Τα «νέα» δεν είναι καλά για τον πληθωρισμό

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «νέα» δεν είναι καλά για τον πληθωρισμό
Από τον Ιανουάριο οι αυξήσεις μισθών έρχονται να ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις που συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από τις αποκαλούμενες «προσωρινές» πηγές του πληθωρισμού μέσα στο 2022.

Το 2022 πέρα από τις προβλέψεις και τις - εσφαλμένες μέχρι στιγμής – εκτιμήσεις των Κεντρικών Τραπεζών διαφαίνεται ότι είναι το έτος μεγαλύτερης έντασης των πληθωριστικών πιέσεων.

Τόσο οι αποκαλούμενοι «προσωρινοί» λόγοι, όσο και οι μονιμότεροι παράγοντες, που τον τροφοδοτούν έχουν διαμορφώσει μια ανοδική δυναμική για το 2022 τουλάχιστον.

Όσο αφορά τους εξ αντικειμένου προσωρινούς λόγους τροφοδοσίας του, όπως η αναστάτωση και ο αποσυντονισμός της προσφοράς με την ζήτηση σε διεθνές επίπεδο, αλλά και οι επιπτώσεις της – συνεχιζόμενης – πανδημίας υπερκαλύπτουν την χρονική διάρκεια του τρέχοντος έτος.

Πρόσφατη έρευνα του Bloomberg επιβεβαιώνει ότι οι σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, οι απαρχαιωμένες υποδομές, η ανισόμερη κατανομή των εμπορευματοκιβωτίων με τα οποία γίνεται η μεταφορά των εμπορευμάτων και των οποίων η πλειονότητά βρίσκεται σε λάθος μέρη του κόσμου, η ένταση της προσπάθειας των μεγάλων επιχειρηματικών Ομίλων να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους όσο και η συνεχής ενίσχυση της ζήτησης από τις ΗΠΑ, έχουν διαταράξει σε δομικό επίπεδο τη συνήθως συγχρονισμένη ροή του παγκόσμιου εμπορίου.

Αν σ’ αυτό προσθέσει κανείς τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις εστίες εμπορικών πολέμων, ειδικά μεταξύ Κίνας, ΗΠΑ και Ρωσίας, διαμορφώνεται μια κατάσταση στην οποία το παγκόσμιο περιβάλλον κυριαρχείται από αβεβαιότητα σχετικά με τη δύναμη της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. Εξ'ού και οι επαναλαμβανόμενες προς τα κάτω αναθεωρήσεις των προβλέψεων ανάκαμψης από το ΔΝΤ για το 2022.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χρόνος για να «ξεφορτωθεί» ένα κοντέινερ στο τόπο προορισμού του διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ το κόστος μεταφοράς του στην βασική διαδρομή Κίνας – ΗΠΑ παραμένει στο δεκαπλάσιο εκείνου που ήταν πριν από την πανδημία.

Οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα της εφοδιαστικής αναφέρουν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα — τα ύψη του κόστους αποστολής, οι καθυστερήσεις παράδοσης και περιστασιακά τα άδεια ράφια — θα επεκταθούν σε μεγάλο μέρος του 2022.

Ανάλογες είναι και οι προειδοποιήσεις για την συνέχεια του covid και τις συνέπειές του στην διεθνή παραγωγική διαδικασία ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Κίνα που εφαρμόζουν πολιτικές zero-covid, δηλαδή ολικό lockdown, όπου εμφανίζονται κρούσματα της Omicron…

Πέραν όμως των «προσωρινών» παραγόντων τροφοδοσίας του πληθωρισμού αναδύονται και οι αποκαλούμενοι μεγαλύτερης διάρκειας, όπως π.χ. η άνοδος των τιμών παραγωγού, τα προβλήματα στην παραγωγή και στις τιμές βασικών τροφίμων, η κρίση στην ενέργεια και οι συνέπειες της πράσινης ενεργειακής μετάβασης.

Κυρίως όμως αυτό που αναμένεται να ανοίξει νέο κύκλο ώθησης των τιμών είναι η ανοδική αναπροσαρμογή των μισθών που αναμένεται να αρχίσει να καταγράφεται ήδη από τον Ιανουάριο και μετά, στην βάση των αυξήσεων που έχουν αρχίσει να απαιτούν ή έχουν ήδη συμφωνήσει, οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη…

Με τα δεδομένα αυτά, δηλαδή με τους προσωρινούς παράγοντες τροφοδοσίας τους πληθωρισμού να παραμένουν ενεργοί και τους νέους να έρχονται να προστεθούν, διαμορφώνεται μία δυναμική ανοδικού «φαύλου κύκλου» των πληθωριστικών πιέσεων απέναντι στην οποία το μοναδικό «ανάχωμα» - με αμφίβολη αποτελεσματικότητα - αναμένεται να είναι η απόσυρση του φθηνού χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider