Στο 8,1% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο - Στο 10,5% στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 8,1% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο - Στο 10,5% στην Ελλάδα
Στο 8,1% ανήλθε ο ετήσιος πληθωρισμός την Ευρωζώνη τον Μάιο, σημειώνοντας νέα αύξηση σε σχέση με το 7,4% του Απριλίου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat.

Στο 8,1% ανήλθε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός την Ευρωζώνη τον Μάιο, σημειώνοντας νέα αύξηση σε σχέση με το 7,4% του Απριλίου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat.

Όπως σημειώνεται ο πληθωρισμός τον αντίστοιχο μήνα του 2021 είχε διαμορφωθεί στο 2%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,8% από το 3,5%.

Σύμφωνα με την Eurostat, οι πιο αυξημένες τιμές εντοπίζονται σε Εσθονία (20,1%), Λιθουανία (18,5%) και Λετονία (16,8%), ενώ οι μικρότερες πιέσεις καταγράφονται σε Γαλλία (5,8%), Μάλτα (5,8%) και Φινλανδία (7,1%).

Η μεγαλύτερη συνεισφορά στη νέα αύξηση του πληθωρισμού -ο οποίος διαμορφώνεται περισσότερες από τέσσερις φορές υψηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει η ηγεσία της ΕΚΤ- προήλθε από τις τιμές της ενέργειας (+3,87%), των τροφίμων (+1,59%) και των υπηρεσιών (+1,46%).

Στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Μάιο διαμορφώθηκε σε ποσοστό 10,5%, από το 9,1% του Απριλίου, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 8,8%, σημειώνοντας νέα αύξηση από το 8,1% του Απριλίου, ενώ πριν από ένα χρόνο το ποσοστό βρισκόταν στο 2,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider