Σε ποιο στάδιο βρίσκονται 5+3 κτηριακοί ΣΔΙΤ διαγωνισμοί 1 δισ. – Τα χρονοδιαγράμματα, οι εκκρεμότητες και οι νέες εγκρίσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται 5+3 κτηριακοί ΣΔΙΤ διαγωνισμοί 1 δισ. – Τα χρονοδιαγράμματα, οι εκκρεμότητες και οι νέες εγκρίσεις
Πώς προχωρούν οι διαδικασίες για 8 διαφορετικά projects που προωθούνται μέσω φορέων του υπ. Υποδομών και Μεταφορών. Ποια είναι αυτά που «τρέχουν», ποια έπονται, για ποια αναμένονται το «πράσινο φως». Οι διεκδικητές, οι προϋπολογισμοί, το πρόβλημα του κόστους.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαγωνιστικές διαδικασίες για 8 κτήρια που προωθούνται με μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, συνολικού ύψους περίπου 1 δις ευρώ (με ΦΠΑ), τα οποία σχετίζονται με υποδομές σε διάφορους τομείς (δημόσιους φορείς, εκπαίδευση, δικαιοσύνη, πολιτική προστασία κ.α.). Τα projects προωθούνται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για κάποια από αυτά γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο να δοθούν προσφορές εντός του β’ ή γ’ τριμήνου του 2022, ενώ υπάρχουν στο «πακέτο» έργο που βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης, ύψους 120 εκατ. ευρώ (Κατασκευή Δικαστικών Μεγάρων Κρήτης) αλλά και 2 κτηριακά που είτε περιμένουν το «ΟΚ» για υπαγωγή σε μοντέλο ΣΔΙΤ (Κατασκευή πέντε Αστυνομικών Διευθύνσεων) είτε βρίσκονται σε φάση ανασχεδιασμού (Κατασκευή Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας).

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι και οι κτηριακοί διαγωνισμοί ΣΔΙΤ ενδέχεται να επηρεαστούν από τη ραγδαία άνοδο του κόστους των υλικών αλλά και το σχετικό «πάγωμα» των διαδικασιών, ως εκ τούτου τα χρονοδιαγράμματα είναι… σχετικά. Αλλωστε, οι υποδομές που σχετίζονται με αναπτύξεις ακινήτων – κτηρίων είναι από αυτές που έχουν «πληγεί» πάρα πολύ από την εκτίναξη του κόστους σε βασικά δομικά υλικά και σε ενέργεια. Κατά συνέπεια, μένει να φανεί αν έχουμε διαφοροποιήσεις σε προϋπολογισμούς αλλά και σε χρονοδιαγράμματα. Πλην όμως, οι διαδικασίες που προχωρούν αποτυπώνουν τις προθέσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να έχουμε εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο εντός του 2022, τουλάχιστον σε κάποια από τα έργα.

Χτες, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών γνωστοποίησε ότι στον διαγωνισμό για την «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ, ΣΕΡΡΩΝ, ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΥΤΩΝ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ» η αρμόδια επιτροπή «άναψε πράσινο» για τους ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (με κατασκευαστή την ΑΚΤΩΡ), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με κατασκευαστή την ΤΕΡΝΑ), Intrakat – Redex (με κατασκευαστή την Intrakat) αλλά και την ΤΕΚΑΛ– AL JIHAD (κατασκευαστής η ΤΕΚΑΛ) αλλά όχι για τη Μηχανική. Να σημειωθεί ότι στα αρχικά στάδια του διαγωνισμού καταγράφονταν, κατά πληροφορίες, και η κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Σέρρες, Κιλκίς, Έδεσσα και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, ύψους άνω των 120 εκατ. ευρώ. Η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται λοιπόν στην ολοκλήρωση της Α ΄Φάσης (Προεπιλογής Συμμετεχόντων) και αναμένεται να ζητηθούν δεσμευτικές προσφορές για το έργο εντός του Γ’ Τριμήνου 2022.

Πρόσφατα, όπως αποκάλυψε το insider.gr, στη φάση της διενέργειας του ανταγωνιστικού διαλόγου, εισέρχεται ένας μεγάλος κτηριακός διαγωνισμός ΣΔΙΤ, ύψους περίπου 140 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ και με τις αρχικές τουλάχιστον προβλέψεις όσον αφορά στο κόστος, χωρίς ΦΠΑ στα 113 εκατ. ευρώ). Ο λόγος για το νέο κτήριο που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Στη φάση του διαλόγου προχώρησαν οι ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT– REDEX και Μυτιληναίο – DIMAND. Η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου θα καθορίσει σημαντικές παραμέτρους για την ανάπτυξη του project. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Εκτιμάται ότι θα ζητηθούν δεσμευτικές προσφορές για το έργο και άρα θα γνωρίζουμε τον προσωρινό ανάδοχο στο τέλος του Β’ Τριμήνου 2022. Ως γνωστόν, το έργο αφορά στην ανέγερση ενός λειτουργικού, σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που σήμερα στεγάζεται σε 13 διάσπαρτα κτήρια, μίας πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς που εξασφαλίζει την πρόσβαση στο κτήριο καθώς και τις αναπλάσεις του περιβάλλοντος χώρου, τμήμα του οποίου βρίσκεται σε όμορο οικόπεδο που ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

Αναφορικά με τις 17 Σχολικές Μονάδες Κεντρικής Μακεδονίας η διαγωνιστική διαδικασία της Α΄ Φάσης έχει ολοκληρωθεί (Προεπιλογής Συμμετεχόντων) και αναμένεται να ζητηθούν δεσμευτικές προσφορές για το έργο εντός του Β’ Τριμήνου 2022 ή έστω λίγο αργότερα. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 17 υπερσύγχρονων, βιοκλιματικών σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία., με Αναθέτουσα Αρχή τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και έχει εκτιμώμενο κόστος κοντά στα 160 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Τα σχολεία που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ, βρίσκονται στους Δήμους Νεάπολης Συκεών, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς, Πυλαίας, Χορτιάτη και Κατερίνης. Ο ανάδοχος με την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού αντικειμένου θα αναλάβει, πέραν της κατασκευής, την λειτουργία-συντήρηση και φύλαξη των σχολείων. Για το έργο είχαν δώσει το «παρών» στο διαγωνισμό οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, REDEX (όμιλος Κοπελούζου)- Intrakat, Μυτιληναίος – Α.Τ.Ε.Σ.Ε, TEKΑΛ και Μηχανική αν και στην πορεία συνήθως μειώνονται οι τελικοί «μνηστήρες».

Ένα άλλο «διπλό» project σχετίζεται με τον μεγάλο διαγωνισμό για την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, συνολικού ύψους 131,5 εκατ. ευρώ (περίπου 163 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). Αυτά τα 13 κτίρια θα καλύψουν κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, με τα έργα να «σπάνε σε δύο πακέτα». Στο ένα «πακέτο» περιλαμβάνονται 7 ΠΕΚΕΠΠ κόστους 70,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και αφορά τα κτήρια σε Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων. Στο δεύτερο πακέτο περιλαμβάνονται 6 κτήρια, κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου. Τα δύο clusters περιλαμβάνουν την κατασκευή Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.), στις 13 Περιφέρειες της χώρας, στα οποία θα γίνεται η διαχείριση του συνόλου των συμβάντων αρμοδιότητας Πολιτικής Προστασίας που εξελίσσονται στις Περιφέρειες. Κατά πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί η Β.Ι Φάση της Διαγωνιστικής Διαδικασίας και εκτιμάται ότι εντός του Β’ τριμήνου 2022, θα ζητηθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τα δύο clusters. Το έργο διεκδικών οι ισχυροί του χώροι, δηλαδή τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ ΑΕ, INTRAKAT. Αναθέτουσα αρχή είναι η ΚΤΥΠ ΑΕ, εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αλλά κύριος του Έργου το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Σε φάση δημοπράτησης, βρίσκεται 1 κτηριακό έργο ΣΔΙΤ συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για την Κατασκευή Δικαστικών Μεγάρων Κρήτης. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων και την Ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών και Κύριος του Έργου το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το έργο έχει εγκριθεί από τη ΔΕΣΔΙΤ (Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ) και θα δημοπρατηθεί μόλις επιλυθεί το ιδιοκτησιακό για τον χώρο που θα ανεγερθεί το Δικαστικό Μέγαρο Χανίων.

Προς έγκριση οδεύουν δύο ακόμα projects. Το ένα εξ αυτών σχετίζεται με την Κατασκευή πέντε Αστυνομικών Διευθύνσεων. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 5 νέων Αστυνομικών Διευθύνσεων και συγκεκριμένα της Πάτρας, Καρδίτσας, Βέροιας Λευκάδας και Αλεξανδρούπολης. Οι υφιστάμενες Αστυνομικές Διευθύνσεις είναι επιβαρυμένες με σημαντικά τεχνικά προβλήματα λόγω παλαιότητας, ανεπαρκών χώρων και απουσίας εξειδικευμένων υποδομών και δεν είναι εν γένει ικανές να εξυπηρετήσουν επαρκώς τις τρέχουσες όσο και μελλοντικές ανάγκες. Αναθέτουσα Αρχή είναι οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και κύριος του έργου το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο συνολικός προϋπολογισμός εκτιμάται σε 62 εκατ. ευρώ. Για το έργο έχει ήδη υποβληθεί από την Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. πρόταση υπαγωγής στον κατάλογο έργων ΣΔΙΤ.

Τέλος, η Κατασκευή Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού του φυσικού αντικειμένου κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τον Μάιο αναμένεται να περάσει η τροποποιημένη πρόταση υπαγωγής του έργου από τη Διυπουργική ΣΔΙΤ και εντός Ιουνίου να προκηρυχθεί η Α’ Φάση της Διαγωνιστικής Διαδικασίας. Αυτά βάσει πρόσφατης επικαροποίησης αν και επαναλαμβάνουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση τα χρονοδιαγράμματα είναι σχετικά. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των Δικαστικών Μεγάρων σε Λαμία, Βόλο και την ανακατασκευή των Δικαστικών Μεγάρων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ. Αναθέτουσα Αρχή είναι η Γενική Γραμματεία Υποδομών και κύριος του έργου το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο έργο στη Βόρεια Ελλάδα «μαζεύει» η ΗΛΕΚΤΩΡ – «Μόνη» η Μυτιληναίος στο ΣΔΙΤ των 200 εκατ. ευρώ

Στον «προθάλαμο» των ΣΔΙΤ δύο μεγάλα οδικά έργα 700 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα

Όλες οι ειδήσεις

14:51

Κομισιόν: «Δεν σχολιάζει» την παραίτηση Τζόνσον - Παραμένει το αδιέξοδο για τη Β. Ιρλανδία

14:50

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Υλοποιούμε περισσότερα από όσα υποσχεθήκαμε και συνεχίζουμε

14:45

Μητσοτάκης - Σακελλαροπούλου: Συνάντηση με «ατζέντα» την ακρίβεια και την ενέργεια

14:37

ΕΛΙΝΟΙΛ: Εγκρίθηκε διανομή μερίσματος 0,070015 ευρώ ανά μετοχή

14:37

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να περιληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων

14:31

Μηταράκης: Το 2025 θα υπάρχει η δυνατότητα αποσύνδεσης του νησιωτικού ΦΠΑ από το μεταναστευτικό

14:31

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον - Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του

14:22

Σέρρες: Δασική φωτιά στο Νέο Πετρίτσι

14:20

Πρωθυπουργός Σκωτίας: Ο Τζόνσον δεν μπορεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία για μήνες

14:15

Ελ Εριάν: Το μεγάλο πρόβλημα των οικονομιών είναι ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με την ενέργεια

14:15

Καραγιάννης: Αναβαθμίζουμε σιδηροδρομικά τη Θεσσαλονίκη και συνολικά τη Βόρεια Ελλάδα

13:59

ΣτΕ: Ακύρωσε την υπουργική απόφαση για την απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά

13:48

Κοστέλο: Να μην σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις λόγω εκλογών - Η Ελλάδα περιμένει 4 πακέτα κονδυλίων, αξίας 4% του ΑΕΠ, τον επόμενο χρόνο

13:48

Κικίλιας: Αύξηση 50% στις αφίξεις ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σε σχέση με το 2019

13:39

Πεσκόφ: Μια επικείμενη παραίτηση του Τζόνσον αφορά ελάχιστα το Κρεμλίνο

13:36

Γεραπετρίτης: Στις εκλογές οι πολίτες θα ψηφίσουν για πρωθυπουργό

13:28

ΕΟΔΥ: 11 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων - Σε καλή κλινική κατάσταση οι ασθενείς

13:21

Βασιλάκης (Aegean): Επιστροφή στην κερδοφορία το 2022

13:21

Μητσοτάκης: Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις με τη Ρουμανία

13:10

Ρωσία: Έπληξε Ουκρανούς στρατιώτες στο Φιδονήσι - 7 άμαχοι νεκροί στο Ντονέτσκ

13:08

Σύστημα Copernicus: 12.153 στρέμματα κάηκαν στην Ιτέα - 3.000 στρέμματα στον Ελαιώνα της Αμφισσας

13:04

Καραγιαννάκος: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB

12:54

Υεμένη: Τελειώνουν τα αποθέματα τροφίμων - Ελπίζει να εισάγει σιτηρά από την Ινδία

12:50

Οικονόμου: Η Ελλάδα παραμένει όρθια σ' ένα παγκόσμιο περιβάλλον όταν άλλες δυνάμεις λύγισαν

12:48

Κυριακίδου: 3.040 εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων στο Βέλγιο, ακολουθούν και άλλες χώρες

12:45

Κοντοζαμάνης: Είμαστε προετοιμασμένοι για τα επόμενα κύματα της πανδημίας

12:41

Προσωπικός Ιατρός: Στις αρχές Αυγούστου η έναρξη εγγραφών των πολιτών

12:39

Πλεύρης: Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανένα κονδύλι για την Υγεία - Αναμένονται οι αποφάσεις για τα φάρμακα

12:35

ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσια αύξηση 43% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάιο

12:32

Optima bank: Συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα «Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας» για την ενίσχυση ΜμΕ