ΡΑΕ: Επιφυλάξεις για τα νέα τιμολόγια ρεύματος - Στοιχεία στην ΕΠΑΝΤ για εναρμονισμένες πρακτικές στον ηλεκτρισμό

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΡΑΕ: Επιφυλάξεις για τα νέα τιμολόγια ρεύματος - Στοιχεία στην ΕΠΑΝΤ για εναρμονισμένες πρακτικές στον ηλεκτρισμό
Η προσέγγιση της πολιτείας θα συμπιέσει μεν τα τιμολόγια, ωστόσο δεν ξέρουμε τι επίδραση θα έχει στον ανταγωνισμό, αφού θα ελέγχεται εκ των υστέρων αν οι χρεώσεις των εταιρειών είναι όντως κοστοστρεφείς. Έρχονται κυρώσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για πλημμελή εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Η παρέμβαση που έχει δρομολογήσει η πολιτεία για την κατάργηση των ρητρών αναπροσαρμογής αναμένεται να συμπιέσει τα τιμολόγια ρεύματος, ωστόσο δεν μπορεί να προεξοφληθεί τι επίδραση θα έχει στον ανταγωνισμό. Αυτό επισήμανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αναπληρωτής Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η λιανική αγορά, μετά την κατάργηση της ρήτρας.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, παράλληλα με την «συγχώνευση» όλων των επιβαρύνσεων σε μία και μόνo χρέωση, στο πλαίσιο εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, το ΥΠΕΝ έχει προκρίνει έως το τέλος κάθε μήνα οι προμηθευτές να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις που θα ισχύσουν τον μεθεπόμενο μήνα. Αν η νέα αυτή χρέωση ενός παρόχου μεταβληθεί, σε σχέση με την προηγούμενη επιβάρυνση που είχε εφαρμόσει, τότε οι πελάτες του θα μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή, χωρίς κανένα περιορισμό ή «πέναλτι».

Χρονοβόρος ο έλεγχος των χρεώσεων

Ο κ. Δαγούμας τόνισε ότι η εισήγηση της ΡΑΕ πρόκρινε μία διαφορετική «φόρμουλα» εφαρμογής, ωστόσο η πολιτεία αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση. Η πρόταση της Αρχής ήταν στα κυμαινόμενα τιμολόγια να καταργηθεί μεν η ρήτρα, αλλά κάθε προμηθευτής να καθορίσει ένα σαφή μαθηματικό τύπο, αναρτημένο στην ιστοσελίδα του, για τον υπολογισμό της επιβάρυνσης, στη βάση της συγκεκριμένης παραμέτρου που εκείνος θα επιλέξει να αντιπροσωπεύει το κόστος του (π.χ. τιμή αερίου, ή εγχώρια χονδρεμπορική τιμή ρεύματος). Με αυτό τον τρόπο, θα υπήρχε διαφάνεια στον τρόπο χρέωσης.

«Περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί με την εφαρμογή του μέτρου που προκρίθηκε», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι πως δεν θα μπορεί να ελεγχθεί άμεσα αν κάποιος προμηθευτής επέλεξε να προσφέρει χρεώσεις κάτω του κόστους του, ώστε να κερδίσει πελάτες. Όπως πρόσθεσε, ο έλεγχος από τη ΡΑΕ για την κοστοστρέφεια των τιμολογίων θα γίνεται εκ των υστέρων.

Ωστόσο, τον επόμενο μήνα από την ανακοίνωση των χρεώσεων η Αρχή θα έχει μία μόνο γενική εικόνα από τον έλεγχο που θα διενεργεί, καθώς θα χρειάζεται σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να εξακριβώσει πλήρως τα κόστη κάθε εταιρείας.

Διαβίβαση στοιχείων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, κατά την εποπτεία της λιανικής αγοράς η ΡΑΕ έχει εντοπίσει ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, αναφορικά με τον τρόπο τιμολόγησης από τις εταιρείες των καταναλωτών σε όλα τα επίπεδα τάσης. Τα ευρήματα της ΡΑΕ αφορούν κυρίως τους καθετοποιημένους Ομίλους, ενώ κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία είναι αρμόδια για την εξέταση πιθανών περιπτώσεων κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης καθώς και εναρμονισμένων πρακτικών.

Όπως πρόσθεσε, η ΡΑΕ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την οποία έχουν συστήσει κοινή Ομάδα Εργασίας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, πρόσφατα στάλθηκε από τη ΡΑΕ ένα πρώτο «πακέτο» στοιχείων, ενώ την περασμένη Παρασκευή διαβιβάσθηκε ένας ολοκληρωμένος φάκελος δεδομένων.

Ο κ. Δαγούμας αναφέρθηκε στα νέα εργαλεία εποπτείας του κλάδου προμήθειας ρεύματος, όπως η βάση δεδομένων με το σύνολο των χρεώσεων για όλες τις παροχές την οποία, όπως έχει γράψει το Insider.gr, έχει αναπτύξει η ΡΑΕ με σκοπό να καταχωρισθούν τα στοιχεία από τον Σεπτέμβριο του 2021. Επίσης, η Αρχή αναπτύσσει ένα εργαλείο παρακολούθησης της λιανικής, στο πρότυπο του αντίστοιχου συστήματος που έχει για τη χονδρεμπορική, με το οποίο θα προκύπτουν με αυτοματοποιημένο τρόπο report για κάθε εταιρεία.

Κυρώσεις στον ΔΕΔΔΗΕ

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ προανήγγειλε την επιβολή κυρώσεων στον ΔΕΔΔΗΕ, για πλημμελή εξυπηρέτηση των καταναλωτών, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται σύντομα από την Αρχή. Επισήμανε πως οι κυρώσεις θα έχουν τη μορφή είτε χρηματικού προστίμου, είτε απομείωσης του εσόδου του Διαχειριστή, καθώς γνώμονας της ΡΑΕ είναι οι αποφάσεις της να έχουν όφελος για τον καταναλωτή.

Επισήμανε πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αποζημίωσης των καταναλωτών σε περιπτώσεις διακοπής της ηλεκτροδότησης λόγω έκτακτων συνθηκών (π.χ. ακραίων καιρικών φαινομένων). Σημείωσε πως έχει ήδη σταλεί στον ΔΕΔΔΗΕ μία πρώτη εισήγηση, ενώ μέσα στον Ιούλιο θα σταλεί και δεύτερη εισήγηση, ολοκληρωμένη.

Τόνισε πως μελετώντας τι κάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι Διαχειριστές, προκύπτει ότι υπάρχουν διάφορα μοντέλα αποζημίωσης. Υπογράμμισε ωστόσο πως ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρώτη εισήγηση που έχει λάβει. «Αν δεν θέλουν να συνεργαστούν, θα τους το επιβάλουμε», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider