Βρετανία: Εκτίναξη του πληθωρισμού για το 2022, λόγω του πολέμου - Μείωση της φορολογίας κατά 6 δισ. στερλίνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Εκτίναξη του πληθωρισμού για το 2022, λόγω του πολέμου - Μείωση της φορολογίας κατά 6 δισ. στερλίνες
Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως το ΑΕΠ της χώρας θα «τρέξει» με ρυθμό 3,8% για το 2022 έναντι 6% στην προηγούμενη εκτίμηση του.

Για σημαντικές επιπτώσεις στην πορεία της βρετανικής οικονομίας από τον πόλεμο στην Ουκρανία έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ρίσι Σούνακ, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Σούνακ υποστήριξε πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλεί την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας μετά από την πανδημία του κορονοϊού, με το ΥΠΟΙΚ της χώρας να αναθεωρεί σημαντικά προς τα κάτω τον στόχο για το ΑΕΠ, προβλέποντας ανάπτυξη 3,8% για το 2022 έναντι 6% στην προηγούμενη εκτίμηση του.

Ακόμα, ο Σούνακ δήλωσε ότι οι επιπτώσεις του πολέμου ανεβάζουν σημαντικά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, με το Λονδίνο να αναμένει πως ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα διαμορφωθεί στο 7,4% για το τρέχον έτος έναντι 4% στην προηγούμενη πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στη χώρα για τον Φεβρουάριο έφτασε το 6,2%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1992 (είχε διαμορφωθεί στο 7,1%), ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Μέτρα στήριξης

Μιλώντας για τα μέτρα της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον ώστε να περιοριστεί ο αντίκτυπος της κρίσης, ο Σούνακ δήλωσε πως ο βασικός φορολογικός συντελεστής εισοδήματος θα μειωθεί μέχρι το 2024 στο 19% από το 20% που είναι σήμερα.

Ακόμα, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι θα μειωθεί κατά 5 πένες ανά λίτρο καυσίμων ο σχετικός φόρος για μια περίοδο 12 μηνών, σε ένα μέτρο που υπολογίζεται στα 5,5 δισ. στερλίνες.

Η μείωση θα ξεκινήσει από σήμερα, σύμφωνα με τον Σούνακ.

Ακόμα, η κυβέρνηση της χώρας θα ενισχύσει με 1 δισ. στερλίνες τη στήριξη στα νοικοκυριά που επηρεάζονται περισσότερα από την αύξηση των ενεργειακών τιμών.

Συνολικά, το σχέδιο του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μείωση της φορολογίας κατά 6 δισ. στερλίνες, ανέφερε ο Σούνακ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Σε νέο υψηλό δεκαετιών ο πληθωρισμός, στο 6,2%

gazzetta
gazzetta reader insider insider