BlackRock: «Επιθετικό» το pricing των αγορών στις αυξήσεις των επιτοκίων - «Overweight» για τις μετοχές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BlackRock: «Επιθετικό» το pricing των αγορών στις αυξήσεις των επιτοκίων - «Overweight» για τις μετοχές
Ιδιαίτερα «επιθετικό» αποδεικνύεται το pricing που κάνουν οι αγορές αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων που θα προέλθουν από τους «επιθετικότερους» χειρισμούς των κεντρικών τραπεζών, κινήσεις που ωστόσο δε συμμερίζεται ο επενδυτικός «γίγαντας» της BlackRock, με υπό διαχείριση assets 10,01 τρισ. δολάρια.

Ιδιαίτερα «επιθετικό» αποδεικνύεται το pricing που κάνουν οι αγορές αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων που θα προέλθουν από τους «επιθετικότερους» χειρισμούς των κεντρικών τραπεζών, κινήσεις που ωστόσο δε συμμερίζεται ο επενδυτικός «γίγαντας» της BlackRock, με υπό διαχείριση assets 10,01 τρισ. δολάρια.

Όπως αναφέρει η ομάδα της BlackRock Investment Institute, με επικεφαλής τον Jean Boivin, με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να εκπλήσσει, οι κεντρικές τράπεζες κινούνται άμεσα προς την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης και οι αγορές αντιδρούν, προεξοφλώντας ακόμη περισσότερες αυξήσεις στα επιτόκια. Οι προσδοκίες των αγορών μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερες, αλλά είναι ήδη υπερβολικές, καθώς θα υλοποιηθούν στην πραγματικότητα λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, ο οποίος περιόρισε την έκθεσή του στα πιο ριψοκίνδυνα assets για το 2022, καθώς εκτιμούσε ότι η σύγχυση σχετικά με το μακροοικονομικό περιβάλλον θα μπορούσε να «στρεσάρει» τις αγορές, κάτι που ωστόσο προήλθε από τις κεντρικές τράπεζες.

BlackRock

«Οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν μια πιο «σκληρή» ρητορική, αλλά τελικά θα αναγνωρίσουν ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού μέσω των «επιθετικών» αυξήσεων θα έχει πολύ υψηλό κόστος για την ανάπτυξη. Γιατί; Ο σημερινός πληθωρισμός οφείλεται σε μια συμφόρηση στην προσφορά, σε ενεργειακές αναντιστοιχίες και στην ανακατανομή πόρων. Αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη αστάθεια προς το παρόν – ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι η τελική απάντηση της πολιτικής στον πληθωρισμό θα είναι ιδιαίτερα σιωπηλή», όπως σημειώνει ο επενδυτικός οίκος.

Παράλληλα, αρκετοί δείχνουν να προσεγγίζουν ευκαιριακά την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στα προ πανδημίας επίπεδα, ως μια «καταπολέμηση του πληθωρισμού». Ωστόσο, αν και η ομαλοποίηση είναι συνετή, κατά τον επενδυτικό οίκο, η αιτιολόγησή της ως «καταπολέμηση του πληθωρισμού» που οφείλεται στο σκέλος της προσφοράς δεν είναι. Όπως σημειώνει ο Boivin, δεν πρόκειται για μια τυπική ανάκαμψη, με την αύξηση της ζήτησης να «υπερθερμαίνει» την οικονομία, αλλά για έναν κόσμο που διαμορφώνεται από την προσφορά όπου η ανάπτυξη εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλότερα από τα δυνητικά επίπεδα. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αποδεχτεί περισσότερο πληθωρισμό, και οι αναλυτές «βλέπουν» μια συνέχεια σε αυτό, δεδομένου του κόστους της υποχώρησής του.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της BlackRock καθορίζονται όχι στη ρητορική των κεντρικών τραπεζών αλλά στο το τι τελικά θα πρέπει να πράξουν, καθώς θα αναγκαστούν να ζήσουν με τον πληθωρισμό, δεδομένου του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Έτσι, ο επενδυτικός οίκος διατηρεί «underweight» θέση για τα κρατικά ομόλογα των αναπτυγμένων αγορών, καθώς «βλέπει» τους επενδυτές να απαιτούν ολοένα και υψηλότερο premium στον κίνδυνο κατοχής κρατικών τίτλων, ενώ έχει «overweight» σύσταση για τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό (ως διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκια).

Παράλληλα, διατηρεί «overweight» σύσταση για τις μετοχές λόγω του ευνοϊκού συνδυασμού των χαμηλών πραγματικών επιτοκίων, της ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής και των λογικών αποτιμήσεων αλλά και του ακόμη χαμηλού αθροίσματος των αναμενόμενων αυξήσεων στα επιτόκια. Ωστόσο, όπως τονίζει τα χαρτοφυλάκια θα πρέπει να προετοιμαστούν για περιόδους υψηλής αστάθειας και μεταβλητότητας. Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για όσους έχουν μεγάλους επενδυτικούς ορίζοντες μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα για τα risk assets φέτος.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider