Επιδότηση έως 710 ευρώ για αλλαγή συσκευής – Ετήσια εξοικονόμηση μέχρι 300 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος 

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιδότηση έως 710 ευρώ για αλλαγή συσκευής – Ετήσια εξοικονόμηση μέχρι 300 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος 
Ξεκινά αύριο Τρίτη το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποδοχή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους που το ΑΦΜ τους λήγει σε 1 ή 2. Τα voucher θα εξαργυρώνονται απευθείας στο ταμείο και θα εκδοθούν σε 3-4 εβδομάδες από το κλείσιμο της πλατφόρμας. Δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι καταναλωτές.

Τελευταία ενημέρωση: 12:08

«Ξεκινά αύριο, Τρίτη, το μεγαλύτερο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών ώστε κάθε ελληνικό νοικοκυριό να μπορέσει να αντικαταστήσει έως 3 ηλεκτρικές συσκευές, δηλαδή κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, με νέα πολύ πιο αποδοτικά ενεργειακά μοντέλα», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η επιδότηση ξεκινά από 30% και φτάνει μέχρι 50% του κόστους των συσκευών ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού. Η μέση επιχορήγηση ανά συσκευή θα ξεκινά από τα 135 ευρώ και θα φτάνει μέχρι τα 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται.

Με τον νέο ηλεκτρικό εξοπλισμό, εκατοντάδες νοικοκυριά θα μπορέσουν να μειώσουν την ηλεκτρική τους κατανάλωση έως και κατά 40% τον χρόνο. Η μείωση αυτή μεταφράζεται σε όφελος μέχρι 300 ευρώ σε ετήσια βάση από τους λογαριασμούς ρεύματος, ανάλογα με την κατηγορία και τη χρήση της συσκευής που θα αντικατασταθεί.

Όπως επισήμανε ο υπουργός, δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, για ηλεκτρικό εξοπλισμό τόσο των κύριων όσο και των μη κύριων κατοικιών τους (π.χ. εξοχικά). Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει εύκολα και γρήγορα, καθώς οι αιτούντες θα χρειαστεί να καταχωρίσουν μόνο τους κωδικούς taxisnet, αφού τα υπόλοιπα στοιχεία θα αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Αξιολόγηση των αιτήσεων

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με αξιολόγηση των αιτήσεων που θα υποβληθούν, μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας, η οποία θα πραγματοποιηθεί με αντικειμενικά κριτήρια όπως εισοδηματικά και κοινωνικά (π.χ. μονογονεϊκή οικογένεια).

Επίσης, μία σημαντική καινοτομία είναι θα δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων, από τους αιτούντες που θα έχει χαμηλή μοριοδότηση, ώστε με την εξεύρεση πρόσθετων κονδυλίων να επιχορηγηθούν κι εκείνοι για τις συσκευές που επιθυμούν να αντικαταστήσουν.

«Η εξοικονόμηση πόρων αναμένεται να φτάσει τις 209.000 Μεγαβατώρες τον χρόνο, δηλαδή όσο είναι η συνολική κατανάλωση ρεύματος μίας πόλης 100.000 κατοίκων. Το όφελος για την εθνική οικονομία, από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και καυσίμων θα φτάσει έως και τα 40 εκατ. ευρώ ανά έτος», κατέληξε.

Αντικατάσταση πάνω από 380.000 συσκευών

Όπως ανάφερε ο Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, ενώ και στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπεται ένα σημαντικό μερίδιο κονδύλιων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Μέσω του προγράμματος θα αντικατασταθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές, με τη μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος ανά νοικοκυριά να κινείται από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο. Επίσης, ο υφυπουργός τόνισε πως μέσω του ΕΣΠΑ θα «τρέξει» άμεσα μία νέα δράση για την αντικατάσταση επαγγελματικών ψυγείων, η οποία θα βοηθήσει τους επαγγελματίες να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές. Με κάθε αίτηση, θα μπορεί να επιδοτηθεί η αντικατάσταση 1 έως 3 συσκευών, που είναι εγκατεστημένες σε κατοικίες (όχι επαγγελματικούς χώρους). Έτσι, ανά αίτηση μπορούν να αντικατασταθούν μέχρι δύο παλιά κλιματιστικά, μέχρι ένα ψυγείο και μέχρι ένας παλιός καταψύκτης.

Όπως πρόσθεσε η κ. Σδούκου, στην ιστοσελίδα του προγράμματος θα υπάρχει λίστα με τους εγκεκριμένους προμηθευτές. Οι εταιρείες θα μπορούν να δώσουν συμβουλές στους καταναλωτές, αναφορικά με τα νέα και πιο αποδοτικά μοντέλα που είναι επιλέξιμα για επιδότηση και με τα οποία θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις παλιές συσκευές τους.

Αίτηση για μία κατοικία ανά φυσικό πρόσωπο

«Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανά ΑΦΜ, έτσι για παράδειγμα από αύριο θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ενδιαφερόμενοι με ΑΦΜ λήγει σε 1 και 2, στις 22 Ιουνίου για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3 και 4 κ.ο.κ», πρόσθεσε.

Για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό. Κάθε φυσικό πρόσωπο θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για την αντικατάσταση συσκευών σε μία και μόνο κατοικία. Επομένως, στην περίπτωση μίας 4μελούς οικογένειας, μπορούν να υποβάλουν από μία αίτηση οι δύο σύζυγοι, η μία για την κύρια κατοικία τους και η μία για κάποια δευτερεύουσα (πχ εξοχικό).

Όπως τόνισε, η αγορά της νέας συσκευής και η ανακύκλωση της παλιάς θα πρέπει να αφορά την ίδια κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα). «Με άλλα λόγια, δεν μπορεί για παράδειγμα να αγορασθεί νέο κλιματιστικό για το εξοχικό και να ανακυκλωθεί ένα παλιό κλιματιστικό που είναι εγκατεστημένο στην κύρια κατοικία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η κατοικία μπορεί να είναι είτε ιδιόκτητη, είτε νοικιασμένη, είτε παραχωρημένη.

Τα ανώτατα όρια επιδότησης

Για τον προσδιορισμό του ποσοστού της επιδότησης, έχουν προβλεφθεί 4 εισοδηματικές κατηγορίες. Το τελικό ποσό της επιχορήγησης εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία, ενώ με αυτό καλύπτεται τόσο η καθαρή αξία της συσκευής όσο και το ΦΠΑ που αναλογεί, ανάλογα με το πού βρίσκεται η κατοικία. Ωστόσο, υπάρχει ένα πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης.

Για παράδειγμα, ένας κάτοικος Αθήνας για ένα κλιματιστικό 9.000 BTU θα πάρει επιδότηση μέχρι 340 ευρώ. Για την ίδια συσκευή, ένας κάτοικος νησιού (όπου το ΦΠΑ είναι μειωμένο), θα πάρει μέχρι 320 ευρώ. Το συνολικό πλαφόν, που είναι 710 ευρώ, αφορά κλιματιστικά 24.000 BTU.

Η ενίσχυση θα δίνεται υπό τη μορφή voucher, που θα εξαργυρώνεται απευθείας στο κατάστημα. Επομένως, ο ωφελούμενος θα καταβάλει στο κατάστημα το υπόλοιπο της αξίας των προϊόντων που επέλεξε.

Η έκδοση των voucher αναμένεται να γίνει σε 3-4 εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας (που θα απενεργοποιηθεί στις 5 Ιουλίου) και αφού προηγουμένως θα έχει καταρτισθεί η λίστα των δικαιούχων από τους αιτούντες, με βάση τα κριτήρια προτεραιοποίησης. Η εξαργύρωση των ηλεκτρονικών κουπονιών θα μπορεί να γίνει έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2022 στα εγκεκριμένα καταστήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Power pass: Στις 235.000 οι αιτήσεις έως τώρα - Άνοιξε η πλατφόρμα για ΑΦΜ που λήγουν σε 2

Power Pass: Πώς θα διορθώσετε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα στοιχεία της κύριας και φοιτητικής κατοικίας

Στο ζύγι τα μέτρα ελάφρυνσης για τα καύσιμα – Μεγαλύτερη θωράκιση ζητά η αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider