλές λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να διευθετηθούν, συμπεριλαμβανομένης της τιμής που θα τεθεί το ανώτατο όριο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Παραμένει επίσης ασαφές πώς θα εφαρμοστεί ένα τέτοιο πλαφόν παράλληλα με το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και την απαγόρευση των υπηρεσιών που απαιτούνται για την αποστολή του, που συμφωνήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος. Είτε έτσι είτε αλλιώς, υπάρχει ένας βαθμός επείγουσας ανάγκης, καθώς το ανώτατο όριο τιμών θα πρέπει να εγκριθεί πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα της ΕΕ στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας μετά την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το ανώτατο όριο νωρίτερα αυτό το μήνα από τους G7, είπε ότι η Κομισιόν θα εργαστεί για να λάβει την υποστήριξη όλων των κρατών-μελών για το μέτρο.

Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για το πλαφόν πριν από μια άτυπη συγκέντρωση των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου, αναφέρει το Bloomberg. Όμως, ένα από τα μεγαλύτερα ερωτηματικά θα είναι η Ουγγαρία, η οποία έχει θέσει και άλλες φορές εμπόδια όταν χρειάζονται ομόφωνες αποφάσεις της ΕΕ.

Αυξήσεις στις τιμές

Τον Ιούνιο, τα 27 μέλη της Ένωσης πέρασαν εβδομάδες παζαρεύοντας τους όρους των σημερινών μέτρων για το πετρέλαιο, τα οποία περιλαμβάνουν εμπάργκο στο ρωσικό αργό και σε πετρελαϊκά προϊόντα, εξαιρέσεις στις παραδόσεις μέσω αγωγών και απαγόρευση παροχής υπηρεσιών, όπως ασφάλιση, στο ρωσικό πετρέλαιο για αποστολές οπουδήποτε στον κόσμο. Οι ΗΠΑ πιέζουν να χαλαρώσουν αυτές οι απαγορεύσεις λόγω των φόβων ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

Παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα καθεστώς ανώτατου ορίου τιμών, ιδιαίτερα αφού ορισμένοι από τους μεγαλύτερους «πελάτες» της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, δεν έχουν συμφωνήσει να συμμορφωθούν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και αν πολλοί αγοραστές δεν ενταχθούν επίσημα στον συνασπισμό, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα ως μόχλευση στις διαπραγματεύσεις για συμβόλαια με τη Μόσχα για να διαπραγματευτούν χαμηλότερες τιμές.

Η υιοθέτηση του ανώτατου ορίου θα απαιτούσε επίσης από τα κράτη μέλη να παραμερίσουν τα εθνικά συμφέροντα υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Οι χώρες της ΕΕ που κέρδισαν εξαιρέσεις για το πετρέλαιο που παραλαμβάνουν μέσω των αγωγών τους θα θέλουν να διασφαλίσουν ότι αυτοί θα παραμείνουν άθικτοι, ενώ οι χώρες που εισάγουν μέσω θαλάσσης θα μπορούσαν να επιδιώξουν να συνδέσουν το ανώτατο όριο τιμών με το επί του παρόντος προβλεπόμενο πλήρες εμπάργκο στις θαλάσσιες παραδόσεις, προκειμένου να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του Bloomberg. Οι ναυτιλιακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, θα μπορούσαν επίσης να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τις αντίστοιχες βιομηχανίες τους από τα μέτρα, πρόσθεσαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Παραμένουν οι διαφωνίες για το πλαφόν στο αέριο - Στις Συνόδους Οκτωβρίου οι αποφάσεις

Μακρόν: Η Ρωσία βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνδεσης από τον υπόλοιπο κόσμο

Κομισιόν: Τα κράτη-μέλη θα χρειαστούν κοινή προσέγγιση για τα αιτήματα εισόδου Ρώσων πολιτών

Όλες οι ειδήσεις

12:25

Σολτς: Πρόοδος στις συνομιλίες για αγορά LNG και ντίζελ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

12:17

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει δυνητικά «καταστροφική» απόφαση της δικαιοσύνης για την άμβλωση στην Αριζόνα

12:07

NASA: Τη Δευτέρα το πρώτο κρίσιμο τεστ πλανητικής άμυνας

11:51

Κικίλιας: Ο οδηγός Μισελέν θα προβάλει παγκοσμίως την μοναδική ελληνική γαστρονομία

11:46

Επίθεση με μολότοφ στην πρεσβεία του Ιράν στο Ψυχικό

11:40

Τσακαλώτος κατά Μητσοτάκη για το «μαξιλάρι»

11:37

Ο Τζον Χαμ χάρισε το 60% του μισθού του για την ταινία «Confess, Fletch»

11:33

Σρι Λάνκα: Συγκέντρωση φοιτητών διαλύεται έπειτα από την απαγόρευση των διαδηλώσεων

11:26

Meteo: Οριακά αρνητικές θερμοκρασίες και σήμερα το πρωί στη Βόρεια Ελλάδα

11:19

Άρης: «Χωματερή» γήινων σκουπιδιών ο «κόκκινος» πλανήτης

11:15

Παρκάρουν «έξυπνα» οι οδηγοί στα Χανιά

11:00

Ζελένσκι: Σοκαρισμένος από τη μη παροχή αντιπυραυλικών συστημάτων από πλευράς του Ισραήλ

10:50

Λαβρόφ: Δέσμευση για την "πλήρη προστασία" οποιουδήποτε εδάφους προσαρτηθεί από τη Ρωσία

10:39

Ναυτιλία: Αύξηση των τελών διέλευσης σε Σουέζ και Βόσπορο

10:30

Φιλιππίνες: Οι αρχές απομακρύνουν κόσμο από παράκτιες περιοχές καθώς πλησιάζει ο υπερτυφώνας Νόρου

10:26

Ο κυκλώνας Φιόνα προκαλεί εκτενείς καταστροφές στις ανατολικές ακτές του Καναδά

10:19

Ρωσία: Βαρύτερες οι ποινές για τους λιποτάκτες ενώ η έξοδος συνεχίζεται

10:07

Ελβετία: Θα καταστρέψει 10 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna

10:00

Β. Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου

09:49

Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην αρένα των marketplaces

09:43

Το νέο τοπίο στην ενεργειακή αγορά μετά τις κρατικές επιδοτήσεις

09:35

Ολάντ για Ερντογάν: Αντιφατική προσωπικότητα

09:24

Ιταλία: Άνοιξαν οι κάλπες- Προβληματισμός και ανησυχία στην ΕΕ απ' το ενδεχόμενο ακροδεξιάς κυβέρνησης

09:04

Τι προβληματίζει την αγορά στην ανακύκλωση κουτιών πίτσας

08:56

Πώς η εκτίναξη του κόστους παραγωγής απειλεί το μέλλον της τεκίλας – Τι δείχνει βρετανική έρευνα

08:50

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Για ποιους ξεκινά η απογραφή από την 1η Νοεμβρίου - Πρόστιμα και διακοπή λειτουργίας για τους παραβάτες

08:44

ΤΙΤΑΝ: Χρηματοδότηση για την παραγωγή τσιμέντου με χρήση «πράσινου» υδρογόνου

08:41

Το superyacht «Le Mans» ρίχνει τον κλασικό αγώνα αυτοκινήτων στη θάλασσα

08:32

Προϋπολογισμός 2023: Φρένο σε μέτρα στήριξης και επιστροφή σε πλεόνασμα με το βλέμμα στις αγορές– Η ελπίδα για Ευρωπαϊκή παρέμβαση

23:58

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Εφεύρημα φαιδρότητας τα περί υπόγειας συνεννόησης με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή