Παραμένει στο φάσμα της χρεοκοπίας η Ρωσία - Ορόσημο η 25η Μαΐου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραμένει στο φάσμα της χρεοκοπίας η Ρωσία - Ορόσημο η 25η Μαΐου
Μπορεί η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα να κατάφερε να αποφύγει την χρεοκοπία, ωστόσο η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται εντός του φάσματος μίας στάσης πληρωμών, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως απλά καθυστερεί το αναπόφευκτο.

Μπορεί η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα να κατάφερε να αποφύγει την χρεοκοπία -την πρώτη σε ξένο χρέος εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια- αποπληρώνοντας ομόλογα ύψους 650 εκατ. δολαρίων με ημερομηνία λήξης του 2022 και το 2042 πριν από το τέλος της περιόδου χάριτος διάρκειας 30 ημερών που έληγε στις 4 Μαΐου, ωστόσο η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται εντός του φάσματος μίας στάσης πληρωμών, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως απλά καθυστερεί το αναπόφευκτο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του δικτύου CNBC, αρκετοί παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η Ρωσία δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις στο άμεσο μέλλον, καθώς οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση σφίγγουν ακόμα περισσότερο την θηλιά γύρω από την οικονομία της χώρας.

Όπως αναφέρει το CNBC, η επιτυχής αποπληρωμή των ομολόγων προκάλεσε ένα ράλι εκτόνωσης στα ρωσικά κρατικά ομόλογα σε ξένο νόμισμα, ωστόσο τονίζει πως οι τιμές των κρατικών ομολόγων της Ρωσίας παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Οι πιθανότητες αθέτησης υποχρεώσεων εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά υψηλές στους ορίζοντες ενός και πέντε ετών», ανέφερε από την πλευρά της η MSCI Research την περασμένη εβδομάδα.

«Αν και το ράλι στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ενθάρρυνε ορισμένους επενδυτές και προκάλεσε αισιοδοξία πως η Ρωσία θα καταφέρει να αποφύγει τελικά την χρεοκοπία, οι πιθανότητες αθέτησης εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά υψηλές τόσο σε ορίζοντα ενός έτους όσο και σε βάθος πέντε ετών», τόνισε ο Andy Sparks, διευθύνων σύμβουλος της MSCI.

Όλα τα βλέμματα στις 25 Μαΐου

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επόμενη ημερομηνία ορόσημο που θα κρίνει αν η Ρωσία τελικά θα προχωρήσει σε μία στάση πληρωμών είναι η 27 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να καταβληθούν πληρωμές αρκετών ομολόγων σε ξένο νόμισμα, καθώς δύο ημέρες νωρίτερα -στις 25/5- λήγει το καθεστώς εξαίρεσης στο οποίο είχαν υπαχθεί ρωσικά κεφάλαια, με τα οποία το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών είχε την δυνατότητα να πραγματοποιήσει πληρωμές ομολόγων για κρατικό χρέος.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο αν και πότε θα δοθεί παράταση στο καθεστώς εξαίρεσης για την εξυπηρέτηση εξωτερικού χρέους από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων, ωστόσο στο ενδεχόμενο που τελικά δεν δοθεί καμία νέα παράταση, τότε η Ρωσία εκτιμάται πως θα δυσκολευτεί αρκετά ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να αποφύγει την χρεοκοπία.

Όπως σημειώνει η MSCI, «η παράταση της εξαίρεσης θα μπορούσε να παρέχει τη δυνατότητα πρόσθετων πληρωμών στους κατόχους ομολόγων, εφόσον η ρωσική κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά να συνεχίσει να πραγματοποιεί πληρωμές», ωστόσο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη αναφέρει εάν σκοπεύει να επεκτείνει αυτήν την εξαίρεση.

Σύμφωνα με το Timothy Ash, αναλυτή στρατηγικής της BlueBay, η μέχρι στιγμής στάση της Ρωσίας δείχνει πως η ηγεσία της χώρας δεν επιθυμεί να βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας, καθώς έχει διαπιστώσει πως οι συνέπειες μίας αθέτησης αποπληρωμής χρέους θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιες και μακροχρόνιες αισθητές, ωστόσο διαπιστώνει πως πλέον η «μπάλα» δεν βρίσκεται στο γήπεδο της Ρωσίας αλλά σε αυτό των ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σωτηρόπουλος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Απέφυγε τη χρεοκοπία στο στο «παρά πέντε» αλλά το ρίσκο παραμένει υψηλό

Η Ρωσία «γλιτώνει» τη χρεοκοπία με την πληρωμή ομολόγων σε δολάρια

S&P: Σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» τα ρωσικά ομόλογα σε ξένο νόμισμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider