Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μειώνει το επιτόκιο στο 14%, προβλέπει πληθωρισμό 23% φέτος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μειώνει το επιτόκιο στο 14%, προβλέπει πληθωρισμό 23% φέτος
Σε μείωση του επιτοκίου στο 14% από 17%, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, επιδιώκοντας να μετριάσει τον αντίκτυπο των άνευ προηγουμένου δυτικών κυρώσεων.

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου στο 14% από 17%, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, επιδιώκοντας να μετριάσει τον αντίκτυπο των άνευ προηγουμένου δυτικών κυρώσεων που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια την ισχυρή συρρίκνωση της οικονομίας και την εκτόξευση του πληθωρισμού, με τους οικονομολόγους να αναμένουν διψήφια συρρίκνωση για την οικονομία και πληθωρισμό άνω του 20% το 2022.

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναμένει πληθωρισμό μεταξύ 18% και 23% φέτος σε ετήσια βάση, πριν υποχωρήσει στο 5% με 7% το 2023 και επιστρέψει στο στόχο του 4% το 2024. Σημειώνεται πως τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στη Ρωσία έφτασε στο 16,7%.

«Το εξωτερικό περιβάλλον για τη ρωσική οικονομία παραμένει προκλητικό και περιορίζει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα. Καθώς οι κίνδυνοι τιμών και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας δεν είναι πλέον ανοδικοί, οι συνθήκες επιτρέπουν τη μείωση των βασικών επιτοκίων», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Τον Φεβρουάριο, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε έκτακτη αύξηση του βασικού επιτοκίου από 9,5% στο 20%, λίγες μόλις ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τη βουτιά στο ρούβλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Ο πρόεδρος της Δούμας κατηγορεί τον Ζελένσκι ότι υποθηκεύει την χώρα του στις ΗΠΑ

Ρωσία: Ο πρόεδρος της Δούμας κατηγορεί τον Ζελένσκι ότι υποθηκεύει την χώρα του στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider