Κροατία: Τελικο «ΟΚ» από την ΕΕ για ένταξη στην Ευρωζώνη -Θα αριθμεί 20 μέλη από το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κροατία: Τελικο «ΟΚ» από την ΕΕ για ένταξη στην Ευρωζώνη -Θα αριθμεί 20 μέλη από το 2023
H Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το τελικό «πράσινο φως» για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη από τις αρχές του 2023, οπότε και η χώρα θα γίνει το 20ο μέλος του μπλοκ.

H Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το τελικό «πράσινο φως» για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη από τις αρχές του 2023, οπότε και η χώρα θα γίνει το 20ο μέλος του μπλοκ.

Οι υπουργοί Οικονομικών του μπλοκ, σε Σύνοδο στις Βρυξέλλες, ενέκριναν την κίνηση. Είχε προηγηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτραπεί στο αδριατικό κράτος των 3,9 εκατομμυρίων κατοίκων να υιοθετήσει το κοινό νόμισμα. Η Κομισιόν είχε διαπιστώσει πως η Κροατία πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις αναφορικά με κριτήρια όπως ο πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κροατίας Zdravko Maric @associated press

Η είσοδος της Κροατίας στην Ευρωζώνη θα είναι η πρώτη μετά το 2015, οπότε είχε ενταχθεί η Λιθουανία. Όπως και στην περίπτωση του βαλτικού κράτους, η προσπάθεια επικεντρώθηκε στην ευθυγράμμιση με τη Δύση μετά τις πολλές δεκαετίες κομμουνιστικού καθεστώτος που ακολούθησε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, θα υπάρξουν και οικονομικά οφέλη όπως τα χαμηλότερα επιτόκια και οι βελτιωμένες αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Η κίνηση εντάσσει την Κροατία στον πυρήνα της ΕΕ, καθιστώντας πιο εύκολες και πιο φθηνές τις πληρωμές και προσφέροντας στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα ένα δίχτυ ασφαλείας σε τυχόν μελλοντικές κρίσεις. Η χώρα, που στις τουριστικές της ατραξιόν συμπεριλαμβάνονται το Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ στις Δαλματικές ακτές, έχει επίσης στόχο να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν, η οποία «καταργεί» τα ταξιδιωτικά σύνορα μεταξύ χωρών στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι οι κρατικές τράπεζες εποπτεύονταν ήδη, από το 2020, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ισοτιμία κούνας με ευρώ ορίστηκε στις 7,53450 κούνες ανά ευρώ.

Την Κροατία σκοπεύουν να ακολουθήσουν και άλλα ανατολικά κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Κάποια άλλα είναι λιγότερο πρόθυμα, έχοντας δει τα οφέλη της ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Ο ΥΠΟΙΚ της Μάλτας Cylde Caruana, αριστερά, και ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, Daniel Franco, στο κέντρο, μιλούν με τον Ευρωπαίο Επίτρο Paolo Gentilloni στο πλαίσιο της συνάντησης για την ένταξη της Κροατίας στο ευρώ @associatedpress  

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

H GameStop δημιουργεί αγορά για NFTs

Ισπανία: Έκτακτος φόρος στις τράπεζες από τον Σάντσεθ, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider