ΕΚΤ: Τι αναμένεται σήμερα; - Πιθανή ακόμα και μία αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β.

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Τι αναμένεται σήμερα; - Πιθανή ακόμα και μία αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β.
H ΕΚΤ, που έως τώρα υπολειπόταν σε «επιθετικότητα» στη νομισματική πολιτική σε σχέση με την Fed, αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει μία σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της.

«Τα ψέματα τελείωσαν» και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έως τώρα υπολειπόταν σε «επιθετικότητα» στη νομισματική πολιτική σε σχέση με την Fed, και όπως αναμένεται ευρέως, σήμερα θα ανακοινώσει μία σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της, μη διστάζοντας να θυσιάσει την ανάπτυξη προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο στο κόστος ζωής.

Αναλυτές, μάλιστα, όπως ο οικονομολόγος Χόλγκερ Σμίντινγκ της Berenberg, δεδομένης της προσδοκίας πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα ανέλθει τουλάχιστον στο 10% τους επόμενους μήνες, δεν αποκλείουν ακόμα και μία «ενισχυμένη» αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης απόψε, προκαλώντας αβεβαιότητα για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις αγορές.

Με εκπεφρασμένες ανησυχίες ότι μία παραπάνω από το αναμενόμενο αύξηση των επιτοκίων ενδέχεται να επιφέρει περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού αντί για μείωση του, αλλά και με την ανασφάλεια του τι θα σημάνει για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων μία τέτοια αύξηση, η ΕΚΤ έχει ριχτεί στην μάχη της απόφασης, με τους «Βόρειους» τραπεζίτες να πιέζουν προς τα πάνω, και τους «Νότιους» προς τα κάτω.

Η πρόσφατη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream όχι μόνο πίεσε τα αποθέματα χαμηλότερα και αύξησε τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρώπη, αλλά επίσης ώθησε τις αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων στο 4%, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, προτού η ΕΚΤ ανακοινώσει τη δημιουργία του εργαλείου κατά του κατακερματισμού της αγοράς χρέους.

Ποσοτική σύσφιξη;

Αλλά οι πληθωριστικές προσδοκίες ωθούν την ΕΚΤ να θυσιάσει την ανάπτυξη προκειμένου να πετύχει σταθεροποίηση, καθώς αυτός είναι και ο βασικός στόχος της τράπεζας.

«Ένα βασικό στοιχείο από τα πρόσφατα σχόλια των αξιωματούχων της ΕΚΤ είναι ότι ο κύκλος των αυξήσεων θα είναι λιγότερο ευαίσθητος στην ύφεση από ό,τι πιστεύαμε», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Μαρκ Γουόλ, σε σημείωμα του.

«Αυξήσαμε την πρόβλεψη του τερματικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,5%», πρόσθεσε. Το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ βρίσκεται επί του παρόντος στο μηδέν.

Η Deutsche Bank πιστεύει ότι το «ουδέτερο» επιτόκιο, το βέλτιστο επίπεδο για μια σταθερή οικονομία, θα είναι μεταξύ 1% και 2% και με τον κίνδυνο πληθωρισμού να αυξάνεται, το συμβούλιο της ΕΚΤ ενδέχεται να εξετάσει την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων πάνω από αυτό το επίπεδο.

Κάτι που εγείρει και το ερώτημα για ποσοτική σύσφιξη, που είναι η τεχνική περιγραφή για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας, με την πώληση assets να μην έχει συζητηθεί ακόμη από την ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην ΕΚΤ «φοβούνται» ότι οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να ενισχύσουν, αντί να φρενάρουν, τον πληθωρισμό

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται για μια ακόμη μεγάλη αύξηση επιτοκίων -Μπορεί και πολύ μεγάλη

gazzetta
gazzetta reader insider insider