Κομισιόν: Θετική η αξιολόγηση του αιτήματος για δόση 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Θετική η αξιολόγηση του αιτήματος για δόση 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Πρόκειται για 1,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε θετικό πόρισμα για το αίτημα δόσης 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για 1,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Στο δελτίο τύπου της Επιτροπής αναφέρεται πως το αίτημα υποβλήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου στην Επιτροπή, με βάση την επίτευξη των 15 ορόσημων και στόχων του 2021. Καλύπτουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της ηλεκτροκίνησης, της διαχείρισης απορριμμάτων, της αγοράς εργασίας, της φορολογίας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της υγειονομικής περίθαλψης, των δημόσιων συγκοινωνιών, καθώς και του συστήματος ελέγχου για την εφαρμογή του Σχεδίου.

«Τα ορόσημα που επιτεύχθηκαν καταδεικνύουν σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας και του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού της προγράμματος» αναφέρεται. Περιλαμβάνουν όπως αναφέρεται «σημαντικά μέτρα» όπως η θέσπιση του πλαισίου για τη Δανειακή Διευκόλυνση και η έναρξη του δανεισμού μέσω εμπορικών τραπεζών και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που αναμένεται να διοχετεύσει σημαντική ρευστότητα σε ιδιωτικές επενδύσεις την επόμενη πενταετία, την έναρξη σημαντικών επενδύσεων, περιλαμβανομένου του Εξοικονομώ, τη νέα εργατική νομοθεσίας, και το νέο νόμο για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Με το αίτημά τους, οι ελληνικές αρχές παρείχαν λεπτομερή και ολοκληρωμένα στοιχεία που αποδεικνύουν την εκπλήρωση των 15 ορόσημων. Η Επιτροπή αξιολόγησε διεξοδικά αυτές τις πληροφορίες προτού υποβάλει τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της αίτησης πληρωμής.

Τα επόμενα βήματα είναι η θετική γνώμη της EFC, η οποία θα εκδοθεί εντός τεσσάρων εβδομάδων κατ' ανώτατο όριο. Μετά η Επιτροπή θα εκδώσει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Δηλώσεις

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει την πρώτη δόση και «έχει σημειώσει καλή πρόοδο στην εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης».

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε «μπράβο στην Ελλάδα που πέτυχε τα πρώτα 15 ορόσημα» για το σχέδιο που «θα βοηθήσει να μπει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάκαμψης».

Ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν,Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε πως «η Ελλάδα έκανε μια καλή αρχή στην εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου», ολοκληρώνοντας με επιτυχία τα δεκαπέντε ορόσημα που συνδέονται με το πρώτο της αίτημα πληρωμής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider