IEA: Οι τιμές του πετρελαίου απειλούν την οικονομία - «Χάνει» τα 100 δολάρια το Brent

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IEA: Οι τιμές του πετρελαίου απειλούν την οικονομία - «Χάνει» τα 100 δολάρια το Brent
Ο Οργανισμός αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις για την κατανάλωση πετρελαίου τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος.

Τελευταία ενημέρωση 16.35

Οι τιμές του πετρελαίου απειλούν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, με ενδείξεις ότι το κόστος των καυσίμων αρχίζει να επηρεάζει την αύξηση της ζήτησης, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Ο Οργανισμός αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις για την κατανάλωση πετρελαίου τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για ύφεση, προειδοποιώντας ότι οι τιμές απειλούν τη σταθερότητα στις αναδυόμενες οικονομίες. Ωστόσο, τονίζει πως η αδυναμία της ζήτησης αντισταθμίζεται από τη σύσφιξη της προσφοράς καθώς οι κυρώσεις έπληξαν τη Ρωσία και η πλεονάζουσα ικανότητα του ΟΠΕΚ+ μειώνεται.

«Σπάνια οι προοπτικές για τις αγορές πετρελαίου ήταν πιο αβέβαιες», αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή του. «Μια επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών και οι φόβοι για ύφεση επιβαρύνουν το κλίμα της αγοράς, ενώ υπάρχουν συνεχείς κίνδυνοι από την πλευρά της προσφοράς».

H αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για φέτος, μειώνεται στα 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή περίπου 1,8%, ενώ η μέση κατανάλωση θα διαμορφωθεί στα 99,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2022 και το 2023 θα ξεπεράσει τα προ του Covid επίπεδα με περαιτέρω αύξηση στα 2,1 εκατ. ημερησίως.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (16.30 ώρα Ελλάδας) οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν ήπια άνοδο, με το WTI το μεσημέρι να υποχωρεί 0,32% στα 95,52 δολάρια το βαρέλι και το Brent να σημειώνει απώλειες 0,72% στα 98,77 δολάρια.

Τα αποθέματα είναι «κρίσιμα χαμηλά» και οι κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία απειλούν να διαταράξουν σημαντικά τις ροές ενέργειας, σημειώνει ο IEA.

Εχθές ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, τόνισε πως «ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί τόσο μεγάλη ενεργειακή κρίση, προειδοποιώντας ότι μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη το επόμενο χρονικό διάστημα, ειδικότερα για την Ευρώπη.

Ρωσία

Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός περιόρισε σημαντικά τις προσδοκίες για τον αντίκτυπο στις ρωσικές προμήθειες, οι οποίες αρχικά περίμενε ότι θα κατρακυλούσαν κατά ένα τέταρτο τους πρώτους μήνες της επίθεσης στην Ουκρανία. Η παραγωγή της χώρας αυξήθηκε τον περασμένο μήνα στα 11,07 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ή μόλις 330.000 βαρέλια την ημέρα κάτω από τα επίπεδα πριν από τη σύγκρουση.

Ωστόσο, εξακολουθεί να προβλέπει ότι η ρωσική παραγωγή θα συρρικνωθεί τους επόμενους μήνες, υποχωρώντας κατά περίπου 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 8,7 εκατ. ημερησίως μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παρά την μείωση των εξαγωγών στην Ευρώπη, τα ρωσικά καύσιμα «ρέουν» στη Μέση Ανατολή

Εξαγωγές σιτηρών: Στην Κωνσταντινούπολη Τουρκία, Ρωσία, Ουκρανία και ΟΗΕ

Γερμανία: Σταματά να αγοράζει από τη Ρωσία άνθρακα και πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider