Ντομπρόβσκις: Στο δρόμο για έξοδο από την εποπτεία η Ελλάδα τον Αύγουστο – Σε 2 φάσεις οι δόσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντομπρόβσκις: Στο δρόμο για έξοδο από την εποπτεία η Ελλάδα τον Αύγουστο – Σε 2 φάσεις οι δόσεις
Την εκτίμηση πως μπορεί να καταστεί εφικτή η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία αν συνεχίσει ως έχει η εφαρμογή των προαπαιτουμενων που «είναι σε καλό δρόμο» μετέφερε μετά την συζήτηση που είχε με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις. Αβεβαιότητα λόγω πολέμου βλέπει ο Επίτροπος, τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα.

Συζητήσεις για το θέμα της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία είχε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, όπως ανέφερε ο ίδιος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. «Εκτιμώ πως η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι και να ληφθεί τον Ιούνιο η απόφαση για τις δόσεις που εκκρεμούν», είπε.

Επισήμανε πως η Ελλάδα «φαίνεται πως είναι σε δρόμο εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία και είναι σε 'καλό δρόμο' ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων». Ανέφερε πως στόχος είναι η έξοδος τον Αύγουστο και αυτό θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της ενισχυμένης εποπτείας. Εκτίμησε, μάλιστα, πως είναι σε γενικές γραμμές σε τροχιά προσαρμογής, όπως φάνηκε και από την 14η αξιολόγηση και κατά συνέπεια «φαίνεται πως θα γίνει εφικτή» η έξοδος τον Αύγουστο. Εξήγησε πως η συζήτηση για τον θέμα θα γίνει τον Ιούνιο. Αλλά προς το παρόν η Αθήνα είναι σε τροχιά προσαρμογής και υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Για τα 2 πακέτα δόσεων από τον ESM αξίας 1,5 δισ. ευρώ και το πότε θα έρθουν στην Αθήνα, είπε πως αυτό επίσης θα αποφασισθεί τον Ιούνιο. Εκτίμησε πως η δόση που εκκρεμεί από το παρελθόν θα αποφασισθεί σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της Εποπτείας και έτσι μπορεί να έρθει αργότερα, προς το τέλος του έτους.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα ισχύει τα επόμενα χρόνια, εξήγησε πως και αυτό το θέμα συζητήθηκε με τον ΥΠΟΙΚ και πως, μεταξύ άλλων, θα λαμβάνει υπόψη και την οικονομική πραγματικότητα του πολέμου. «Η Ελλάδα έχει αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή και προχωρά στην μείωση του ελλείμματος και του χρέους» ανέφερε μεταφέροντας το μήνυμα προς την ελληνική πλευρά. Πρόσθεσε πως ο ΥΠΟΙΚ του παρουσίασε το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα σταλεί στις Βρυξέλλες στο τέλος του μήνα.

Αβεβαιότητα λόγω πολέμου βλέπει ο Επίτροπος, τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα

«Ο πόλεμος δείχνει πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα» ανέφερε ο Ντομπρόβσκις, περιγράφοντας και την ενεργειακή κρίση, αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομία από πολλές πλευρές. Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία που «παρ όλα αυτά ανακτά τις απώλειες της πανδημίας».

Υπάρχουν δημοσιονομικές προκλήσεις και στην ΕΕ και στην Ελλάδα, είπε, τονίζοντας πως για την Αθήνα παραμένει και ο κορυφαίος στόχος μείωσης του χρέους. Αναφέρθηκε στην πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και στην καλή πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για τη ρήτρα γενικής διαφυγής ανέφερε πως «αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλη αβεβαιότητα». Οι συστάσεις του Μαρτίου που αναφερόταν σε επαναφορά της ρήτρας το 2023 θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, είπε. Εξηγώντας πως αυτή τη στιγμή η αβεβαιότητα εμποδίζει μία σαφή τοποθέτηση.

Σταικούρας: Κοινή ευρωπαϊκή δράση για την ακρίβεια, ευέλικτοι κανόνες

Από την πλευρά του ο ΥΠΟΙΚ, αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς κανόνες, επανέλαβε πως η ελληνική θέση έχει κατατεθεί από το 2021 και τους επόμενους μήνες να υπάρξει επίσημη πρόταση από την Επιτροπή. Αλλά, επανέλαβε πως η Ελλάδα ζητά εξαίρεση αμυντικών δαπανών ή έστω το ποσό που ξεπερνά τον μέσο όρο της ΕΕ.

Είπε πως πρέπει να διασφαλίζουν μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών με ένταξη και της πορείας των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών. Και λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη αύξησης αμυντικών δαπανών. «Οι προκλήσεις απαιτούν ευρωπαϊκές συνεκτικές λύσεις για το παρόν και για το μέλλον της Ευρώπης» ανέφερε και περιέγραψε αναλυτικά την ελληνική θέση για αλλαγές στους κανόνες.

Για την έλευση της «δόσης» του Ταμείου Ανάκαμψης είπε πως έχουν ενταχθεί 173 έργα αξίας 8,5 δισ. ευρώ.

«Η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική αλλά εμφάνισε και μία αξιοσημείωτη δυναμική» ανέφερε, αλλά η ακρίβεια φρενάρει αυτήν την αναπτυξιακή δυναμική και κανένα κράτος δεν μπορεί να την αναχαιτίσει μόνο του, γι αυτό και όπως είπε απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή δράση, ένα αίτημα που προηγουμένως είχε μεταφέρει και ο Πρωθυπουργός.

Αναλυτικά, ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως «η σημερινή μας διαδικτυακή συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μία ευαίσθητη θα έλεγα και κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και την Ελλάδα, περίοδο που χαρακτηρίζεται από ισχυρές αναταράξεις διαδοχικές κρίσεις, υψηλή αβεβαιότητα και μεγάλες προκλήσεις». «Σήμερα, λίγες μόλις ημέρες μετά την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μία κίνηση που κλείνει ένα επώδυνο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας μας, η Ελλάδα έκανε ένα ακόμα βήμα προς τα εμπρός» ανέφερε για την εκταμίευση της δόσης των 3,6 δισ. ευρώ. Είπε πως τα κονδύλια «μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και να τροφοδοτήσουν τον αναπτυξιακό μηχανισμό της χώρας» και θα κατευθυνθούν «σε στρατηγικούς τομείς όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, θα κινητοποιήσουν σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις και θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Ήδη έχουν εγκριθεί και ενταχθεί στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης 173 έργα συνολικού προϋπολογισμού 8,5 δις. ευρώ και προχωράμε με γοργούς και αποφασιστικούς ρυθμούς», είπε.

Η ελληνική Οικονομία όχι μόνο αποδείχθηκε ανθεκτική απέναντι στους περιορισμούς της πανδημίας, αλλά εμφάνισε και μία αξιοσημείωτη αναπτυξιακή δυναμική, είπε. «Αναβαθμίστηκε, βελτιώθηκε και ενδυναμώθηκε μέσα στην δίνη μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης» και έφτιαξε έτσι γερά θεμέλια για μία ισχυρή, διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη». Για την 14η αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας είπε πως «οι σχετικές συζητήσεις προχωρούν ικανοποιητικά και θα ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα».

«Η νέα οξεία διεθνής κρίση που πλήττει την Ευρώπη επισκιάζει τα επιτεύγματα» είπε και κανένα κράτος δεν μπορεί από μόνο του να την αντιμετωπίσει ούτε να καλύψει το κόστος που αυτή συνεπάγεται. «Για αυτό απαιτείται συντονισμένη, άμεση, τολμηρή, ευρωπαϊκή δράση, ώστε να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη οι συνέπειες της κρίσης». Αναφέρθηκε στις ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες «που θα πρέπει να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, στην προστασία και ενθάρρυνση των δημοσίων επενδύσεων, με διαφάνεια στο σχεδιασμό» και εθνική ιδιοκτησία των σχεδίων δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης είπε πως «προκρίνουμε την συμμετρική παρακολούθηση θετικών και αρνητικών ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών ως απαραίτητη για την ενίσχυση της πραγματικής σύγκλισης και της ανθεκτικότητας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής βιωσιμότητας».

«Η Ελλάδα εργάζεται σκληρά και συστηματικά για να υπερβεί τις όποιες δυσκολίες και έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις της εποχής. Ωστόσο η συγκυρία που διανύουμε είναι ιστορική και οι προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας απαιτούν Ευρωπαϊκές διορατικές δυναμικές αποφασιστικές και συνεκτικές λύσεις. Λύσεις για το παρόν αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης που θα ενσωματώνουν τα διδάγματα του πρόσφατου παρελθόντος, θα αποδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι εταίροι αναγνωρίζουν τις ανάγκες των καιρών και θα ανταποκρίνονται σε αυτές με γρήγορα αντανακλαστικά», ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Eκταμιεύθηκε η 1η δόση 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στήνουν ανάχωμα μέσω επενδύσεων & μεταρρυθμίσεων στις πιέσεις του πολέμου σε τιμές - ΑΕΠ

gazzetta
gazzetta reader insider insider