Γιατί η κυβερνητική κρίση στην Ρώμη, ενδιαφέρει (πολύ) την Αθήνα

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η κυβερνητική κρίση στην Ρώμη, ενδιαφέρει (πολύ) την Αθήνα
Καθοριστική για τις αποφάσεις της ΕΚΤ, η ανατροπή ή όχι του Ντράγκι από την Κυβέρνηση. Η αντίδραση της ΕΚΤ και οι επιφυλάξεις των «σκληρών» για την ενεργοποίηση του περιβόητου «νέου» εργαλείου στα spreads.

Η εβδομάδα έχει δύο κρίσιμες ημέρες, τη μία μετά την άλλη. Πρόκειται για το 48ωρο Τετάρτη – Πέμπτη.

Μέσα σ’ αυτό το διήμερο παίζεται τόσο η τύχη της κυβερνησιμότητας της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, όσο και το πως η ΕΚΤ θα είναι – ή όχι – σε θέση να αντιδράσει, καθώς την ημέρα που θα συνεδριάζει, την Πέμπτη, η Ιταλία θα έχει, ή δεν θα έχει κυβέρνηση.

Το επίδικο αυτής της υπόθεσης που αφορά – πολύ - στην Ελλάδα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι από την έκβαση αυτής της διελκυστίνδας στην Ρώμη θα κριθεί το αν στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, οι «σκληροί» θα επικρατήσουν επιβάλλοντας τις δικές τους επιφυλάξεις στην ενεργοποίηση του περιβόητου «νέου» εργαλείου σωστικής παρέμβασης στα spreads.

Σύμφωνα με τα όσα συζητούνται τα τελευταία 24ωρα στους «διαδρόμους» του πύργου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία έχει αναβιώσει πολλά από τα χαρακτηριστικά της κρίσης του 2011 – 2012 με την Ελλάδα.

Αλλά σε πολύ υψηλότερο βαθμό και ένταση. Ο λόγος είναι απλός.

Οι Κεντρικές Τράπεζες που έχουν μέχρι στιγμής στηρίξει τις πράξης αναχαίτισης του «κατακερματισμού», όπως τον αποκαλεί η Λαγκάρντ της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων, με τον ισολογισμό τους, δηλαδή αγοράζοντας κατ’ εντολή της Φρανκφούρτης ιταλικά, ισπανικά και ελληνικά ομόλογα, για να μειωθούν τα spreads στο πλαίσιο του APP και του PEPP, αμφιβάλλουν για το αν, χωρίς τον Ντράγκι – δηλαδή τον άνθρωπο της ΕΚΤ - στην Κυβέρνηση, μπορεί το ιταλικό χρέος να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές σε τιμές που δεν θα οδηγήσουν την ιταλική οικονομία σε χρεοστάσιο, όπως την Ελλάδα το 2011 – 2012.

Ντράγκι σε ρόλο … Παπαδήμου

Αν την Τετάρτη στην Ρώμη δεν υπάρχει Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ντράγκι υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μεγάλη έξοδος κεφαλαίων τόσο από το Χρηματιστήριο, όσο και από τα ομόλογα.

Πόσο; Περί τα 200 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση...

Με αυτές τις προϋποθέσεις οι «σκληροί» της ΕΚΤ δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να στηρίζουν το ιταλικό χρέος, έστω στο πλαίσιο του νέου εργαλείου που θα πρέπει να ανακοινωθεί από την Λαγκάρντ.

Και επιπλέον ζητούν ακόμα πιο σφικτή νομισματική πολιτική όσο αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων καθώς το ευρώ διολισθαίνει σταθερά σε ισοτιμίες κάτω του ένα προς ένα με το δολάριο...

Και τις αποφάσεις αυτές η ΕΚΤ πρέπει να τις πάρει την Τετάρτη το βράδυ, ήτοι σχεδόν την ίδια ώρα που θα πρέπει να δώσει ή να άρει την εμπιστοσύνη της η ιταλική Βουλή στην Κυβέρνηση Ντράγκι. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να υπάρξει επέκταση του χρόνου συζήτησης και την Πέμπτη το πρωί, πριν από τις απογευματινές ανακοινώσεις της Λαγκάρντ.

Είναι σαφές ότι η «ζημία» που μπορεί να γίνει στην ενεργοποίηση ή όχι του νέου εργαλείου σωστικής παρέμβασης στα spreads δεν αφορά μόνο την Ιταλία, αλλά συμπαρασύρει όλες τις οικονομίες με υψηλό χρέος…

Και η ελληνική παραμένει η οικονομία της οποίας η αξιοπιστία διατηρείται σε non investment grade διαβάθμιση και το χρέος της παραμένει μακράν το υψηλότερο της Ευρωζώνης.

Η αναδιάρθρωση του χρέους βέβαια που έχει προηγηθεί και ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018, λειτουργεί σαν προστατευτική ασπίδα για το 80% περίπου του δημόσιου χρέους της, απέναντι στις αναταράξεις στις αγορές όσο αφορά είτε στις αυξήσεις των spreads, είτε τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Περιορίζει δηλαδή τις όποιες εν δυνάμει ζημιές στο 18% - 20% του δημόσιου χρέους.

Δεν ισχύει όμως αυτή προστασία για το ιδιωτικό χρέος... Εκεί το μοναδικό σημείο προστασίας αφορά μέρος των τιτλοποιήσεων των NPLs τα οποία έχει εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο...

Με άλλα λόγια, μία «τραγωδία» στην ιταλική πολιτική σκηνή, «ακουμπάει» άμεσα και με βίαιο τρόπο και την Αθήνα σε μία ιδιαίτερα ευάλωτη οικονομική συγκυρία...

Για τον λόγο αυτό η επόμενη εβδομάδα θα είναι μία πολύ κρίσιμη εβδομάδα και για την Ελλάδα, σε συνάρτηση με το αν ο κ. Ντράγκι θα παραμείνει στην ιταλική κυβέρνηση, σε ρόλο... Παπαδήμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρέη στην Εφορία: Ραντεβού το Σεπτέμβρη για πλειστηριασμούς ακινήτων, έρχεται η λίστα των μεγαλοοφειλετών

ΑΔΜΗΕ: 6 προσφορές στον πρώτο διαγωνισμό για την ολοκλήρωση διασύνδεσης των Κυκλάδων

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ξανά στο στόχαστρο των αγορών

gazzetta
gazzetta reader insider insider