ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας για τον Αύγουστο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας για τον Αύγουστο
Οι νέες θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν σε 315.000 έναντι 528.000 θέσεων τον Ιούλιο.

Ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, αυξάνοντας τα ερωτήματα για τις επόμενες κινήσεις στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής της χώρας.

Οι νέες θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν σε 315.000 έναντι 528.000 θέσεων τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 298.000 θέσεις.

Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 3,7%, έναντι 3,5% τον Ιούλιο και όπως περίμεναν οι αναλυτές.

Το μέσο ωρομίσθιο για τον Αύγουστο αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαίο επίπεδο (έναντι εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 0,4%) και 5,2% σε ετήσιο επίπεδο (έναντι 5,3% που ανέμεναν οι αναλυτές).

Γιατί έχει σημασία για την Fed

Σημειώνεται πως τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας θεωρούνται κρίσιμα για τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) στη νομισματική πολιτική της.

Η Fed προχωρά από τον Μάρτιο σε αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της για να ρίξει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Αυτή η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας αυξάνει το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενισχύοντας τις ανησυχίες για το ότι η Fed «σπρώχνει» προς την ύφεση την οικονομία.

Η βελτίωση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει την Fed στο να αφήσει το «γκάζι» από τις μεγάλες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της. Αντίθετα, επιδείνωση στην απασχόληση ενδέχεται να πιέσει για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων. Αυτό μένει να φανεί από το κατά πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια της τράπεζας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι αγορές «βλέπουν» μια αύξηση των επιτοκίων της Fed για τον Σεπτέμβριο κατά 75 μονάδες βάσης, με τη νομισματική επιτροπή της τράπεζας (FOMC) να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις στις 21 Σεπτεμβρίου.

Θα έχουν προηγηθεί, στις 13 Σεπτεμβρίου, τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Συρρίκνωση στο εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούλιο, μειώθηκαν οι εξαγωγές

gazzetta
gazzetta reader insider insider