Neom: Τι είναι το megaproject του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν που η Σ. Αραβία «ρίχνει» εκατοντάδες δισ. δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Neom: Τι είναι το megaproject του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν που η Σ. Αραβία «ρίχνει» εκατοντάδες δισ. δολάρια
Για πρώτη φορά, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν περιέγραψε επίσης λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει το Neom - ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα κατασκευαστικά έργα στον κόσμο.

To ποσό των 300 δισ. ριάλ (ή 80 δισ. δολαρίων) θα διαθέσει η Σαουδική Αραβία για ένα επενδυτικό fund το οποίο συνδέεται με το Neom, το megaproject-ορόσημο του πρίγκιπα διαδόχου, έχοντας ως στόχο να επενδύει σε εταιρείες που συμφωνούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτό.

Το Neom Investment Fund θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκταθεί στα 400 δισ. ριάλ, σύμφωνα με δηλώσεις του πρίγκιπα σε δημοσιογράφους στη Τζέντα τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Για πρώτη φορά, περιέγραψε επίσης λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει το Neom - ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα κατασκευαστικά έργα στον κόσμο.

Η πρώτη φάση του έργου, η οποία θα διαρκέσει έως το 2030, θα κοστίσει 1,2 τρισ. ριάλ, με περίπου το μισό από αυτό να καλύπτεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου, ανακοίνωσε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Σκοπός είναι να συγκεντρωθούν άλλα 600 δισ. ριάλ από άλλα κρατικά επενδυτικά ταμεία στην περιοχή, ιδιώτες επενδυτές στη Σαουδική Αραβία και στο εξωτερικό και μια IPO της ίδιας της Neom στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας.

«Έχουμε μεγάλους στόχους να φέρουμε τη Σαουδική Αραβία μεταξύ των τριών κορυφαίων μεγαλύτερων χρηματιστηρίων στον πλανήτη», είπε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, προσθέτοντας ότι αναμένει η IPO της Neom να γίνει γύρω στο 2024 και θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερα από 1 τρισ. ριάλ στο μέγεθος της αγοράς του βασιλείου.

Στην ανακοίνωση του πρίγκιπα τη Δευτέρα παρευρίσκονταν παγκόσμιοι επενδυτές, όπως ο ιδρυτής της Bridgewater, Ρέι Ντάλιο, ο Τιμ Κόλλινς της Ripplewood, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Άλγουαλίντ μπιν Ταλάλ και ο δισεκατομμυριούχος από το Κουβέιτ Μοχάμεντ Αλσάγια.

Νέες τεχνολογίες

Ανακοινωμένο από το 2017, το Neom είναι το μεγάλο project του πρίγκιπα Μοχάμεντ να μετατρέψει μια έκταση ερήμου στο μέγεθος του Βελγίου σε περιοχή υψηλής τεχνολογίας. Το χαρακτήρισε ως μια βάση δοκιμής για νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην αστική ζωή, καθώς και έναν τρόπο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και διαφοροποίησης της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας η οποία μέχρι τώρα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο. Ωστόσο, πέντε χρόνια μετά, το Neom μαστίζεται από οπισθοδρομήσεις, πολλές από τις οποίες προέρχονται από την δυσκολία στην εφαρμογή των μεγαλεπήβολων και διαρκώς μεταβαλλόμενων ιδεών του πρίγκιπα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η τελευταία του ανακοίνωση, τη Δευτέρα, ήταν ένα υπό-σχέδιο στα πλαίσια του Neom για την δημιουργία δίδυμων κτιρίων τα οποία θα εκτείνονται σε περισσότερα από 100 χιλιόμετρα και θα περιέχουν μέσα τους μια ολόκληρη πόλη 9 εκατομμυρίων κατοίκων. Ερωτηθείς γιατί ήθελε να χτίσει το Neom, ο πρίγκιπας είπε στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιό του να ξαναφτιάξει τη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνει την αύξηση του πληθυσμού της από περίπου 34 εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα σε 50 εκατομμύρια σε 60 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Οι μισοί από αυτούς θα είναι ξένοι, πρόσθεσε, σε σύγκριση με η τρέχουσα δημογραφική ισορροπία του βασιλείου που είναι περίπου κατά το ένα τρίτο αλλοδαποί και κατά τα δύο τρίτα Σαουδάραβες πολίτες.

Η πρωτεύουσα, Ριάντ, θα είναι υπερπλήρης εάν επεκταθεί πάρα πολύ, είπε ο πρίγκιπας, αλλά «το Neom θα φροντίσει για 10 εκατομμύρια».

Μέχρι το 2030, στοχεύει να ζουν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στο "The Line" – στα προαναφερόμενα δίδυμα κτίρια - φτάνοντας τα 9 εκατομμύρια μέχρι το 2045, είπε.

Το Neom θα αρχίσει να προσελκύει σημαντικούς πιθανούς επενδυτές μέχρι το τέλος αυτού του έτους, είπε.

Το βασίλειο σχεδιάζει επίσης να επενδύσει στη γειτονική Αίγυπτο για να ενισχύσει το έργο, συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής περιοχής του Sharm el-Sheikh, η οποία βρίσκεται απέναντι από το Neom στην άλλη όχθη της Ερυθράς Θάλασσας. «Θα δημιουργήσουμε τεράστιες επενδύσεις στην Αίγυπτο», προανήγγειλε ο πρίγκιπας.

Aς σημειωθεί, πως ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αυτές τις ημέρες επισκέπτεται την Ελλάδα, με σκοπό να υπογραφούν συμφωνίες ανάμεσα στους Έλληνες υπουργούς και τους Σαουδάραβες ομολόγους τους, για στρατιωτικές συνεργασίες αλλά και συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπιν Σαλμάν: Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις σηματοδοτεί η επίσκεψη του Σαουδάραβα διαδόχου

Τι γυρεύει ο Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα;

gazzetta
gazzetta reader insider insider