advertorial

Επιδότηση έως 710 ευρώ για αλλαγή συσκευής – Ετήσια εξοικονόμηση μέχρι 300 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος 

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Επιδότηση έως 710 ευρώ για αλλαγή συσκευής – Ετήσια εξοικονόμηση μέχρι 300 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος 
Ξεκινά αύριο Τρίτη το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποδοχή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους που το ΑΦΜ τους λήγει σε 1 ή 2. Τα voucher θα εξαργυρώνονται απευθείας στο ταμείο και θα εκδοθούν σε 3-4 εβδομάδες από το κλείσιμο της πλατφόρμας. Δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι καταναλωτές.

Τελευταία ενημέρωση: 12:08

«Ξεκινά αύριο, Τρίτη, το μεγαλύτερο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών ώστε κάθε ελληνικό νοικοκυριό να μπορέσει να αντικαταστήσει έως 3 ηλεκτρικές συσκευές, δηλαδή κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, με νέα πολύ πιο αποδοτικά ενεργειακά μοντέλα», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η επιδότηση ξεκινά από 30% και φτάνει μέχρι 50% του κόστους των συσκευών ανάλογα με το εισόδημα του νοικοκυριού. Η μέση επιχορήγηση ανά συσκευή θα ξεκινά από τα 135 ευρώ και θα φτάνει μέχρι τα 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται.

Με τον νέο ηλεκτρικό εξοπλισμό, εκατοντάδες νοικοκυριά θα μπορέσουν να μειώσουν την ηλεκτρική τους κατανάλωση έως και κατά 40% τον χρόνο. Η μείωση αυτή μεταφράζεται σε όφελος μέχρι 300 ευρώ σε ετήσια βάση από τους λογαριασμούς ρεύματος, ανάλογα με την κατηγορία και τη χρήση της συσκευής που θα αντικατασταθεί.

Όπως επισήμανε ο υπουργός, δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, για ηλεκτρικό εξοπλισμό τόσο των κύριων όσο και των μη κύριων κατοικιών τους (π.χ. εξοχικά). Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει εύκολα και γρήγορα, καθώς οι αιτούντες θα χρειαστεί να καταχωρίσουν μόνο τους κωδικούς taxisnet, αφού τα υπόλοιπα στοιχεία θα αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Αξιολόγηση των αιτήσεων

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με αξιολόγηση των αιτήσεων που θα υποβληθούν, μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας, η οποία θα πραγματοποιηθεί με αντικειμενικά κριτήρια όπως εισοδηματικά και κοινωνικά (π.χ. μονογονεϊκή οικογένεια).

Επίσης, μία σημαντική καινοτομία είναι θα δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων, από τους αιτούντες που θα έχει χαμηλή μοριοδότηση, ώστε με την εξεύρεση πρόσθετων κονδυλίων να επιχορηγηθούν κι εκείνοι για τις συσκευές που επιθυμούν να αντικαταστήσουν.

«Η εξοικονόμηση πόρων αναμένεται να φτάσει τις 209.000 Μεγαβατώρες τον χρόνο, δηλαδή όσο είναι η συνολική κατανάλωση ρεύματος μίας πόλης 100.000 κατοίκων. Το όφελος για την εθνική οικονομία, από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και καυσίμων θα φτάσει έως και τα 40 εκατ. ευρώ ανά έτος», κατέληξε.

Αντικατάσταση πάνω από 380.000 συσκευών

Όπως ανάφερε ο Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, ενώ και στο νέο ΕΣΠΑ προβλέπεται ένα σημαντικό μερίδιο κονδύλιων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Μέσω του προγράμματος θα αντικατασταθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές, με τη μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος ανά νοικοκυριά να κινείται από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο. Επίσης, ο υφυπουργός τόνισε πως μέσω του ΕΣΠΑ θα «τρέξει» άμεσα μία νέα δράση για την αντικατάσταση επαγγελματικών ψυγείων, η οποία θα βοηθήσει τους επαγγελματίες να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές. Με κάθε αίτηση, θα μπορεί να επιδοτηθεί η αντικατάσταση 1 έως 3 συσκευών, που είναι εγκατεστημένες σε κατοικίες (όχι επαγγελματικούς χώρους). Έτσι, ανά αίτηση μπορούν να αντικατασταθούν μέχρι δύο παλιά κλιματιστικά, μέχρι ένα ψυγείο και μέχρι ένας παλιός καταψύκτης.

Όπως πρόσθεσε η κ. Σδούκου, στην ιστοσελίδα του προγράμματος θα υπάρχει λίστα με τους εγκεκριμένους προμηθευτές. Οι εταιρείες θα μπορούν να δώσουν συμβουλές στους καταναλωτές, αναφορικά με τα νέα και πιο αποδοτικά μοντέλα που είναι επιλέξιμα για επιδότηση και με τα οποία θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις παλιές συσκευές τους.

Αίτηση για μία κατοικία ανά φυσικό πρόσωπο

«Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανά ΑΦΜ, έτσι για παράδειγμα από αύριο θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ενδιαφερόμενοι με ΑΦΜ λήγει σε 1 και 2, στις 22 Ιουνίου για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3 και 4 κ.ο.κ», πρόσθεσε.

Για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό. Κάθε φυσικό πρόσωπο θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για την αντικατάσταση συσκευών σε μία και μόνο κατοικία. Επομένως, στην περίπτωση μίας 4μελούς οικογένειας, μπορούν να υποβάλουν από μία αίτηση οι δύο σύζυγοι, η μία για την κύρια κατοικία τους και η μία για κάποια δευτερεύουσα (πχ εξοχικό).

Όπως τόνισε, η αγορά της νέας συσκευής και η ανακύκλωση της παλιάς θα πρέπει να αφορά την ίδια κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα). «Με άλλα λόγια, δεν μπορεί για παράδειγμα να αγορασθεί νέο κλιματιστικό για το εξοχικό και να ανακυκλωθεί ένα παλιό κλιματιστικό που είναι εγκατεστημένο στην κύρια κατοικία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Η κατοικία μπορεί να είναι είτε ιδιόκτητη, είτε νοικιασμένη, είτε παραχωρημένη.

Τα ανώτατα όρια επιδότησης

Για τον προσδιορισμό του ποσοστού της επιδότησης, έχουν προβλεφθεί 4 εισοδηματικές κατηγορίες. Το τελικό ποσό της επιχορήγησης εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία, ενώ με αυτό καλύπτεται τόσο η καθαρή αξία της συσκευής όσο και το ΦΠΑ που αναλογεί, ανάλογα με το πού βρίσκεται η κατοικία. Ωστόσο, υπάρχει ένα πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης.

Για παράδειγμα, ένας κάτοικος Αθήνας για ένα κλιματιστικό 9.000 BTU θα πάρει επιδότηση μέχρι 340 ευρώ. Για την ίδια συσκευή, ένας κάτοικος νησιού (όπου το ΦΠΑ είναι μειωμένο), θα πάρει μέχρι 320 ευρώ. Το συνολικό πλαφόν, που είναι 710 ευρώ, αφορά κλιματιστικά 24.000 BTU.

Η ενίσχυση θα δίνεται υπό τη μορφή voucher, που θα εξαργυρώνεται απευθείας στο κατάστημα. Επομένως, ο ωφελούμενος θα καταβάλει στο κατάστημα το υπόλοιπο της αξίας των προϊόντων που επέλεξε.

Η έκδοση των voucher αναμένεται να γίνει σε 3-4 εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας (που θα απενεργοποιηθεί στις 5 Ιουλίου) και αφού προηγουμένως θα έχει καταρτισθεί η λίστα των δικαιούχων από τους αιτούντες, με βάση τα κριτήρια προτεραιοποίησης. Η εξαργύρωση των ηλεκτρονικών κουπονιών θα μπορεί να γίνει έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2022 στα εγκεκριμένα καταστήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Power pass: Στις 235.000 οι αιτήσεις έως τώρα - Άνοιξε η πλατφόρμα για ΑΦΜ που λήγουν σε 2

Power Pass: Πώς θα διορθώσετε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα στοιχεία της κύριας και φοιτητικής κατοικίας

Στο ζύγι τα μέτρα ελάφρυνσης για τα καύσιμα – Μεγαλύτερη θωράκιση ζητά η αγορά

Όλες οι ειδήσεις

14:14

Ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα το πρώτο πεντάμηνο -Στήριξη από τέλη, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

14:09

Ο Ζελένσκι ζητεί περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

14:05

Δίκη Λιγνάδη: «Βιαστής ή εκβιαστης δεν υπήρξα ποτέ»

14:01

Β. Γούναρης (Ελληνογερμανικό): Κύρια προτεραιότητα η τόνωση των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα

13:51

Οικονόμου: Στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, συζήτηση για την κοινωνική πολιτική, στις 6 Ιούλιου

13:46

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεν έπεισε η αρχική τεχνική αντίδραση

13:46

Deloitte - Το ξενοδοχείο του μέλλοντος: Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις στον σχεδιασμό των resorts στη Μεσόγειο

13:33

«Εφυγε» ο δισεκατομμυριούχος Leonardo Del Vecchio -Από ένα μικρό εργαστήρι ξεκίνησε ο «Mr Ray Ban»

13:31

Τουρκία: «Άλμα» 8% για τη λίρα μετά τα νέα κυβερνητικά μέτρα στήριξης

13:06

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Την 4η Ιουλίου η καταβολή τόκων από το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο

12:59

Ουκρανία: Προ των πυλών του Λισιτσάνσκ οι Ρώσοι - Έκκληση στους κατοίκους να «απομακρυνθούν επειγόντως»

12:55

Βεστάγκερ: Εκπληκτικά τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας - Σταϊκούρας: Ευρωπαϊκή λύση στην κρίση του κόστους ενέργειας

12:52

Η Bentley ξαναφτιάχνει το Speed Six του 1928 σε 12 νέα πιστά αντίγραφα

12:48

DW: Η Ρωσία πιέζει τους Αμερικανούς στην Αλάσκα

12:32

ΕΕ: Υιοθετήθηκε ο κανονισμός για την αποθήκευση φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα

12:29

EY Ελλάδος: Εβδομάδα 37 ωρών για τους υπαλληλους της από 1 Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου

12:23

Τουρκία: Περί τις 400 συλλήψεις στη διάρκεια της Πορείας Υπερηφάνειας της Κωνσταντινούπολης

12:18

ΕΚΤ: Στις 15:15 θα ανακοινώνονται στο εξής οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής

12:15

ΔΕΠΑ Υποδομών: Τροπολογία «ξεκλειδώνει» την ολοκλήρωση της πώλησης

12:00

ΕΦΚΑ: Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης - Επιστροφή αναδρομικών

11:57

Γεωργιάδης: Δεν θα επιστρέψουν τελικά στον υψηλό ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου οι μάσκες

11:55

Ι. Βαρδακαστάνης (Ε.Σ.Α.μεΑ.): Τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση οδηγούνται στη φτωχοποίηση

11:48

Υπόθεση Λιγνάδη: Αρνείται τις κατηγορίες ο ηθοποιός

11:39

Τσίπρας: Προοδευτική κυβέρνηση για να σταματήσει η κατρακύλα και ο εφιάλτης της ακρίβειας

11:33

Λάιεν: Είναι υπέρ της συμμετοχής στην G20, ακόμη και αν είναι παρών ο Πούτιν

11:33

Ιράν - πυρηνική συμφωνία: «Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο της Ουάσινγκτον»

11:26

Η λέξη «όλεθρος» για πρώτη φορά σε Έκθεση της BIS

11:22

Τουρκία: Ο Ερντογάν θα συνομιλήσει την Τρίτη με τους ηγέτες Σουηδίας και Φινλανδίας

11:21

Κέρδη στο Χρηματιστήριο με τραπεζικό στήριγμα

11:00

Το Λονδίνο βοηθά να διασφαλιστεί ότι δεν θα φτάσει στην αγορά το κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι