Η Bundesbank πιέζει την ΕΚΤ για μεγαλύτερη αύξηση των βασικών επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Bundesbank πιέζει την ΕΚΤ για μεγαλύτερη αύξηση των βασικών επιτοκίων
«Δεν πιστεύω πως θα έχουμε μια "σκληρή" ύφεση» ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γιόακιμ Νάγκελ.

Μήνυμα για επιθετικότερη αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έστειλε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γιόακιμ Νάγκελ.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Bundesbank στη Φρανκφούρτη, ο Γερμανός τραπεζίτης αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, μετά από την αύξηση ρεκόρ των επιτοκίων κατά 0,75% την περασμένη εβδομάδα.

«Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το κατάλληλο ύψος που θα έπρεπε να είναι τα επιτόκια, δεδομένου του πληθωρισμού. Περισσότερα πρέπει να γίνουν, τα επιτόκια πρέπει να ανέβουν κι άλλο» τόνισε ο Νάγκελ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «είμαστε ακόμα πολύ μακριά» από το ουδέτερο επιτόκιο, δηλαδή το επίπεδο στο οποίο η νομισματική πολιτική δεν χρειάζεται σύσφιξη, αλλά ούτε κάποια τόνωση.

Το ενδεχόμενο της ύφεσης

Η ΕΚΤ προχωρά στην αύξηση των επιτοκίων με στόχο να περιορίσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη (διαμορφώθηκε στο 9,1% τον Αύγουστο) και να τον θέσει στον στόχο του 2% που έχει θέσει η Φρανκφούρτη. Ωστόσο, οι αγορές ανησυχούν για το ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορεί να αποφέρει ακόμα και ύφεση στην Ευρωζώνη.

Ο Νάγκελ είπε πως κατανοεί ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί αλλά πρόσθεσε πως δεν αναμένει σοβαρή κάμψη».

«Δεν βλέπω μια "σκληρή" ύφεση. Δεν φαίνεται πως θα είναι κάτι τόσο τρόμερο» δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: «Ψαλίδι» για το αμερικανικό ΑΕΠ - Περιμένει υψηλά επιτόκια από την Fed

Η Λαγκάρντ θέτει ως προτεραιότητα για την ΕΚΤ τη σταθερότητα των τιμών, ακόμα και εις βάρος της ανάπτυξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider