Νορβηγία: Ζημιές 174 δισ. δολαρίων για το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο του κόσμου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νορβηγία: Ζημιές 174 δισ. δολαρίων για το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο του κόσμου
Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ζημίες εξαμήνου στα χρονικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ταμείου.

Το εθνικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο, κατέγραψε τις μεγαλύτερες ζημίες στα χρονικά για το α' εξάμηνο του 2022, εν μέσω των πιέσεων που ασκούν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και ο υψηλός πληθωρισμός στην παγκόσμια οικονομία.

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, το νορβηγικό fund κατέγραψε ζημίες 1,68 τρισ. νορβηγικών κορωνών (174 δισ. δολάρια), με συνολικό αρνητικό 14,4%. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ζημίες εξαμήνου στα χρονικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ταμείου.

Ο CEO του fund, Νικολάι Τάνγκεν, δήλωσε πως «η αγορά χαρακτηρίζεται από τα υψηλά επιτόκια, τον μεγάλο πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ευρώπη. Οι επενδύσεις σε μετοχικά κεφάλαια είναι μειωμένες έως και 17%. Οι τεχνολογικές μετοχές έχουν αρνητική απόδοση -28%».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο ενεργειακός τομέας είχε θετική απόδοση στο σύνολο των assets που διαχειρίζεται το fund, κατά +13%, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο πρώτο μισό του 2022.

Σημειώνεται πως το fund ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1990 για επενδύσεις από τη νορβηγική ενέργεια στο εξωτερικό. Το χαρτοφυλάκιο του ταμείου ξεπερνά τις 9.000 μετοχές, με συνολικά assets 1,3 τρισ. δολαρίων, μετέδωσε το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Uniper: Το «θύμα» της ενεργειακής κρίσης κατέγραψε ζημίες 12,3 δισ. ευρώ - Ανάκαμψη από το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider