Giano (Euroxx): H Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες 10 χώρες για επενδύσεις - Σε άνοδο οι άμεσες ξένες επενδύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Giano (Euroxx): H Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες 10 χώρες για επενδύσεις - Σε άνοδο οι άμεσες ξένες επενδύσεις
Ο πρόεδρος της Euroxx στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Ο επενδυτικός Νόμος βοήθησε στην απλοποίηση και την επιτάχυνση διαδικασιών.

Ο Αν.Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Giusepe Giano, Πρόεδρος της Euroxx Securities S.A., ο κ. Ανδρέας Καλλης, Αντιπρόεδρος Business Development Olayan Financing Company KSA, και η κα. Κατερίνα Καρατζά, Διευθ. Σύμβουλος της Καρατζάς και Συνεργάτες, συνομίλησαν για τις προοπτικές και τις προκλήσεις στον τομέα των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του Action 24 κ. Σταμάτης Ζαχαρός, στα πλαίσια των συζητήσεων που διεξάγονται στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται στους Δελφούς 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι έως το 2019 δεν υπήρχε ένα φιλο-επενδυτικό κλίμα στην χώρα και ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν με σκληρή δουλεία άλλαξαν το τοπίο στη χώρα. Η ρητορική είναι συγκεκριμένη: θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Ο επενδυτικός Νόμος βοήθησε στην απλοποίηση και την επιτάχυνση διαδικασιών. «Με σκληρή δουλειά αλλάζουμε τη γραφειοκρατία, δημιουργούμε μία ζώνη ασφάλειας μεταξύ κράτους και επενδυτή και κρατώντας το επιτελικό κράτος, αναθέτουμε στον ιδιωτικό τομέα αρκετές διαδικασίες που σχετίζονται με τις επενδύσεις και τον έλεγχό τους». «Ο νόμος για δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση στοχεύει στο να έρθουν πόροι και από διαρθρωτικά ταμεία και όχι μόνο από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή τα Δικαια αναπτυξιακά κεφάλαια», συμπλήρωσε.

Τόνισε ότι στην Ελλάδα όλοι περιμένουν την έναρξη του νέου αναπτυξιακού νόμου ενώ αναμένει στη χώρα μας να γίνουν αρκετά μεγάλα έργα στον τομέα της ενέργειας. «Ναι, θα γίνουμε ένα hub ενέργειας, αυτός είναι ο στόχος μας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στους κλάδους του τουρισμού, αγροδιατροφής, μεταποίησης, καινοτομίας, ψηφιακής αναβάθμισης και start-ups. Τέλος είπε ότι γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθούν ή να βελτιωθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες που σχετίζονται με περιβαλλοντικά ζητήματα ή ζητήματα που σχετίζονται με την αρχαιολογική υπηρεσία.

O κ. Giano είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες 10 χώρες για επενδύσεις και ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι σε άνοδο. «Έχουμε 17-18 deals αξίας πάνω από 17 δισ, μεγέθη πρωτόγνωρα για την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι ο κλάδος των επενδύσεων έχει αλλάξει και πλέον υπάρχει πληθώρα ποιοτικών εταιριών που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι υποδομές, η διαχείριση απορριμμάτων, η τεχνολογία.

Ο κ. Καλλής είπε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ΣΕΒ έχουν κάνει αρκετά καλές κινήσεις ώστε να προσελκύσει η χώρα ξένες επενδύσεις και να διευκολύνει επενδύσεις από αραβικές εταιρίες που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επενδύσουν στην χώρα μας. Μιλώντας για την εταιρία του είπε ότι «είναι ανοικτοί να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρίες που επιθυμούν να επεκταθούν στο εξωτερικό». Τόνισε ότι πλέον παρατηρείται ένα reverse brain-drain όπου επιστρέφουν στελέχη στην Ελλάδα, που πλέον προσφέρει και καλές θέσεις εργασίας.

Η κα. Καρατζά είπε ότι αυτό που θέλουν οι επενδυτές είναι ασφάλεια και σταθερότητα δικαίου όσο εξελίσσουν το business plan τους. Τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην χώρα, όπως η πενταετής παραγραφή φορολογικών υποχρεώσεων, η γρήγορη πλέον σύσταση ανωνύμων εταιριών κ.α., αλλά σημείωσε ότι στη χώρα υπάρχει μία «αντίσταση των ανθρώπων στο καινούριο». Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και στην μετά πανδημία εποχή όπου πλέον κάποια από τα κεκτημένα (ηλεκτρονική υπογραφή, ηλεκτρονική σφραγίδα, τηλεργασία και ψηφιοποίηση) να μην χαθούν και να γίνουν συνήθεια, ενώ για τα μεγάλα έργα πιστεύει ότι δυσκολίες που σχετίζονται με το Σύνταγμα της χώρας μπορούν να ξεπεραστούν, και έδωσε το παράδειγμα το Συμβούλιο της Επικρατείας να μην δίνει αναστολή εκτέλεσης αποφάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider