Στο 7,5% η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το 2021- Η ισχυρότερη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 7,5% η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το 2021- Η ισχυρότερη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Με ρυθμό 7,5% αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία το 2021, ανακάμπτοντας από την ιστορική «βουτιά» του 9,4% το 2020. 

Με ρυθμό 7,5% αναπτύχθηκε η βρετανική οικονομία το 2021, ανακάμπτοντας από την ιστορική «βουτιά» του 9,4% το 2020. Πρόκειται για την ισχυρότερη ανάπτυξη της οικονομίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1941.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 1% το τέταρτο τρίμηνο, έπειτα από το καθοδικά αναθεωρημένο μέγεθος του 1% τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Τον Δεκέμβριο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας, συρρικνώθηκε κατά 0,2%, καθώς η παραλλαγή Όμικρον ώθησε στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ωστόσο να αναμένουν βαθύτερη συρρίκνωση, κατά 0,6%.

Αφού κατέγραψε τη βαθύτερη ύφεση στην πανδημία, σε σχέση με τις άλλες μεγάλες χώρες, με συρρίκνωση 9,4% το 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να υπεραποδώσει τις άλλες χώρες της G7 για ακόμη μια χρονιά φέτος.

Χάρη στο «πακέτο μέτρων στήριξης και στην πραγματοποίηση των σωστών κινήσεων τη σωστή στιγμή, η οικονομία ήταν εξαιρετικά ανθεκτική», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ.

Ωστόσο, η Βρετανία δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα επίπεδα ΑΕΠ προ πανδημίας σε τριμηνιαία βάση, ορόσημο που έχει ήδη ξεπεραστεί από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας, που δημοσιεύθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι η οικονομία παραμένει στάσιμη το πρώτο τρίμηνο, αλλά ανακάμπτει έντονα τους επόμενους τρεις μήνες για να επιστρέψει στο προ πανδημίας μεγέθη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider