Αναζητούνται κονδύλια για αύξηση των δικαιούχων του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναζητούνται κονδύλια για αύξηση των δικαιούχων του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναβαθμίσει τον οικιακό του εξοπλισμό ένα σημαντικό μέρος των 727.500 περίπου καταναλωτών, που κατατάχθηκαν στους επιλαχόντες του προγράμματος.

Κονδύλια αναζητούν το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με σκοπό να διευρυνθεί ο αριθμός των πολιτών που θα μπορέσουν να επιδοτηθούν μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», για να αναβαθμίσουν τον οικιακό εξοπλισμό τους.

Όπως έχει κάνει γνωστό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έως την ολοκλήρωση υποβολής αιτημάτων στην πλατφόρμα του προγράμματος, είχαν υποβληθεί 879.026 αιτήσεις. Από αυτές, 151.450 κατατάχθηκαν στις «οριστικά επιλέξιμες», κάτι που σημαίνει ότι 727.576 βρέθηκαν στη λίστα επιλαχόντων.

Έτσι, η ανεύρεση κονδυλίων θα επιτρέψει να αντικαταστήσει τις οικιακές του συσκευές ένα σημαντικό μέρος των 727.500 περίπου καταναλωτών, που κατατάχθηκαν στους επιλαχόντες. Κάτι που θα σημαίνει ότι θα μειώσουν έως και 30% την κατανάλωση ρεύματος στο νοικοκυριό τους.

Αξιολόγηση των αιτήσεων

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε σε 150 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι προέκυψαν μέσα από συγκριτική αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια και μόρια. Στο πλαίσιο αυτό, τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με μέλος με αναπηρία και οι πολύτεκνες οικογένειες μοριοδοτήθηκαν επιπλέον.

Οι δικαιούχοι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν έως και 3 παλιές ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες, με νέες, καλύτερης ενεργειακής κλάσης και πολύ πιο αποδοτικές. Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών. Το τελικό ποσό ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται.

Πέρα από τα χαρακτηριστικά και την τιμή της συσκευής, το τελικό ποσό της επιδότησης εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου. Έτσι, υπάρχουν 4 εισοδηματικές κατηγορίες, καθώς για εισόδημα 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται 50% επιδότηση, για εισόδημα πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται 45% επιδότηση, ενώ για πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, δικαιούται 35% επιδότηση (3η εισοδηματική κατηγορία). Τέλος, για εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 30% επιδότηση.

Περιβαλλοντικό όφελος

Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα πετύχει η χώρα μας, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο. Το νούμερο αυτό ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όλων των σπιτιών μιας πόλης με πληθυσμό 100.000 κατοίκων.
Πέρα πάντως από το «θετικό αποτύπωμα» στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών, με μείωσή τους έως και κατά 30%, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα έχει σημαντικό όφελος και για το περιβάλλον. Κι αυτό γιατί η ελάττωση της κατανάλωσης ρεύματος «μεταφράζεται» και σε ελάττωση των εκπομπών ρύπων των νοικοκυριών. Έτσι, εκτιμάται πως η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα ανέλθει σε 126.000 τόνους ανά έτος.

Σημαντικό είναι επίσης ότι το πρόγραμμα προβλέπει την υποχρεωτική ανακύκλωση των συσκευών που θα ανακυκλωθούν, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Είναι ενδεικτικό ότι, αν η εταιρεία ηλεκτρικών ειδών δεν παραλάβει την παλιά συσκευή και το κυριότερο, δεν την παραδώσει σε Φορέα Ανακύκλωσης, δεν θα λάβει το ισοδύναμο της επιχορήγησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider