Σκυλακάκης (Economist): Προκλήσεις και δυνατότητες προκύπτουν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκυλακάκης (Economist): Προκλήσεις και δυνατότητες προκύπτουν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο σενάριο που θεωρεί πιο πιθανό να επικρατήσει στο άμεσο μέλλον, αυτό της νέας, αβέβαιης ειρήνης, με γεωπολιτικές εντάσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη και στην Ευρώπη ειδικότερα.

Για τις προκλήσεις που φέρνουν οι νέες γεωπολιτικές εξελίξεις μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, στο Επενδυτικό Συνέδριο του Economist για την Ελλάδα και την Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 21 Μαρτίου στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο σενάριο που θεωρεί πιο πιθανό να επικρατήσει στο άμεσο μέλλον, αυτό της νέας, αβέβαιης ειρήνης, με γεωπολιτικές εντάσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη και στην Ευρώπη ειδικότερα.

«Τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα θα εμπεριέχουν προκλήσεις και δυνατότητες», όπως υπογράμμισε.

Η βασική πρόκληση για την Ελλάδα, όπως εξήγησε, είναι πως πρόκειται για μια χώρα, στην οποία – σε σημαντικό βαθμό – η ενέργεια είναι εισαγόμενη (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η αύξηση των τιμών στα καύσιμα και στα ενεργειακά προϊόντα θα την επηρεάσει συγκριτικά περισσότερο, από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Ωστόσο, βασικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι η γεωπολιτική της θέση. Το γεγονός, δηλαδή, ότι αποτελεί ενεργειακή πύλη για την νοτιοανατολική και την κεντρική Ευρώπη, πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Κάτι που θα οδηγήσει σε πολλές νέες επενδύσεις, οι οποίες θα αφορούν όχι μόνο στις ΑΠΕ – όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλες γειτονικές χώρες – αλλά και σε υποδομές για σταθμούς LNG, μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου, νέους αγωγούς, νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις κ.λπ. «Αυτές οι ενεργειακές επενδύσεις θα επιδράσουν θετικά στην ελληνική οικονομία και θα αναβαθμίσουν τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Ακόμη, αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση της κάλυψης του επενδυτικού κενού, που έχει αρχίσει να κλείνει, καθώς εν μέσω πανδημίας καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις επενδύσεις και στις εξαγωγές, που έφτασαν το ποσό ρεκόρ των 40 δισ. ευρώ, παρά την πανδημία.

Ο βασικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να πολλαπλασιάσει τις ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία. Η ελληνική Κυβέρνηση, όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, «έχει κάνει πλήθος μεταρρυθμίσεων, κατά τα τελευταία χρόνια, τις οποίες και θα συνεχίσει. Μια εκτενής ατζέντα μεταρρυθμίσεων, 68 συνολικά, συμπεριλαμβάνεται και στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0"», όπως υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στους επενδυτές εξήγησε τη σπουδαιότητα της πολιτικής σταθερότητας που διαθέτει η χώρα μας και την αμετάκλητη απόφαση της Κυβέρνησης για τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, είναι η μείωση του δημοσίου χρέους, το οποίο αναμένεται να φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα, μέσα στο 2023, ενώ θα συνεχίσει την καθοδική πορεία κατά τα προσεχή έτη.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως είναι δύσκολο να συζητούμε για οικονομική πολιτική σε μια τόσο αβέβαιη περίοδο. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία πως οι επενδύσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια θα είναι πολύ σημαντικές και θα συμβάλουν, σημαντικά, στην αναπτυξιακή της πορεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider