Η τριπλή κίνηση του ΥΠΟΙΚ για τόνωση διαθεσίμων και κλίματος

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η τριπλή κίνηση του ΥΠΟΙΚ για τόνωση διαθεσίμων και κλίματος
Πέρασε από την έγκριση του EWG η εκταμίευση της 1ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, την επόμενη Δευτέρα επιχειρείται να εγκριθεί και το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής των ακριβών δανείων με το ΔΝΤ αλλά και του 1ου μνημονίου.

Μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την DBRS, την προηγούμενη εβδομάδα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει τις κινήσεις που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και τη διασφάλιση των ταμειακών διαθέσιμων που αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, φτάνουν σε 39,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι εν λόγω κινήσεις θεωρούνται σημαντικές όχι μόνο με στόχο τη στήριξη του επενδυτικού κλίματος (λόγω των τριγμών που προφανώς προκαλεί ο πόλεμος), αλλά και σε σχέση με τους μεγάλους στόχους που έχει θέσει στο οικονομικό πεδίο το ΥΠΟΙΚ. Ο λόγος για στόχους που συνδέονται με την ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας, καθώς και με την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Αποπληρωμές δανείων

Από τη μία πλευρά το ΥΠΟΙΚ επιχειρεί να αξιοποιήσει - και διαπραγματευτικά, αλλά και έναντι των αγορών – τα θετικά σχόλια που λαμβάνει από τους θεσμούς, κατά τη διαδικασία πρόωρης εξόφλησης του υπολοίπου του δανείου με το ΔΝΤ, αλλά και των διμερών δανείων που συνάφθηκαν το 2010. Ο λόγος για μία διαδικασία που επικυρώθηκε πλέον και από τη γερμανική Βουλή (Πράσινο φως και από Γερμανία για πρόωρη εξόφληση 4,51 δισ. δανείων ΔΝΤ & GLF

Τις επόμενες ημέρες επιχειρείται να ολοκληρωθεί η ανάλογη διαδικασία επικύρωσης σε όλα τα κράτη- μέλη που την προβλέπουν, ώστε να καταστεί εφικτό να οδεύσει στο EWG που συνεδριάζει τη Δευτέρα, το θέμα της αποπληρωμής, για το τελικό πράσινο φως. Η εν λόγω έγκριση θα οδηγήσει σε πληρωμή του ΔΝΤ μέσα στον Απρίλιο και του διμερούς δανείου (GLF) στις 15 Δεκεμβρίου.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Από την άλλη πλευρά, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης επιχειρεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισης της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, της τάξης των 4 δισ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα έχει περάσει από την EFC (επιτελείς ΥΠΟΙΚ της ΕΕ) και εκκρεμεί μία ακόμα κίνηση απόφασης από άλλη διαδικασία (Comitology), με στόχο να γίνει η πληρωμή πιθανότατα μέχρι τον Απρίλιο. Η κίνηση θα είναι σημαντική και για τα διαθέσιμα της χώρας, αλλά και για να μεταφερθεί το μήνυμα της ωριμότητας του επενδυτικού σχεδίου.

Σημειώνεται ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει πιέσεις στο «κλίμα» και στο κόστος έργων αλλά επίσης δημιουργεί την ανάγκη επιτάχυνσης επιδοτήσεων του Ταμείου που συνδέονται με μικρομεσαίους και με την τόνωση της αγοράς. Με επόμενα βήματα το να βγουν προς διαβούλευση και τα υπόλοιπα δύο (επί συνόλου τριών) προγράμματα του αγροδιατροφικού τομέα, αλλά και τα 3-4 προγράμματα ψηφιοποίησης για μικρομεσαίους, τα οποία επίσης προωθούνται κατά προτεραιότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Η οικονομία θα αντέξει το σοκ της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού – Θετικές οι ενδείξεις για τα νέα NPLs

«Καμπανάκι» από Eurogroup για τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Συστάθηκε ομάδα εργασίας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και την πράσινη οικονομική μετάβαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider