Η Ρωσία «γλιτώνει» τη χρεοκοπία με την πληρωμή ομολόγων σε δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία «γλιτώνει» τη χρεοκοπία με την πληρωμή ομολόγων σε δολάρια
Εν μέσω των ισχυρών οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση εις βάρος της για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι πληρωμές ομολόγων σε δολάρια που διακρατά η Ρωσία βρίσκονται ακόμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση τους προς τους επενδυτές, με τη Μόσχα να φαίνεται πως αποφεύγει τη χρεοκοπία εν μέσω των ισχυρών οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση εις βάρος της για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τουλάχιστον ένα χρηματοοικονομικό γραφείο εκκαθάρισης και συμψηφισμών πραγματοποίησε πληρωμές σε ευρωομόλογα με ημερομηνία λήξης του 2022 και το 2042, σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς που μίλησε με το καθεστώς της ανωνυμίας.

Η εμπλοκή στην πληρωμή 650 εκατ. δολαρίων στην πληρωμή των οφειλών της Ρωσίας οφείλεται στις πολλαπλές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, με μέτρα κατά των μεγαλύτερων τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ρωσίας, όπως και με το «πάγωμα» των διαθέσιμων αποθεματικών της Μόσχας σε ξένο συνάλλαγμα.

Οι πόροι είχαν αρχικά «παγώσει» στις αρχές του Απριλίου, ξεκινώντας μια περίοδο χάριτος 30 ημερών που ολοκληρώνεται αύριο, Τετάρτη 4 Μαΐου. Η Ρωσία είχε ανακοινώσει πως έκανε την πληρωμή σε ρούβλια, γεγονός που δεν επιτρέπεται υπό τους όρους των ομολόγων. Την περασμένη Παρασκευή, και με τη χρεοκοπία να απέχει μόνο λίγες μέρες, η Μόσχα ανακοίνωσε πως τα χρήματα «ξεπάγωσαν» και κινούνταν κανονικά μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Εάν τελικώς τα χρήματα φτάσουν στους ομολογιούχους, η Ρωσία θα έχει αποφύγει την πρώτη αδυναμία πληρωμής χρέους στο εξωτερικό από το 1918, όταν οι μπολσεβίκοι διέγραψαν τα χρέη του τσάρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ομόλογα: Το γερμανικό 10ετές κοντά σε υψηλό 7 ετών, πάνω από το 1%

gazzetta
gazzetta reader insider insider