Έκτακτη σύσκεψη ΥΠΕΝ: Χαμηλός ο κίνδυνος για την ενεργειακή επάρκεια

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκτακτη σύσκεψη ΥΠΕΝ: Χαμηλός ο κίνδυνος για την ενεργειακή επάρκεια
Διασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια στην περίπτωση διακοπής των ρωσικών εισαγωγών αερίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες LNG διεθνώς. Σημαντική η συμβολή της «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο, όταν θα τεθεί σε λειτουργία. 

Στην περίπτωση που διακοπούν οι ρωσικές εξαγωγές αερίου στη «Γηραιά Ήπειρο», η χώρα μας διατρέχει μία από τις μικρότερες απειλές για την ασφάλεια τροφοδοσίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από την έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία συνεδρίασε σήμερα υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε πως το Σχέδιο που έχει εκπονήσει η χώρα μας μπορεί να εγγυηθεί στην ενεργειακή επάρκεια σε ενδεχόμενο «κλείσιμο της στρόφιγγας» από τη Μόσχα. Ωστόσο, προϋπόθεση για αυτό είναι να υπάρχουν στις διεθνείς αγορές διαθέσιμες ποσότητες LNG, ώστε να αυξηθούν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Με βάση το Σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονηθεί για ένα τέτοιο σενάριο, «αντίβαρο» στην περιορισμένη διαθεσιμότητα αερίου αγωγού θα αποτελέσει μεταξύ άλλων η ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό, το εγχώριο ενεργειακό σύστημα θα «θωρακισθεί» ακόμη περισσότερο από τον Σεπτέμβριο, όταν πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία και η υπό κατασκευή νέα λιγνιτική «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ.

Μάλιστα, η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει ήδη να αυξάνει την παραγωγή λιγνίτη, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο καύσιμο. Στόχος είναι από οι ποσότητες εγχώριου ορυκτού καυσίμου να αυξηθούν κατά 50%, για την επόμενη διετία.

Επίσης, σε έκτακτες συνθήκες, θα «γυρίσουν» σε καύσιμο πετρέλαιο 5 θερμοηλεκτρικές μονάδες αερίου, που έχουν αυτή τη δυνατότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί πλέον ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίσθηκε ότι προτεραιότητα για τους επόμενους μήνες αποτελεί η διατήρηση υψηλών αποθεμάτων αερίου στη Ρεβυθούσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει των περιφερειακών σχεδίων για την ενεργειακή ασφάλεια, σε περίπτωση ρωσικού «στοπ», η χώρα μας θα κληθεί να συνδράμει στην τροφοδοσία με αέριο γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε παράκτιες «πύλες εισόδου» LNG. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, βασική προτεραιότητα που θα τεθεί σε μία τέτοια περίπτωση είναι πρωτίστως η κάλυψη των εγχώριων αναγκών.

Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουλίου, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Αθανάσιος Πετραλιάς, o Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison, Νικόλαος Ζαχαριάδης, ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Mytilineos, Ντίνος Μπενρουμπής και ο Γενικός Διευθυντής της ΗΡΩΝ, Λουκάς Δημητρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αλλάζει και επίσημα η κυβερνητική στρατηγική για λιγνίτες – Τέλος στο αίτημα για Στρατηγική Εφεδρεία

Φυσικό αέριο: Σε ρεκόρ 4μήνου με «άλμα» 10% η τιμή ενόψει απεργίας στις εγκαταστάσεις της Νορβηγίας

Αγορά ρεύματος: Νέα τιμολόγια για όλους από 1ης Αυγούστου χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής

gazzetta
gazzetta reader insider insider