Σδούκου: Εξετάζουμε να δοθεί επιπλέον επιδότηση στη θέρμανση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σδούκου: Εξετάζουμε να δοθεί επιπλέον επιδότηση στη θέρμανση
Για έναν δύσκολο χειμώνα έκανε λόγο η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών.

Για έναν δύσκολο χειμώνα έκανε λόγο η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Σίγουρα θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα. Κάποια από αυτά τα μέτρα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τεθούν σε εφαρμογή από 1η Οκτωβρίου», είπε.

Μιλώντας για το πλαφόν που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να περιορίσει τα υπερέσοδα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, τόνισε πως τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε σε έναν κουμπαρά για τα κράτη μέλη. «Θα είναι τα λεγόμενα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας», προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι τα κράτη – μέλη, μέσω ενός ενιαίου μηχανισμού, θα τα μοιράσουν μεταξύ τους. Μάλιστα, επεσήμανε ότι είναι ο μηχανισμός αυτός που ήδη η Ελλάδα έχει θέσει σε εφαρμογή από τις 8 Ιουλίου. «Χάρη σε αυτό το μέτρο καταφέραμε ως χώρα να συγκεντρώσουμε, σε δυόμισι μήνες, 1, 8 δισ. ευρώ -πέρα από του κρατικού μηχανισμού- για να συνεχίσουμε τη στήριξη στους πολίτες».

Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει ο Έλληνας πολίτης για να θερμανθεί όσο το δυνατόν πιο οικονομικά αυτό τον χειμώνα, η γ.γ. Ενέργειας δήλωσε ότι «μονόδρομος είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η πράσινη μετάβαση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Επίσης, απαντώντας στο ερώτημα τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες που άλλαξαν τους καυστήρες τους από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο και τώρα καλούνται να γυρίσουν πάλι στο πετρέλαιο, είπε ότι «όσοι έχουν εγκαταστήσει φυσικό αέριο δεν πρέπει να νιώθουν ότι έχουν χάσει. Θα πρέπει να δουν τι κέρδισαν τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια».

«Σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες ο κόσμος να δει αν συμφέρει παροδικά να χρησιμοποιηθεί ένα υποκατάστατο αντί του φυσικού αερίου». Η ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται ότι για μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, αυτό δεν είναι τεχνικά και οικονομικά εύκολο. Γι’ αυτό το λόγο, όπως δήλωσε, «μόνο για τις περιπτώσεις που αυτό είναι λιγότερο ασύμφορο εξετάζουμε την περίπτωση να δοθεί παραπάνω επιδότηση στη θέρμανση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider