«Φωτιά» στην ενεργειακή σκακιέρα - Τα τρία σενάρια της Barclays για την Ευρωζώνη

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φωτιά» στην ενεργειακή σκακιέρα - Τα τρία σενάρια της Barclays για την Ευρωζώνη
Ένα εμπάργκο στα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα που θα σπρώξει σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές χονδρικής, θα πυροδοτούσε μια ήπια ύφεση, σύμφωνα με την ανάλυση της Barclays.

Ένα εμπάργκο στα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα που θα σπρώξει σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές χονδρικής, θα πυροδοτούσε μια ήπια ύφεση, σύμφωνα με την ανάλυση της Barclays. Ωστόσο, η περιορισμένη διανομή του φυσικού αερίου (με δελτίο) θα οδηγούσε σε μια βαθύτερη συρρίκνωση, που θα απαιτούσε μεγάλη πολιτική στήριξη για τον περιορισμό της μακροπρόθεσμης οικονομικής ζημίας, όπως εξηγεί ο βρετανικός οίκος.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Barclays θέτει τρία σενάρια για να εξετάσει τον αντίκτυπο των κινήσεων στην ενεργειακή «σκακιέρα», στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης (τρέχουσες εκτιμήσεις για ανάπτυξη στην Ευρωζώνη από την Barclays της τάξεως του 2,4% φέτος και του 2,1% το 2023). Όπως αναφέρει, εξαιτίας της υψηλής εξάρτησης των χωρών της ΕΕ από τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου και από το φυσικό αέριο, τυχόν περιορισμοί στις ροές θα μπορούσαν αν ασκήσουν περαιτέρω πίεση στις τιμές ενέργειας και να οδηγήσουν ακόμη και σε δελτία. Επομένως, εκτιμά ότι η διακοπή της ροής του φυσικού αερίου θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη με τουλάχιστον τρεις τρόπους. Πρώτον, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας εισάγεται, η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου θα αποτελούσε ένα αρνητικό «σοκ» στο εμπορικό ισοζύγιο. Δεύτερον, οι ελλείψεις θα μπορούσαν να περιορίσουν την παραγωγή από την πλευρά των εισροών και τρίτον, η διακοπή της ροής φυσικού αερίου θα αύξανε την αβεβαιότητα.

Οι αναλυτές του οίκου στο ενεργειακό σκέλος εκτιμούν ότι εάν διακοπούν οι ροές του ρωσικού αγωγού, θα επέφερε σημαντικά ελλείψεις σε προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη το καλοκαίρι (περίπου 11 δισ. κυβικά μέτρα το μήνα). Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των συμβολαίων φυσικού αερίου TTF κατά μέσο όρο στα 300 ευρώ ανά MWh, ενώ οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τα 150 δολάρια το βαρέλι.

Barclays

Σενάριο 1: Οι ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία περιορίζονται, οδηγώντας σε απότομα υψηλότερες τιμές χονδρικής αλλά χωρίς δελτίο. Η Barclays υποθέτει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία θα αυξηθούν κατά 200% και οι τιμές του πετρελαίου περίπου 40%. Ένα χρόνο αργότερα, στην Ευρωζώνη, το σοκ στο εμπορικό ισοζύγιο (-4%) θα μείωνε το πραγματικό ΑΕΠ κατά 1,3% και ο πληθωρισμός θα ήταν υψηλότερος κατά 1,4%.

Σενάριο 2: Η Ευρωζώνη μειώνει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά ένα μέγεθος ισοδύναμο με την τελική κατανάλωση φυσικού αερίου που καλύπτεται από τις ρωσικές εισαγωγές. Το μοντέλο της Barclays προβλέπει πτώση του πραγματικού ΑΕΠ της περιοχής κατά 4%, με βαθύτερη ύφεση στη Γερμανία της τάξεως του 6%, και στην Ιταλία (4%) από ό,τι στη Γαλλία (περίπου 3%) και στην Ισπανία (περίπου 2%). Και στις δύο περιπτώσεις, αναμένεται ένα ευρύτερο πλήγμα στην παγκόσμια εμπιστοσύνη, «κόβοντας» 0,3 - 0,5 ποσοστιαίες μονάδες της αναπτυξιακής δυναμικής της Ευρωζώνης.

Barclays

Σενάριο 3 (ίσως το πιο ρεαλιστικό): Οι παραπάνω υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου και τα δελτία γίνονται ταυτόχρονα. Αυτές οι επιπτώσεις παράλληλα με την αυξημένη παγκόσμια αβεβαιότητα θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά περισσότερο από 5%. Μια τόσο βαθιά ύφεση πιθανότατα θα πυροδοτούσε μια ισχυρότερη απάντηση στο σκέλος της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής με σκοπό να μετριαστούν μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις. Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει ένα πιο περιορισμένο περιθώριο και εύρος ελιγμών καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη πολύ πάνω από τον στόχο. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις έχουν βγει από την πανδημία του κορονοϊού με μια ασθενέστερη δημοσιονομική θέση. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τη Barclays, μια δημοσιονομική απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο (αν και με καθυστέρηση στη βάση του συντονισμού), θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο βιώσιμη επιλογή για την πρόληψη του μακροπρόθεσμου οικονομικού πλήγματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider