Επιπλέον ΑΕΠ 10 δισ. ευρώ αναμένει πλέον η κυβέρνηση – Επενδύσεις αλλά και πληθωρισμός οι παράγοντες

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιπλέον ΑΕΠ 10 δισ. ευρώ αναμένει πλέον η κυβέρνηση – Επενδύσεις αλλά και πληθωρισμός οι παράγοντες
Τι λένε τα αναλυτικά δημοσιονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Μ. Παρασκευή. Στις Βρυξέλες νέος Προϋπολογισμός έως την Παρασκευή.

Το ονομαστικό ΑΕΠ για το 2022 είχε υπολογισθεί στα 187,278 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό που ψηφίσθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Πλέον, στα στοιχεία που έστειλε η κυβέρνηση στην Eurostat για το δημοσιονομικό πακέτο του ελλείμματος και του χρέους και επικύρωσε το κοινοτικό στατιστικό όργανο την Μ. Παρασκευή το ονομαστικό ΑΕΠ υπολογίζεται για φέτος στα 197, 056 δισ. ευρώ. Είναι δηλαδή κατά περίπου 10 δισ. ευρώ πιο υψηλό από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγο καιρό.

Η άνοδος ξεκινά από τα στοιχεία για το 2021: το ΑΕΠ του προηγούμενου έτους σε ονομαστικές τιμές υπολογίζεται στα 182,83 δισ. ευρώ αντί για 177,608 δισ. ευρώ προηγούμενης πρόβλεψης.

Η καλύτερη ονομαστική επίδοση, συνδέεται με μεγαλύτερες αντοχές της οικονομίας που φάνηκαν και από την τελική επίδοση του ΑΕΠ για το 2021 που δεν αυξήθηκε τελικά κατά 6,9% αλλά κατά 8,3% σε όρους όγκου. Αλλά σε τρέχουσες τιμές ενίσχυση φέρει και ο υψηλότερος πληθωρισμός που μαζί με τις παρενέργειες στην αγοραστική δύναμη και στο διαθέσιμο εισόδημα παρέχει και στήριξη σε κάποια δημοσιονομικά πεδία: βοηθά ως παρονομαστής του σχετικού δείκτη στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά και στη στήριξη (προσωρινά) του τζίρου στην άνοδο των φορολογικών εσόδων.

Συνολικά, στα στοιχεία που επικύρωσε η Eurostat (για τα προηγούμενα έτη) και περιλαμβάνουν και προβλέψεις για το 2022 περιλαμβάνεται και το δημοσιονομικό πακέτο. Το Έλλειμμα σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης υπολογίζεται από τα 13,589 δισ. ευρώ το 2021 στα 7,416 δισ. ευρώ το 2022. Το έλλειμμα Κεντρικής Κυβέρνησης από τα 15,02 δισ. ευρώ πέρυσι προσδιορίζεται στα 8,436 δισ. ευρώ φέτος, το ισοζύγιο στους ΟΤΑ από τα -169 εκατ. ευρώ το 2021, εκτιμάται στα 60 εκατ. ευρώ το 2022 και το πλεόνασμα στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης από τα 1,6 δισ. ευρώ το 2021 στα 960 εκατ. ευρώ φέτος. Το ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης σε ονομαστικές τιμές από τα 353,389 δισ. ευρώ το 2021, υπολογίζεται σε 353,2 δισ. ευρώ το 2022.

Ο νέος προϋπολογισμός

Το ΥΠΟΙΚ θα καταθέσει έως το τέλος του μήνα τον νέο Προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες στον οποίο μένει να φανεί πως θα προσαρμοσθούν (και ενδεχομένως εκ νέου) οι προβλέψεις για φέτος, μαζί με τους στόχους 5ετίας και με εναλλακτικά σενάρια ευαισθησίας, όπως ονομάζονται. Με νέο στόχο ένα πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ (από 1,2% του ΑΕΠ που προηγουμένως υπολογιζόταν), αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα περί το 1% του ΑΕΠ για το 2022, αλλά και με εκτίμηση για μείωση του χρέους κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2026.

Στο νέο προϋπολογισμό θα πρέπει να υπάρχει και αναλυτική κοστολόγηση των παρεμβάσεων της κυβέρνησης που σχεδιάζονται όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θετική έκπληξη το πρωτογενές έλλειμμα, έκλεισε τελικά στο 5% του ΑΕΠ το 2021- Ανοίγει «δρόμο» για νέα μέτρα στήριξης

Χωρίς επιφυλάξεις από τη Eurostat δημοσιεύτηκαν τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας για το έλλειμμα και το χρέος

gazzetta
gazzetta reader insider insider