Χόγιερ (ΕΤΕπ): Ακόμα και 1 τρισ. ευρώ ίσως χρειαστούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χόγιερ (ΕΤΕπ): Ακόμα και 1 τρισ. ευρώ ίσως χρειαστούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Η ΕΤΕπ θα μπορούσε να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη μεταφορά κεφαλαίων από την ΕΕ στην διαλυμένη από τον πόλεμο χώρα.

To αστρονομικό ποσό του 1 δισ. ευρώ αναφέρει ως πιθανά αναγκαίο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ο Βέρνερ Χόγιερ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δεδομένων των τεράστιων καταστροφών που έχει υποστεί κατά την διάρκεια του πολέμου με την Ρωσία.

«Ανέφερα το τρισεκατομμύριο γιατί είδα στοιχεία στον δημόσιο χώρο που θεωρώ εντελώς μη ρεαλιστικά όταν κοιτάζω το επίπεδο της καταστροφής» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Χόγιερ σε συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με το Bloomberg, προσθέτοντας πως η Ευρώπη «θα πρέπει να παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο» σε αυτή την προσπάθεια.

Σημαντικές αποφάσεις αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής

Οι δηλώσεις του Χόγιερ έρχονται σε μία στιγμή όπου η ηγεσία της ΕΕ συναντάται σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες έτσι ώστε να αποφασίσει το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ουκρανίας και την ένταξη της στην ένωση. Η Κομισιόν έχει προτείνει ένα πακέτο βοήθειας για να καλύψει μέρος των οικονομικών αναγκών της Ουκρανίας ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Η ΕΤΕπ θα μπορούσε να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη μεταφορά κεφαλαίων από την ΕΕ στην διαλυμένη από τον πόλεμο χώρα. Είναι, άλλωστε, το προτιμώμενο «κανάλι» της γερμανικής κυβέρνησης, όπως έχει επισημάνει το Bloomberg.

Ο Χόγιερ είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή επιδιώκει να εξασφαλίσει δεσμεύσεις της ΕΤΕπ ύψους 1 δισ. έως 1,5 δισ. ευρώ για την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, με την έγκριση να μην αποκλείεται ακόμα και μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χόγιερ στην ΕΡΤ: «Η ευρωπαϊκή απάντηση είναι καλύτερη από τις εθνικές λύσεις»

Χόγιερ (ΕΤΕπ): Έτοιμοι να παράσχουμε πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελλάδα για τις επιπτώσεις του πολέμου

Κομισιόν: Πρόταση για χορήγηση 9 δισ. ευρώ στην Ουκρανία - Υπό τη μορφή κοινού δανεισμού για την ανοικοδόμησή της

gazzetta
gazzetta reader insider insider