DBRS: Ανάπτυξη 3,9% στην Ελλάδα φέτος

Αναστασία Κυριανίδη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DBRS: Ανάπτυξη 3,9% στην Ελλάδα φέτος
Για το 2023, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 3,2%.

Στο 3,9% τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα φέτος η DBRS. Η εκτίμηση είναι κατά 0,4% χαμηλότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη, του Μαρτίου. Για το 2023, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 3,2%, εκτίμηση την οποία αναθεώρησε προς τα κάτω κατά 0,2% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Η DBRS αναθεώρησε, εξάλλου, προς το καλύτερο τις προβλέψεις της για την ανεργία. Συγκεκριμένα, αναμένει ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 12,9% φέτος (0,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την πρόβλεψη του Μαρτίου) και στο 12,4% το 2023 (0,7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα).

Στο report της, η DBRS υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στο σύνολο της Ευρωζώνης, επικαλούμενη τον αντίκτυπο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις αυξημένες πιέσεις από τον πληθωρισμό και τις πρόσθετες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Επιδείνωση καταγράφεται και στις προβλέψεις για τις ΗΠΑ, εξέλιξη που αποδίδεται εν μέρει στην αρνητική συμβολή των καθαρών εξαγωγών στο α' τρίμηνο αλλά και στην αναμενόμενη επίδραση του ενισχυμένου πληθωρισμού και των υψηλότερων επιτοκίων.

Δεν βλέπει σοβαρή ύφεση

Ο οίκος σημειώνει ότι, παρά τις χαμηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη, τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε πολλές χώρες. Εμφανίζεται επίσης καθησυχαστικός για την εξέλιξη της οικονομικής επιβράδυνσης σε σοβαρή, παγκόσμια ύφεση.

«Ενώ παρακολουθούμε τις επιδράσεις των τιμών των assets, ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλές τιμές ακινήτων και υψηλές τιμές κατασκευής ακινήτων, δεν βλέπουμε λόγο να περιμένουμε ότι η επερχόμενη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση θα εξελιχθεί σε ραγδαία ύφεση», σημειώνει ο οίκος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Ύφεση στην Ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2022

Τράπεζες: Πού βρίσκονται 7 χρόνια μετά τα capital controls – Οι νέες προκλήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider