Reuters: Οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια της Fed τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια της Fed τον Σεπτέμβριο
Μεγαλώνουν οι φόβοι για οικονομική ύφεση.

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, που υποστήριξαν ότι οι κίνδυνοι των πληθωριστικών πιέσεων είναι ανοδικοί.

Παρά την επιβράδυνση τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εξακολουθεί να κινείται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σαράντα χρόνων, οδηγώντας την Fed σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση του Reuters (η οποία διενεργήθηκε 16 με 19 Αυγούστου) προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον επόμενο μήνα -διατηρώντας την πρόβλεψη τους από την τελευταία δημοσκόπηση- με το επιτόκιο να φτάνει στο 2,75%-3%. Την ίδια ώρα, 18 από τους 94 οικονομολόγους αναμένουν αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά 75 μονάδες βάσης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η πιθανότητα ύφεσης το επόμενο έτος κινείται πλέον στο 45%, υψηλότερα από το 40% στη δημοσκόπηση του Ιουλίου, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια η πιθανότητα ανέρχεται στο 50%.

«Η ύφεση είναι ένα αναγκαίο κακό και ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε να είμαστε - όπου οι άνθρωποι δεν χάνουν όλα τα χρήματά τους σε υψηλότερες τιμές», δήλωσε ο Philip Marey, αναλυτής της Rabobank.

Επίσης, 37 από τους 48 οικονομολόγους είπαν ότι εάν οι ΗΠΑ εισέλθουν σε ύφεση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα είναι σύντομη και ρηχή. Δέκα είπαν ότι θα είναι μακράς διάρκειας αλλά όχι βαθιά και μόνο ένας εκτίμησε βαθιά ύφεση.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί πάνω από τον στόχο του 2% της Fed τουλάχιστον μέχρι το 2024 - κατά μέσο όρο 8% και 3,7% φέτος και το επόμενο έτος αντίστοιχα.

Τέλος, σχεδόν το 90% των συμμετεχόντων προβλέπει το βασικό επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 3,25%-3,5% ή υψηλότερα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, εκτίμηση σχεδόν αμετάβλητη από την τελευταία δημοσκόπηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Περιμένει περαιτέρω μείωση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Amazon και UnitedHealth μεταξύ των διεκδικητών για την εξαγορά της Signify Health

gazzetta
gazzetta reader insider insider