Πακέτο ΔΕΘ: Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης, σε ΦΠΑ στα ακίνητα, καφέ, μεταφορές, τουρισμό, για ποιους "παγώνει" το τέλος επιτηδεύματος

Μοιράσου το
Πακέτο ΔΕΘ: Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης, σε ΦΠΑ στα ακίνητα, καφέ, μεταφορές, τουρισμό, για ποιους "παγώνει" το τέλος επιτηδεύματος
Τι νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Βελλίδειο.

Αυξημένο επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους δικαιούχους, κίνητρα για να επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης τα νοικοκυριά αλλά και παρέμβαση στην τιμή πετρελαίου θέρμανσης απευθείας στην αντλία για όλους περιλαμβάνει στο πακέτο της ΔΕΘ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός με στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών εν όψει του δύσκολου χειμώνα. Στο φορολογικό πεδίο οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού προβλέπουν οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους, παράταση για ένα ακόμη 6μηνο του μειωμένου ΦΠΑ στο καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στις συγκοινωνίες, νέα αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές για δυο ακόμη χρόνια και προσωρινό «πάγωμα» του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που προχωρούν σε νέες προσλήψεις.

Ειδικότερα το φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ περιλαμβάνει:

1. Νέο επίδομα θέρμανσης ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης από 174 εκατ. ευρώ που διατέθηκε για τη σεζόν 2021-2022, αυξάνεται στα 300 εκατ. ευρώ για τη νέα χειμερινή περίοδο. Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα είναι αυξημένο ενώ παράλληλα διευρύνονται τα κριτήρια ώστε να στηριχθούν περίπου 1,3 εκ. νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι πέρυσι το επίδομα ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφθανε τα 750 ευρώ ενώ δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ήταν όσοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα , ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, έως 14.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνονταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Διπλάσιο επίδομα

Διπλάσιο επίδομα θέρμανσης θα λάβουν τα νοικοκυριά που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, εφόσον αυτό μπορεί να είναι εφικτό. Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση αυτή υπάρχουν σειρά πρακτικών ζητημάτων κυρίως σε πολυκατοικίες, όπου οι καυστήρες πετρελαίου έχουν αντικατασταθεί με καυστήρες φυσικού αερίου.

Παρέμβαση στο κόστος του πετρελαίου στην αντλία

Επίσης η κυβέρνηση σχεδιάζει μία ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι κατά την περσινή σεζόν το επίδομα θέρμανσης χορηγήθηκε:

- Σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

- Για την κατανάλωση των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) ισχύει ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης έχει τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

2. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους: Τις αποδοχές τους να αυξάνονται από 22 ευρώ και έως και πάνω από 676 ευρώ το χρόνο θα δουν το επόμενο έτος οι δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι οι συνταξιούχοι που αποκτούν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καταργείται οριστικά για 2,7 εκατ. φορολογούμενους. Για συνταξιούχο ή δημόσιο υπάλληλο με ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ, το όφελος θα είναι 22 ευρώ τον χρόνο. Για εισόδημα 15.000 ευρώ το όφελος είναι 66 ευρώ το χρόνο, για ετήσιο εισόδημα το όφελος αυξάνεται στα 132 ευρώ το χρόνο, για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ ο δημόσιος υπάλληλος ή ο συνταξιούχος θα κερδίσει 176 ευρώ το χρόνο. Για ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ το ετήσιο κέρδος θα φτάσει στα 676 ευρώ. Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείτε από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που βεβαιώνεται με τη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους.

3. Χωρίς ΦΠΑ οι νέες οικοδομές: Σε αναστολή παραμένει ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές έως και το τέλος του 2024. Το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα αναμένεται να στηρίξει την αγορά ακινήτων η οποία καταγράφει ανοδική τροχιά τους τελευταίους μήνες και να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό.

4. Εξάμηνη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, τουρισμό, πολιτισμό. Μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023 θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού. Στο πλαίσιο αυτό, θα παραμείνουν φθηνότερα τα εισιτήρια στους κινηματογράφους, ενώ ο μειωμένος ΦΠΑ θα καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

5. Τέλος επιτηδεύματος: Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε κάποια νέα πρόσληψη, δεν θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης το συγκεκριμένο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Μέτρα στήριξης και μόνιμες ελαφρύνσεις 5,5 δισ. ευρώ- Νταηλίκια γιοκ κ. Ερντογάν

Όλα τα μέτρα στήριξης και οι ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός – Δέσμευση για παρέμβαση διαρκείας στο ρεύμα

Όλες οι ειδήσεις

19:16

Eurogroup: Πρόταση για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

19:15

Η Nike «τελείωσε» τον Κάιρι Ίρβινγκ για αντισημιτικά σχόλια - Χάνει 11 εκατ. δολάρια

18:55

Πτωτική εκκίνηση εβδομάδας στις ευρωαγορές, με ανησυχίες για τα επιτόκια

18:39

ΟΗΕ: Ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο έχει υποστεί βία ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

18:22

ΕΡΓΑΝΗ: Ξεκινούν οι αιτήσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας για επιχειρήσεις στην Κρήτη και στη γουνοποιία

18:15

Βρετανία: Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

18:14

Γ. Καραγιάννης: Περίπου 6,5 δισ. ευρώ τα έργα που θα συμβασιοποιηθούν μέχρι το α’ εξάμηνο του 2023

18:07

Αρνητικά πρόσημα αλλά και «μάζεμα» των ενδοσυνεδριακών απωλειών στο Χρηματιστήριο

18:02

Λάμψα: Συμφωνία για μίσθωση του Elatos Resort & Health Club

17:55

Trastor: Απόκτηση 3 γηπεδικών εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο για 2,1 εκατ. ευρώ

17:54

Οι κυρώσεις ωθούν τη Μόσχα να εξετάσει το ενδεχόμενο νομιμοποίησης των κρυπτονομισμάτων

17:48

Μητσοτάκης: Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους στο σχέδιο «Πελοπόννησος 2030»

17:41

Coral: Αύξηση στα προ φόρων κέρδη 60% για το 9μηνο του 2022

17:32

HELLENiQ ENERGY: Μεγάλη συμμετοχή δικαιούχων στο πρόγραμμα «Κύμα Ζεστασιάς»

17:29

Ο Πούτιν επισκέφτηκε τη γέφυρα της Κριμαίας

17:18

Ο Τζο Κόκερ έχτισε ένα αγγλικό κάστρο στην καρδιά των ΗΠΑ - Τώρα πωλείται για 18 εκατ. δολάρια

17:14

Τράπεζες: Έσοδα από τόκους 3,85 δισ. ευρώ και από προμήθειες 1,4 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο 

17:11

ΕΒΕΑ: Στήριξη στην εξωστρέφεια και την υποστήριξη των ΜμΕ

17:03

Premia Properties: Αγορά βιομηχανικού ακινήτου στο Κρυονέρι για 2,1 εκατ. ευρώ

16:57

Πάνω από τους μισούς Βρετανούς θα αυξήσουν τη χρήση βιώσιμων επιλογών μεταφορών το 2023

16:54

ΗΠΑ: Παρέμεινε σε τροχιά συρρίκνωσης ο κλάδος των υπηρεσιών τον Νοέμβριο

16:53

Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε τον νόμο που απαγορεύει την «προπαγάνδα ΛΟΑΤΚΙ»

16:52

Ford: Ορόσημο παραγωγής για την Mustang Mach-E

16:46

Υπ. Εργασίας: Ορίστηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΚΑ

16:42

Καιρός: Τοπικές βροχές και πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες την Τρίτη

16:41

Αρνητικό κλίμα στην Wall Street ενόψει των αποφάσεων της Fed για τα επιτόκια

16:40

Γερμανία: «Καλές πιθανότητες επιτυχίας» για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο βλέπει το DIW

16:39

Eurobank & egg - enter•grow•go: Σταθερά δίπλα στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα

16:36

e-ΕΦΚΑ: Kαι ηλεκτρονικά η αίτηση για ένταξη στις 24 μηνιαίες δόσεις - Ποιους αφορά

16:34

Καραμανλής: Σημαντική χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την Αλεξανδρούπολη