Τι αλλάζει στις γονικές παροχές – δωρεές χρηματικών ποσών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι αλλάζει στις γονικές παροχές – δωρεές χρηματικών ποσών
Διορθωτική παρέμβαση στο καθεστώς των αφορολόγητων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών έως το ποσό των 800.000 ευρώ μεταξύ των συγγενών της α' κατηγορίας.

Διορθωτική παρέμβαση στο καθεστώς των αφορολόγητων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών έως το ποσό των 800.000 ευρώ μεταξύ των συγγενών της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, εγγόνια, παππούδες, γιαγιάδες) προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με νέα διάταξη η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση δεν θα επιβάλλεται φόρος στις χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές έως το ποσό των 800.000 ευρώ μεταξύ των συγγενών της πρώτης κατηγορίας ακόμη και εάν η δωρεά πραγματοποιείται με ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου. Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για να μην φορολογηθεί η δωρεά είναι η κατάθεση των μετρητών στο λογαριασμό του δωρεοδόχου να έχει πραγματοποιηθεί εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή.

Η διάταξη που ισχύει σήμερα, προβλέπει ότι η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, φορολογείται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού 800.000 ευρώ. Δηλαδή ποσά έως 800.000 ευρώ που δωρίζει ο γονιός στο παιδί του ή ο παππούς στο εγγόνι του είναι αφορολόγητα έως τις 800.000 ευρώ μόνο στην περίπτωση που η δωρεά πραγματοποιείται με μεταφορά του χρηματικού ποσού μέσω τραπεζών.

Η νέα ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2021, ημερομηνία κατά την οποία ενεργοποιήθηκε το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ. Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ σχεδιάζει την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών μέσω της πλατφόρμας myProperty. Σήμερα οι άτυπες δηλώσεις χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών υποβάλλονται υποχρεωτικά στις Δ.Ο.Υ. ενώ μόνο στην περίπτωση που μεταβιβάζονται χρήματα σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, μέσω τραπεζικών λογαριασμών και με συμβολαιογραφικό έγγραφο οι σχετικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Πώς θα δίνονται οι επιδοτήσεις από Οκτώβριο – Πριμ στην εξοικονόμηση

«Απογειώθηκαν» τα ελληνικά αεροδρόμια τον Αύγουστο

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση του χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider