Τουρκία: «Εκτόξευση» του πληθωρισμού άνω του 60% αναμένει η κεντρική τράπεζα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: «Εκτόξευση» του πληθωρισμού άνω του 60% αναμένει η κεντρική τράπεζα
Σύμφωνα με την τράπεζα, ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2023, φτάνοντας το 19,2% για το επόμενο έτος και το 8,8% για το 2024.

Σε ισχυρά ανοδική επανεκτιμήση για την πορεία του πληθωρισμού στην Τουρκία το 2022 προχώρησε η κεντρική τράπεζα της χώρας, λόγω του αυξημένους κόστους στις εισαγωγές και στα τρόφιμα και εξαιτίας των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η αποδυνάμωση της λίρας στην αγορά συναλλάγματος.

Έτσι, ο διοικητής της τράπεζας, Σαχάπ Καβτσιόγλου, μιλώντας στην παρουσία των προβλέψεων για την πορεία της τουρκικής οικονομίας, δήλωσε πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία αναμένεται να φτάσει στο 60,4% για το σύνολο του 2022, έναντι 42,8% που ήταν η προηγουμένη πρόβλεψη της τράπεζας.

Η πορεία του πληθωρισμού και η αντίδραση της λίρας

Ο ίδιος ανέφερε πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2023, φτάνοντας το 19,2% για το επόμενο έτος και το 8,8% για το 2024.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να μειώσει τον πληθωρισμό στο 5%.

Σημειώνεται πως μετά από τις εκτιμήσεις της τράπεζας, η τουρκική λίρα σημειώνει πτώση 0,32% έναντι του αμερικανικού νομίσματος το μεσημέρι της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 17,9340 λίρες για 1 δολάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μήνυμα για συνομιλίες με την Ελλάδα κομίζει η Γερμανίδα ΥΠΕΞ στην Άγκυρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider