Σκυλακάκης: Υπάρχουν περιθώρια για μέτρα στήριξης αλλά περιορισμένα - Συνάρτηση της τιμής του ρεύματος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Υπάρχουν περιθώρια για μέτρα στήριξης αλλά περιορισμένα - Συνάρτηση της τιμής του ρεύματος
Στα 10 δισ. ευρώ φέτος το κόστος από την έκρηξη τιμών φυσικού αερίου. Στα 500-800 εκατ. ευρώ το μήνα φτάνει πλέον το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό από το πακέτο για το ρεύμα. 

Περιθώριο για επιπλέον μέτρα στήριξης άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεν ένας «σκελετός» ωστόσο υπάρχει και μια ρευστότητα, την οποία «καταλαβαίνει και ο κόσμος».

«Τα 700-800 εκατ. που μπορεί να κοστίσει το ύψος επιδοτήσεων στον προϋπολογισμό, δεν είναι αυτονόητο, είναι μια τεράστια προσπάθεια που γίνεται για να προστατευθεί η ελληνική κοινωνία από αυτή την εξωγενή ενεργειακή κρίση. Και να μην θεωρείται αυτονόητο, δεν είναι», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

«Η οικονομική πολιτική έχει σχεδιαστεί και συνεχίζει να σχεδιάζεται. Οι τιμές της ενέργειας επηρεάζουν καθοριστικά, αλλά ακόμη η οικονομία κρατάει. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα με αύξηση στις αεροπορικές πτήσεις στην Ευρώπη. Είμαστε η θετική εξαίρεση. Έχουμε ρεκόρ επενδύσεων, πάρα πολλές εξαγωγές. Όλα αυτά μας κρατούν σε μια πολύ υψηλή Ανάπτυξη. Η αγωνία και ο αγώνας μας είναι να διατηρήσουμε αυτήν την υψηλή ανάπτυξη για να αντισταθμίσουμε τις βαρύτατες απώλειες που προκαλεί η άνοδος της τιμής κατά κύριο λόγο του φυσικού αερίου, στην οικονομία και στην κοινωνία», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Η ελληνική οικονομία πορεύεται με έναν τρόπο πολύ καλό γιατί υπάρχει μια μεταρρυθμιστική πολιτική η οποία εφαρμόζεται με συνέπεια και συνέχεια και πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται (…) Αν ανατραπεί αυτή η προσπάθεια θα διαλυθεί η οικονομία. Αν υπάρχει πολιτική αστάθεια θα υπάρξει “με το καλημέρα” μείωση των επενδύσεων και οικονομικό πρόβλημα. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την τετραετία για να περιορίσει το χρόνο που θα υπάρχει πολιτική συζήτηση και θα αποφασιστεί η επόμενη διακυβέρνηση και να επικεντρωθεί στη δική της μεταρρυθμιστική πολιτική για όσο διάστημα μας απομένει μέχρι τις εκλογές», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, για την τιμή του φυσικού αερίου, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «η τιμή του είναι 269 ευρώ, είναι δηλαδή πάνω από 10 – 15 φορές παραπάνω από ότι στην προ κρίσης (του πολέμου στην Ουκρανία) περίοδο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν φτάσει στο 95% των εσόδων του 2019

Ρεύμα: Κατακόρυφη βουτιά των τιμών Σεπτεμβρίου με τις επιδοτήσεις – Πώς θα δημιουργηθεί ο «κουμπαράς» για μελλοντικές κρίσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider