Deutsche Bank: Βλέπει ανάπτυξη 2,8% της Ευρωζώνης το 2022 - Στο 25% οι πιθανότητες για ύφεση

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank: Βλέπει ανάπτυξη 2,8% της Ευρωζώνης το 2022 - Στο 25% οι πιθανότητες για ύφεση
Η απεξάρτηση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια αναμένεται να αυξήσει κατά 2% το κόστος για τις εισαγωγές ενέργειας σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Για σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρώπης από τον πόλεμο στην Ουκρανία κάνει λόγο η Deutsche Bank, προσθέτοντας πως η κρίση στην Ανατολική Ευρώπη αυξάνει τις πιθανότητες ύφεσης στην Ευρωζώνη εντός του 2022.

Σε σχετικό report της, η γερμανική τράπεζα διατηρεί την πρόβλεψή της πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 2,8% το τρέχον έτος, από 5,8% το 2021. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει στο να μειώσουμε την πρόβλεψη μας για ανάπτυξη το 2023 κατά 1,5%» σημειώνεται στην έκθεση.

Το σημείο εστίασης τους επόμενους μήνες θα είναι «να κατανοήσουμε πώς η οικονομία αντιδρά στον πόλεμο της Ουκρανίας και στο σοκ του πραγματικού εισοδήματος», επισημαινει η Deutsche Bank. Στα θετικά, ο οίκος ξεχωρίζει την ανθεκτικότητα που έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής οι δείκτες PMIs, ιδιαίτερα ο τομέας των υπηρεσιών. Ωστόσο, παραμένει ο κίνδυνος μιας ύφεσης βραχυπρόθεσμα, αν και οι καταλύτες της ανάκαμψης είναι ακόμη ισχυροί. Αναφέρεται συγκεκριμένα στις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών που εκτιμά ότι έφτασαν τα 290 δισ. δολάρια το 2021 και στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική, όπου τα νέα μέτρα οχυρώνουν τα νοικοκυριά απέναντι στο ενεργειακό σοκ. Παρολαυτά, το μοντέλο ύφεσης δείχνει ότι η πιθανότητα να έρθει αυξήθηκε από 10% πριν την εισβολή, στο 25% μετά την εισβολή, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των τιμών ενέργειας. Η αύξηση της αβεβαιότητας θα μπορούσε να προσθέσει 20 ποσοστιαίες μονάδες στην πιθανότητα ύφεσης στο β' τρίμηνο, προειδοποιεί ο οίκος.

Πληθωρισμός και ενέργεια

Για τον πληθωρισμό, η Deutsche Bank εκτιμά πως ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 7,5% για το 2022, στο 3,7% για το 2023, στο 1,6% για το 2024 και στο 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, όπως είναι ο στόχος που έχει ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η τράπεζα σχολιάζει πως παρότι η επίδραση των τιμών ενέργειας υποχωρεί, ο πληθωρισμός των τροφίμων αναμένεται να προσθέσει πιέσεις στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή και στις πληθωριστικές προσδοκίες. Παράλληλα, τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα σημαίνουν πως ο υποκείμενος πληθωρισμός δύσκολα θα υποχωρήσει.

Επιπλέον, η Deutsche Bank κάνει λόγο για τις προσπάθειες απεξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία, με την πρόθεση της ΕΕ να αναμένεται να αυξήσει κατά 2% επί του ΑΕΠ το κόστος για τις εισαγωγές ενέργειας σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, προ της πανδημίας του κορονοϊού.

«Οι υψηλές ενεργειακές τιμές επηρεάζουν την ευρωπαϊκή οικονομία κυρίως μέσω της υποχώρησης του διαθέσιμου εισοδήματος» σημειώνεται στο report.

Πιθανότητα 25% για ύφεση στην Ευρωζώνη

Ακόμα, η γερμανική τράπεζα σημειώνει πως η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί στο 25% έναντι του 10% που ήταν πριν από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, κυρίως λόγω της αύξησης των ενεργειακών τιμών. Η αβεβαιότητα θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες ύφεσης κατά επιπλέον 20% μέσα στο εξάμηνο του 2022, εκτιμά η Deutsche Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απειλή λιμού: Τι θα αποφασίσουν οι G7 για την επισιτιστική κρίση εξαιτίας του πολέμου;

gazzetta
gazzetta reader insider insider