Morgan Stanley: Η Ελλάδα μπορεί να γλιτώσει την ύφεση και να ξεχωρίσει στην Ευρώπη - «Ψηφίζει» ελληνικές μετοχές και τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: Η Ελλάδα μπορεί να γλιτώσει την ύφεση και να ξεχωρίσει στην Ευρώπη - «Ψηφίζει» ελληνικές μετοχές και τράπεζες
Η Morgan Stanley θεωρεί πως η ελληνική οικονομία θα υπεραποδώσει έναντι των ευρωπαϊκών. Οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις το «κλειδί». Νέες τιμές στόχοι για τις τράπεζες.

«Εποικοδομητική στάση» για την ελληνική οικονομία τηρεί η Morgan Stanley, η οποία θεωρεί πως η χώρα μας θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση, ενώ τη θεωρεί ικανή να υπεραποδώσει έναντι άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο οίκος εκτιμά ότι και το ελληνικό χρηματιστήριο θα υπεραποδώσει έναντι άλλων ευρωπαϊκών, ενώ προχωρά σε αναβάθμιση των προβλέψεων του για τα κέρδη και τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών.

Η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την ύφεση με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

Παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες, η Morgan Stanley αναμένει υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας φέτος. Παρότι οι υψηλότερες τιμές αναμένεται πιέσουν τους καταναλωτές τον χειμώνα, η Morgan Stanley θεωρεί ότι τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης θα αμβλύνουν το πλήγμα. Την ίδια στιγμή, ο οίκος αναμένει πως η οικονομία θα συνεχίσει να επωφελείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Ενώ αναμένουμε σημαντική επιβράδυνση του ΑΕΠ το 2023, πιστεύουμε πως η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει μια ύφεση και να υπεραποδώσει έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης», σημειώνεται στην έκθεση. Η Morgan Stanley υιοθετεί «εποικοδομητική στάση» για την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα, η οποία συνδέεται εν πολλοίς με την υλοποίηση επενδύσεων και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων υπό το σχέδιο Ελλάδα 2.0.

Στο report επισημαίνεται ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση της πανδημίας ήταν μεταξύ των ταχύτερων στην Ευρωζώνη, με το ΑΕΠ να επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα ήδη από το γ' τρίμηνο του 2021, χάρη στην ευρεία ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Αξιοποιήστε τα πιο φθηνά ομόλογα

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η αγορά λαμβάνει σταδιακά υπόψιν τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών στην Ελλάδα. Το spread μεταξύ των 10ετών ομολόγων και των κρατικών ομολόγων μαχροχρόνιας διάρκειας αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 0 και 50 μονάδων βάσης, καθιστώντας τυχόν συνέχιση της πρόσφατης διόρθωσης στα 10ετή ευκαιρία για αύξηση της έκθεσης στα ελληνικά ομόλογα.

«Ψηφίζει» ελληνικές τράπεζες

Η Morgan Stanley εκδηλώνει εξάλλου την προτίμησή της για τις ελληνικές τράπεζες έναντι των τραπεζών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, επικαλούμενη α) την εκκαθάριση των ισολογισμών που οδήγησε σε μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο β' τρίμηνο του 2022, β) την αύξηση των χορηγήσεων δανείων χάρη στην ανάκαμψη των επενδύσεων και των ευρωπαϊκών κεφαλαίων μεσοπρόθεσμα και γ) την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους με ώθηση από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Κορυφαία επιλογή του οίκου είναι η μετοχή της Eurobank, δεδομένου του χαμηλού επιπέδου NPEs (5,9%) με υψηλή κάλυψη (περίπου 70%), του καλά κεφαλαιοποιημένου ισολογισμού και του καλού ιστορικού της διοίκησης.

Ο οίκος ενσωματώνει την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 1% έναντι 50 μ.β. προηγουμένως, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 5-7,5% οι εκτιμήσεις για τα καθαρά έσοδα τόκων το 2023-2024, κατά 10-15% οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία και κατά 11-14% οι τιμές στόχοι για τις μετοχές των τραπεζών.

Η Eurobank αποτελεί την κορυφαία επιλογή της και δίνει νέα τιμή στόχο στο 1,06 ευρώ από 0,95 ευρώ πριν. Για τη Alpha Bank η τιμή στόχος είναι στο 1,07 ευρώ από 0,96 ευρώ πριν, και για την Τράπεζα Πειραιώς το 1,28 ευρώ από 1,12 ευρώ πριν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider