Οι κυρώσεις χτυπάνε τον στόχο τους στη Ρωσία, αλλά και στην... Ευρώπη

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κυρώσεις χτυπάνε τον στόχο τους στη Ρωσία, αλλά και στην... Ευρώπη
Εμπορικό Ισοζύγιο και πληθωρισμός στοιχειώνουν την στρατηγική ανάκαμψης της Ευρωζώνης μετά τις κυρώσεις.

Παρατεταμένος πληθωρισμός και δυσεπίλυτα προβλήματα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρώπης δηλητηριάζουν τα απόνερα της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης που πνίγουν την Ευρωζώνη. Και αυτή την φορά η ΕΚΤ έχει περιορισμένα περιθώρια για να στηρίξει το Ευρώ.

Τόσο τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία της Eurostat, όσο και οι αναλύσεις με τις οποίες έχουν τροφοδοτήσει τις κυβερνήσεις τους οι Κεντρικές Τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, προειδοποιούν τους ηγέτες της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που συνέρχεται στις Βερσαλλίες, ότι η Ευρώπη μπαίνει σε μία περίοδο ασφυκτικής πίεσης στο εμπορικό της ισοζύγιο μέσα σε ένα περιβάλλον επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.

Το εκρηκτικό αυτό μείγμα για την Ευρωζώνη, της οποίας οι ισχυρές οικονομίες χρηματοδοτούνται κατά βάση μέσω του τραπεζικού συστήματος και πολύ λιγότερο μέσω των χρηματαγορών, αναδεικνύει τον εν δυνάμει «μεγάλο ασθενή» της επόμενης περιόδου, ήτοι τις τράπεζες.

Είτε η ΕΚΤ προχωρήσει στις ειλημμένες από τον Δεκέμβριο αποφάσεις της είτε τις αναβάλει για τον Απρίλιο, Μάιο (σ.σ. οι γραμμές αυτές γράφονται πριν από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ του σημερινού Συμβουλίου), η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει την πληθωριστική πλημμυρίδα με αυξήσεις στο κόστος του χρήματος (επιτόκια) και την ίδια στιγμή να διατηρήσει την προστατευτική «ασπίδα» των TLTROs για το τραπεζικό σύστημα.

Η «ζημιά» των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία υποχρεώνουν την Ευρωζώνη να αναθεωρήσει τη στρατηγική της εξόδου από την πανδημία σε συνθήκες που δεν μπορεί να βασίζεται επ' άπειρον στο νομισματικό πληθωρισμό της πολιτικής της ΕΚΤ. Η «τάση» αυτή σε κάθε περίπτωση (είτε δηλαδή υπάρξουν σήμερα αποφάσεις από την ΕΚΤ είτε αναβληθούν) θα αντανακλαστεί στις δηλώσεις και τις διευκρινίσεις της κας Λαγκάρντ. Γεγονός που θα υποχρεώσει τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης ιδιαίτερα να αναλάβουν ένα σημαντικό μέρος των ζημιών, οικονομικών και πολιτικών, από τις συνέπειες των κυρώσεων στην Ρωσία.

Όμως και πάλι, λόγω του εκρηκτικού μίγματος που προαναφέρθηκε, μέσα στο οποίο είναι υποχρεωμένο να λειτουργήσει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών θα χρειαστούν στήριξη, η οποία δεν είναι σαφές αν μπορεί να εξασφαλιστεί από τα TLTROs υπό την τρέχουσα σύνθεσή τους.

Και στο μέτωπο αυτό είναι πολύ πιθανό να δούμε την ΕΚΤ να είναι περισσότερο βιαστική όσον αφορά τις παρεμβάσεις της στο τραπεζικό σύστημα, από όσο θα χρειαστεί να είναι όσον αφορά στη στήριξη της βιωσιμότητας εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Σ' αυτό το πεδίο, σύμφωνα με πληροφορίες από τον χώρο της Κομισιόν, πολύ σύντομα θα δούμε πρωτοβουλίες – μετά την Σύνοδο Κορυφής – πολιτικών δημοσιονομικής στήριξης σε «κεντρικό επίπεδο» μέσω των χρηματαγορών, που «θα ενισχύσουν και τη θέση του Ευρώ...».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider