Νορβηγία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νορβηγία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης
Η αύξηση ανεβάζει το επιτόκιο της Norges Bank στο 1,75% από 1,25%.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, σηματοδοτώντας πιθανή περαιτέρω αύξηση τον Σεπτέμβριο, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη. Η αύξηση ανεβάζει το επιτόκιο της Norges Bank από 1,25% στο 1,75%, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2012.

Οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν πως η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 1,75%, παρά τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας στην τελευταία της συνεδρίαση τον Ιούνιο που έκαναν λόγο για 1,5%.

Η Norges Bank δεν προχώρησε σε νέες προβλέψεις, ωστόσο τον Ιούνιο είχε εκτιμήσει αύξηση των επιτοκίων έως το περίπου 3% μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Όπως σημείωσε η κεντρική τράπεζα, ο πληθωρισμός είναι σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με τις εκτιμήσεις και σαφώς πάνω από τον στόχο του 2%, επομένως απαιτείται ένα σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο για να αμβλυνθούν οι οικονομικές πιέσεις και να συρρικνωθεί ο πληθωρισμός. Η άνοδος των τιμών είχε ευρεία βάση και αυτό μπορεί να οδηγήσει τον πληθωρισμό να διατηρηθεί υψηλός για περισσότερο διάστημα από το αναμενόμενο, κάτι που υποδηλώνει ταχύτερη άνοδο των επιτοκίων σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν τον Ιούνιο, τόνισε η κεντρική τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider