Bloomberg: Ο πληθωρισμός «οδηγός» για τη Fed και την νέα πιθανή αύξηση επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Ο πληθωρισμός «οδηγός» για τη Fed και την νέα πιθανή αύξηση επιτοκίων
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα καθοδηγήσει τη Fed που ετοιμάζει την επόμενη αύξηση σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται να δώσουν στη Fed τον «τόνο» για μία νέα τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων, όπως υπογραμμίζει με δημοσίευμά του το Bloomberg.

Οι εκθέσεις της εβδομάδας που έρχεται θα διαμορφώσουν τις απόψεις των αξιωματούχων της Fed για το εάν θα προχωρήσουν σε άλλη αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ παράγοντας που θα επηρεάσει τις αποφάσεις είναι και τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν υγιή αύξηση της απασχόλησης αλλά και άνοδο στα έξοδα των νοικοκυριών.

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται αύξηση 8% στον συνολικό δείκτη τιμών καταναλωτή, μειωμένη από 8,5% τον Ιούλιο, που και πάλι παραμένει σε ιστορικά υψηλά.

Πάντως, σε πρόσφατες ομιλίες οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός που βρίσκεται στο «κόκκινο» θα πρέπει να υπάρξει υψηλότερο κόστος δανεισμού, κάτι που θα επιβραδύνει τη ζήτηση.

Το μέγεθος μιας νέας αύξησης θα καθοριστεί στο τέλος της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 20-21 Σεπτεμβρίου, με τον Lael Brainard, αντιπρόεδρο της FED, να ξεκαθαρίζει την Τετάρτη πως: «είμαστε μέσα σε αυτό για όσο χρειαστεί για να μειώσουμε τον πληθωρισμό».

«Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι ανελαστική για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε ο πληθωρισμός να κινείται καθοδικά με βάση τον στόχο που έχει τεθεί» έσπευσε να συμπληρώσει.

Βέβαια, εκτός από τον ΔΤΚ, σημαντικοί δείκτες όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι έρευνες μεταποίησης και το καταναλωτικό κλίμα δεν βρίσκονται και στα καλύτερά τους, όμως οικονομολόγοι προβλέπουν ισχυρό κέρδος για τις λιανικές πωλήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πακέτο ΔΕΘ: Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης, σε ΦΠΑ στα ακίνητα, καφέ, μεταφορές, τουρισμό, για ποιους "παγώνει" το τέλος επιτηδεύματος

Καύσιμα: Αναμένονται μέτρα ελάφρυνσης για το πετρέλαιο κίνησης – Στον πάγο η επιδότηση βενζίνης

Η μεγάλη «ώρα» των αεροδρομίων – Ο ΔΑΑ και το ΧΑ, τα νέα projects, η Καλαμάτα και ο ρόλος του «Υπερταμείου»

gazzetta
gazzetta reader insider insider